Starševski čvek

Se mi zdi da sedaj starši pomagajo odraslim otrokom

Default avatar
Zadnjič sem brala zgodbo tu, ko je ena pisala o očetu, ki bi rad, da bi mu hči pomagala, čeprav je on zdrav in ni ovire za to, razen da je len in se mu ne da. Glede tega bi nekaj vprašala, sama imam namreč podobnega očeta. Živim drugje kot živi oče (mama je mrtva), tudi oče ni bolan, niti onemogel. Mi pa rad govori, da vse hčerke pomagajo kolegom, pa kuhajo, likajo, pospravljajo staršem. Skratka ves čas hoče manipulirati, ker bi rad, da bi on užival, jaz bi mu pa delala, ampak jaz imam dosti svojega dela v službi, imam 3 otroke že najstnike, doma imamo tudi nekaj zemlje, pa hišo, s tem je tudi delo. No, pa sem začela malo opazovati okolico. K sosedom hodi mama ki je v penziji in pospravlja hčerki (ne živijo skupaj, enkrat na teden se k njej pripelje in ji pospravi hišo). Ta drugi sosedje živijo vsi skupaj v isti hiši, pa ata vse pokosi, pa uredi okolico, tamladi ne delajo nič kar se tiče okolice. Opazujem moje kolegice, znanke, hodijo na aerobiko, imajo čas zase, nobena ne govori o pomoči staršem, ravno obratno, starši imajo npr. otroke, da gresta lahko s partnerjem sama nekam žez vikend . Danes se mi zdi, da je ravno obratno, da starši pomagajo svojim odraslim otrokom. Vem da ne smem posploševati, sigurno to ne velja za vse, ampak velikokrat se mi zdi, da je res tako. Midva recimo nisva imela nobene pomoči ne od partnerjevih staršev ne od mojih, ampak ravno zato sva delovna ter samostojna in sva tudi nekaj skup naredila.Ko pa gledam, pa se mi zdi, da je danes veliko odraslih, ki se dobesedno pustijo pedenati s strani staršev. Da so kot večni otroci.
Default avatar
Se 10000% strinjam , dejansko je tako, starši pomagajo otrokom.
Default avatar
Hm, ja, verjetno bo tolekar držalo. Tudi meni mama dosti pomaga, priznam, pa mi vzame otroke iz vrtca, jih ima več ur pri sebi itd. Starši so različni, eni pomagajo, eni še celo preveč pomagajo, se vtikujejo, pospravljajo, imajo vnuke kot da so njihovi otroci... Drugi pa prenesejo samo tisti vljudnostni obisk enkrat na 14 dni ali še manj. Različno je. Dobra ni ne ena stran ne druga stran. Moja kolegica živi pri tašči, ki je tako posesivna, da ji hčere sploh ni pustila, najraje bi jo posvojila.
Default avatar
Moja starša imata takšno filozofijo, da starši pomagajo otrokom, sta ponosna na to, da to lahko naredita, in preponosna, da bi pričakovala kaj v zameno. Včasih jima kupim kakšne vstopnice za predstavo, ju povabim na kosilo in če karkoli potrebujeta, vesta, da lahko računata name, vendar vidim, da jima je v veliko uteho, ker še ne rabita pomoči.

Je pa tudi res, da ju ne obremenjujem zato, da bi bila jaz frej, ampak vzameta vnuke, ko njima paše, izjemoma prosim za uslugo, ko res ne gre drugače.
Default avatar
Naj si oče najame hišno pomočnico, jo plača in bo imel vse urejeno tako, kot si sam želi. Pa še s tabo se ne bo rabil kregati:)
Default avatar
Moja tašča hodi vsaj 1x tedensko gospodinjit 30 letni hčerki, ki živi sama v svojem stanovanju v bloku.
To pomenim da ji privleče fasungo (kupljeno na taščine stroške in kar je zrastlo na taščinem vrtu), potem ji pospravi in spuca stanovanje in poskrbi za oprane in pospravljena oblačila - to vem ker včasih vzame zraven vnukinjo (mojo hči), ki je tam na počitnicah.

Njena hči hodi domov samo na obisk - dela se ne pritakne nobenega.

Ima pa taista tašča nevrjetno dosti za povedat preko mene, če pride moja mama 1x mesečno na obisk čez vikend in mi kaj postori po hiši. Sem tašči zadnjič rekla, da je tudi ona dobrodošla da pride še kdaj k nam ne samo k hčeri pa je samo nekaj jezno momljala.
Default avatar
Ko smo mi še živeli pri njemu recimo nismo smeli nič okoli hiše delati, če ju ni bilo doma. Ker nismo nič dovolj dobro naredili oz. sigurno kaj preveč/premalo pokosili, opeleli, zalili... Sicer dela nismo predajali starejšim ampak samostojnosti pa nismo imeli nobene. Otroka mi je hočeš nočeš vzela ko smo prišli iz vrtca in je bil problem ga dobit "nazaj" da smo šli npr. na kosilo pa kam ven.. bi vse kar ona, ker jaz sem sigurno zmatrana, pa pojdi kam.. za nikamor. Nekatere to zagrabijo z največjim veseljem, mene je pa to ubijalo.

Glede pomoči staršem pa recimo pri tašči in tastu smo vsaj 1x tedensko, ker mora mož kaj popraviti/zamenjati (od žarnic, vreč za sesalca pa do pip itd.). Moji pa se kakršnekoli pomoči otepajo. Sta pa še zelo vitalna (no saj je tašča tudi). Medtem, ko pa moji prababici pa hodijo starši čistit, v trgovino.. osnovo pa še vedno uredi sama. Je rekla, da ko ne bo mogla več, bo šla pa v dom.
Default avatar
ja v glavnem je resnica taka, da starši delajo do otroke do zadnjega, se pravi, dokler resno ne obnemorejo. Izjema so moški vdovci, ki so bili navajeni, da jih je žena pedenala.
Za crknit smešno pa je potem, ko ti starši obnemorejo in bi potrebovali pomoč teh 50+ letnih otrok. Ti takoj padejo v depro, so do konca izgoreli in se "končno uspejo postavit zase".
Jaz pa pravim tako, vsak je svoje ne - sreče kovač in če starci nimajo v lajfu drugega kot željo po pospravljanju in kuhanju, potem naj.
Default avatar
Meni niso starši nič pomagali, tudi njegovi niso hoteli nič, pa so imeli čas.Naučila sva se, da se samo nase zaneseva in vse nama znese. Sedaj so otroci že večji.
Default avatar
Jaz se strinjam z avtorico, jaz isto opaža, otroke pri 50-ih letih, max razvajene, starši jim pa vse rihtajo, pokosijo, celo kosila skuhajo.
Default avatar
Pri nas je tako, da sva na svojem. Moji starsi so mahnjeni na denar. Pedenali so obnemoglo babico,komajda dihali ob njej, v dom je pa niso dali, ker to stane. Sedaj pedenajo drugo babico, spet zato,da je se ena penzija pri hisi, a komajda zdrzijo. Do mene in 3 vnukov se nosijo kot da nas ni. Oce se obcasno hudo spre z mano, poklicem samo mamo. Na obisk nismo povabljeni,niti zazeljeni,ker to vse stane (njohove besede). Na drugi strani tasca nic ne bi, nima casa,se manj interesa.
Default avatar
Vednoprva je napisal/a:
ne poznam primera, da družine nihče od širše žlahte, niti lastni starši ne bi maral.
Morate biti do amena čuknjeni, al pa si preprosto izmišljuješ.
Default avatar
Najbolje, da starši poskrbijo za sebe, in njih otroci za svojo družino, če le gre. Saj vemo kako to je in kako to pride...tisti, ki pa se res dobro razumejo med seboj pa tudi obstajajo in drug drugemu pomagajo. Sicer pa pol vedno nastane dilema koliko kdo komu pomaga in vsak ocenjuje pol po svoje. Kar pa včasih ni identično resnici in je spet nekdo prizadet. Dokler zmoremo bomo sami, če se le da.
Default avatar
Sinu pomagamo, ker je brezposeln. Pa še on se trudi, da nas ne bi obremenjeval. Hčerka noče skoraj nič od nas, njenih staršev.
Vem, da bi jima kakšna finančna pomoč prav prišla, a zatrjujeta, da zmoreta sama.
Upam, da bova tudi midva vsaj še nekaj časa shajala s svojimi dohodki.
Default avatar
ni najbolje a gre je napisal/a:
Lepo napisano. To kar bi sicer sedaj želela pomagati dajte z možem na stran za čase katerih se "bojiš"
Default avatar
kdo to verjame je napisal/a:
Po zelji. Sirsa zlahta nas mara. Problem so samo starsi na obeh straneh. In ne,nismo cuknjeni, samo taki so,mahnjeni na denar in fovsljivi ker smo si ustvarili svoj dom. Ja, tudi taki obstajajo.
Default avatar
Najini so nama pomagali, moji pri varstvu otrok, njegovi finančno.
Enako pomagava najinim odraslim otrokom, midva pri 70 pomoči še ne potrebujeva.
Če in ko bova rabila upam da jo bova dobila.
Skupaj imava 1300 e prihodka in nama tudi finančno gre skozi oz. še kaj ostane.
Grdo se mi zdi da zdravi starši pričakujejo da jih bodo otroci pedenali in jih še financirali.