Starševski čvek

Stroški tistih, ki živite sami

Default avatar
Ellie je napisal/a:
Aja, vidim, da nekateri upoštevajo še bencin, hrano itd. Teh 200 je samo stanovanjskih stroškov, vse ostalo se mi ne zdi merodajno, ker je zelo odvisno od posameznika.
Default avatar
Ellie je napisal/a:
Se strinjam. Mene zanimajo samo tisti ta nujni stroški: elektrika, voda, komunala... brez bencina, hrane, revij, hobijev...
Default avatar
v dvo in pol sobnem.
Je lastniško od staršev, tako da najemnine ni. Lahko pa povem glede stroškov in ja so precej višji kot pa v bajti, če recimo gledamo, kjer si v bajti delijo stroške spodaj starša, zgoraj s estra z družino. Pride na celo družino zgoraj precej manj stroškov, kot pa za stanovanje za eno osebo. pa imajo oni tam dve veliki hladilni omari, pa več tv-jev po bajti, pa vse po dvojno v kuhinji, kar se tiče el. in zgoraj tudi klimo...
v glavnem za stanovanje je tako pri nas - pa ni ljubljana:
-ogrevanje: je poleti 22, pozimi, ko je se dejansko kuri jaz pazim in res zelo šparovno kurim pridem na 55, drugače da bi bilo normalno toplo konstantno po stanovanju nekje tam 100 na mesec (v stolpnici je cca 50 stanovanj, stanovalcev cca 117 se mi zdi,da sem zadnjič videla na enem računu - nekateri stroški se namreč delijo po stanovalcih)
- voda: cca 18
- elektrika 45
- trojček 40
- odvoz smeti 5
- upravnik cca 57 (na tej položnici so stroški tako z rezervnim skladom 17 e), če to plačuje lastnik, to odšteješ in pride 40 evrov - upravnik, skupna elektrika, dvigalo in hišnik, čistilka, odčitavanje merilnikov, itd.
tako da recimo je stroškov poleti cca 170 samo za mene, pozimi z izredno šparovno kurjavo (kar pomeni, da si ogrevam samo sobo v kateri sem) cca 205-210, ostali, kjer so družine in imajo toplo normalno stanovanje celo na recimo 21-22 imajo po mojem ziher strošek kurjave cirka za pol višji pozimi kot jaz.

Stroški v bloku so kar visoki, sploh tam, kjer so še skupni števci za kakšne stroške.
Default avatar
sem sama je napisal/a:
Hvala, fajn, ko si napisala še po postavkah :).
Default avatar
2 sobno:

energetika plin+elektrika: ca 50-60 € povprečje čez celo leto
rtv: 12,75 €
voda : 7 €
T2: 50 €
snaga: 4 €
Default avatar
sem sama je napisal/a:
ups ja, se mi je zdelo, da še nekaj manjka, rtv sem pozabila - to tudi zraven ja.
tak da pol pride poleti cca 185
pozimi pa cca 220 mene s šparovno kurjavo.
Default avatar
koliko imate je napisal/a:
dodaj zraven še rtv položnico. Sem jo pozabila prej napisati, takoj ko sem videla naslednjo, ki je napisala stroške. je res zanimivo kako se določene postavke po različnih blokih, mestih razlikujejo.
Se spomnim, ko sem se jaz preselila je bila tudi voda okoli 7, potem pa nekaj let nazaj ne vem kaj so se spomnili na vo-ka, zaračunavati neke omrežnine ali nekaj novega in se je vsem dvignila položnica za 10 evrov.
Default avatar
350€ najemnina
150€ osnovni stroški

Ljubljana
Default avatar
Fajni ste, hvala vam.
Sicer še nimam stanovanja, iščem. Je pa fajn vedet vsaj malce okvirno koliko so ti stroški. Da vem koliko maksimalno najvišjo najemnino si lahko privoščim.
Default avatar
koliko imate je napisal/a:
Srečko sem, vem...hvala in upam da tudi sama kaj podobnega zvohaš. Kje bolj od rok se dobi kaj ugodnega, pa na Jesenicah tudi, meni je bila želja vas in lepa sončna lega in se mi je ukakcalo hehe. Good luck!
Prekajen meso dl cajt gvera;)
Default avatar
Sushi je napisal/a:
Hvala za dobre želje :). Zdaj je sicer Gorenjska padla v vodo (službo sem dobila drugje), ampak na dolgi rok pa upam, da bom na Gorenjski.
Default avatar
sem sama je napisal/a:
če pride tvoja sestra v stanovanju zgoraj ceneje skoz s celo familijo, potem to pomeni samo, da se šlepa na starših.
Default avatar
stroški zgoraj je napisal/a:
ona ima take stroške za celo familijo, kot jaz sama zase. To pomeni, da je ceneje. In ne šlepa se, ker vsi transparentno vidijo položnice in to delijo kakor so se dogovorili.
Pri nas pred leti niso bili tako visoki - pa se je potem kot že napisano voda dvignila, števce stare za el. so zamenjali z digitalnimi in sprotno obračunavanje in je kar naenkrat račun večji, tudi položnica upravnika včasih ni bila tako visoka - povečujejo se stroški vodenja upravnika, pa tisto odčitavanje merilnikov me pride 4 evre na mesec, potem so še tukaj konstantno neki stroški za dvigalo - pa sprotno vzdrževanje, pa redno letno vzdrževanje, pa interventni telefon... pa itd. itn. pa hišnik je dvignil postavko močno, čistilke tudi... in se nabere tu za 50 evrov več kot pred leti na mesec. meni se zdijop pač visoki stroški to za eno osebo v stanovanju - pa pazi, kurim zelo šparovno, če bi normalno ogrevala, da je v stanovanju konst. 21 stopinj, čez zimo ne prideš pod cca 260. meni je to veliko.
pol pa letos pridejo novi merilniki, ker je to tako,da proizvajalec daje 10 letno garancijo in 10 let je mimo in ne bo več jamčil za popravila in je treba nove nabaviti - in tako bo vsakih 10 let. stalno se nekaj spomnijo...
na splošno se mi zdi bajta cenejša...
Default avatar
sem sama je napisal/a:
ena familija z elektriko, vodo in komunalo ne bo prišla tako poceni skozi kot samska oseba, drugi stroški pa so fiksni (rtv, telekomunikacije, razni prispevki, ogrevanje).
Jamraš, da plačuješ sklad, pa pomisli, da moraš sama zamenjat streho na bajti, okna, kurjava tudi ni tako poceni. V bajti je skoz nekaj, če ne drugega pa urejanje okolice. Tisti, ki trdijo, da imajo v eni povprečni bajti nižje stroške kot bi jih imeli v bloku, ne morejo drugače kot da se šlepajo. To je tako kot tisti, ki po 20 evrov na teden zapravijo za hrano za celo familijo. Kar čisto verjamem, če imajo otroke na zastonj hrani čez teden v šoli ali vrtcu, za vikende pa potujejo od enih staršev do drugih, ki jim še za s seboj zapakirajo pa vrečo zelenjave poklonijo.
Default avatar
2.5 osebi v stanovanju:
- elektrika 18-20€ (moram menjat glavno varovalko potem bom prišel na 10-12€/mesec)
- ogrevanje poleti 8€ (vzdrževanje toplotne postaje) pozimi max 35€
- plin 3€/mesec
- upravnik 60-85€ (voda 5-7€, ogrevanje vode 6-10€, upravljanje 9€, hišnik 5€, čiščenje 9€, poraba elektrike 5€, odvoz odpadkov 7€, omrežnina 7€, itd)
- rezervni sklad 40€ (pozimi 20€)