Starševski čvek

Dve stanovanji / + in -

Default avatar
Pozdravljeni,

Obracam se na vas, ker nimam pojma katera opcija bi bila boljsa, pa da se slisim mnenja tistih, ki se mogoce malo bolj spoznate na to, plusi in minusi...

Z fantom sva se odlocila da greva pocasi stran od starsev, v najem. Na razpolago imam stanovanje, cca 60m2, in sicer adaptirano letos (okna, vrata, ck), novo opremljena kopalnica in kuhinja, vecja stanovanjska hisa zraven industrijske cone, 3 min hoje do moje sluzbe in 10 do njegove, nadstropje 1/2. Cena je okrog 350eur mesecno, stroski racunano med 150-170eur. Minus je, da je stanovanje brez balkona, plus pa garaza in klet.

Drugo stanovanje je veliko cca 90m2, blokovsko naselje, kar nekaj hoje do trgovin ala Lidl, Hofer, Spar in do zelenih povrsin, ki so pri prvem stanovanju ze takoj ob njem. Stanovanje je sicer dvoetazno, v najvisjem nadstropju bloka, ogrevanje itd. na elektriko, je pa to stanovanje starejse, oprema stara priblizno 25 let. Minus je, da ni garaze, plus, da je pokrit balkon. Cena 300eur/mesec

Naj omenim, da otrok se ne nacrtujema, tako da iz tega vidika bi bilo 60m2 za naju dovolj.

Zanima me, kaj bi izpostavili kot prednosti in slabosti, na kaj bi v obeh primerih morala biti pazljiva in kaksni bi znali biti stroski pri tem drugem stanovanju, ker te informacije se zaenkrat nimam. Kaksen je v blokih sploh sistem, morebitni skriti stroski ki naju lahko doletijo...? Skrbi me, saj streha v bloku ni nova in v primeru, da bi kaj zamakalo ne bi imela v stanovanju poplave, pa se najvisje nadstropje je, tako da imam obcutek, da bi toplota sla samo v zrak, poleti pa bi znala biti peklenska vrocina. Se mi zdi, da bi bilo pri prvem stanovanju bivanje vseeno iz tega vidika ugodnejse. Prosim, popravite me, ce se motim.

Prosim tudi za vse nasvete, ki bi mi prisli prav ob podpisu pogodbe in podrobnim pogovorom z najemodajalci. Kot omenjeno se teh izkusenj nimam.

Najlepsa hvala vsem za odgovore, lep pozdrav.
Default avatar
Prvo, manj stroškov in obnovljeno.
_______________________________________________
https://greenbalkan.org/

Zdravilec s konopljo in zdravilnimi rastlinami.
_______________________________________________
Default avatar
Saj veš-lokacija lokacija lokacija... pri prvem ne rabis avta, pri drugem ne vemo, koliko je do službe. Pri drugem imata balkon, več prostora. Pohištvo se lahko zamenja.

Predlog-kjer se bolje počutita, kjer se vidita živeti.
Default avatar
Drugo. Zaradi najvišjega nadstropja.
Ko ti nekdo skače po glavi, so vse ostalo malenkosti.
Default avatar
Hvala za odgovora.

Do službe imam od tega drugega stanovanja približno 20 min hoje, moj pa nekje 25. Je iz tega vidika gledano prvo stanovanje boljša opcija.

Prosim še za več mnenj. Hvala!
Default avatar
1. stanovanje zaradi lokacije, je pa velik minus, da gre za bajto...
Default avatar
Prvo, zaradi nižjih stroškov, bližine službe. Nima sicer balkona, a praviš, da so parki blizu. Ima garažo, kar je velik plus. Je obnovljeno, hitreje ga pospravita.
Default avatar
Laoaoak je napisal/a:
Hvala. Zakaj je minus to, da je hiša?
Default avatar
prvo pomoje je napisal/a:
Hvala. Tako je, park je oddaljen minuto hoje. Se mi vedno bolj dozdeva da bi bilo to boljša opcija. :)
Default avatar
Stanovanje je napisal/a:
Tudi meni se zdi prvo mogoče boljše... v katerem se pa boljše počutita?
Default avatar
Tudi jaz bi izbrala prvo. Pomembnosti garaže se namreč zaveš šele takrat, ko je nimaš, kar sem izkušala kar nekaj let in sem ob iskanju stanovanja za nakup nato iskala izključno tako z garažo. Otrok nimata, tako da je 60 m2 dovolj, itak pa gre le za najem in lahko kasneje iščeta večje, ko bo potrebno. Dvoetažnost stanovanja mi je tudi velik minus, stopnice vzamejo nekaj prostora in tudi letanje gor in dol ni fajn, če npr. zboliš in je spalnica zgoraj, moraš po čajček krevsat po stopnicah..če ni klime, pa sploh ne razmišljajta o opciji tik pod streho, ker se bosta skuhala.
Default avatar
Čisto možno je napisal/a:

Malce boljse v prvem, je pa to okolje, v katerem sem odrascala in se vedno veliko casa preziviva v okolici. Mogoce zato. :) In hvala.
Default avatar
Florali je napisal/a:
Prakticno razmisljanje. Super. Hvala. :)
Default avatar
2. stanovanje, ker:
- je stanovanje v bloku
- ima balkon (osebno imam raje balkon kot garažo)
- če imata avto, nakupi v trgovini ne bodo problem
- jutranji sprehod v službo je čisto ok
- nisem ljubiteljica 2-etažnih stanovanj in (pre)starega pohištva, ampak vsega ne moreš imeti

Zakaj ne 1., čeprav je na prvi pogled boljša - bolj privlačna - ponudba:
- odbija me predvsem to, da gre za hišo. Poskusila 1x v študentskih letih in nikoli več. Verjemi, da si lastnikov ne želiš zraven, ker se stalno vtikajo v tvoje življenje. Nisem divjakinja, rada imam mirno življenje in zasebnost. Plačaš najemnino in račune in to je to. Če hočeš res zaživeti ločeno od staršev, vzemita stanovanje (to ali počakajta na kakšno novo opcijo). S hišo bosta dobila nadomestne starše.
- bližina industrijske cone: ne vem, za katero mesto gre in kako je velika, ampak slabši zrak, več hrupa ipd.
Default avatar
jaz bi drugo je napisal/a:
Hvala. Sicer gre za vecstanovanjsko hiso verzije blok. Lastnik stanovanja zivi na drugem koncu Slovenije, je pa vsako stanovanje tukaj od drugega lastnika.
Default avatar
ok, potem pa tudi jaz izberem prvo :)

Srečno
Default avatar
jaz ne bi drugo je napisal/a:
Hvala. Gre pa za manjse mesto, sem pozabila prej napisati.
Default avatar
Prvo.
Default avatar
Sama bi izbrala stanovanje st 1, v hisi.
Sluzbo in zelene povrsine imata takoj zraven kar je velik +
Stanovanje je obnovljeno
60kv m je cisto dovolj za 2

V bloku imata lahko prav tako visoke stroske, ce je nadstropje visoko je treba skoz lift cakat (meni gre to pogosto blazno na zivce) -kaj ce lift crkne?
Staro pohistvo ima svoj vonj se od prejsnjih ljudi
Se lepo slisi stanovanje v dveh etazah, ampak je neprakticno (sem ravno v takem in mi je grozno po stopnicah s sesalcem, + vec povrsine za cistit in mi je blo dosti lazje ko sem zivela v 40kv m)
Minus je tudi oddaljenost od sluzbe in trgovine in verjetno vec hrupa ker se "skoz dogaja" okrog blokov.

V katerem stanovanju pa sta se vi dva pocutila bolj "domace" ko sta sla na ogled?
Mene je ponavadi v najmniskih stanovanjih bolj prepricala energija ki sem jo obcutila na ogledih kot druge stvari... nekje sem se pocutila grozno, v drugem stanovanju pa sem "se takoj videla" kako zivim v njem.
Default avatar
Kolikor vidim , drugo je cenejše?? Vsejakor je boljše ( višje nadstropje, balkon). m2 res ne rabita toliko, a če je ugodnejša cena ?