Starševski čvek

Dve stanovanji / + in -

Default avatar
Glede pogodbe - poglej si dolocbe Stanovansjkega zakona o najemu. Pa pobrskaj po starih temah na MoNu. Kot najemnik imas marsikatero pravico poleg dolžnosti in ena teh je, da ti lastniki ne morejo kar paradirati po stanovanju. Če te zanima kaj konkretno, vprasaj. Aja, kakrsnikoli davki najemodajalca NISO tvoja stvar ali obveznost.
Default avatar
Mikiyi je napisal/a:
Hvala. Za dvigalo me sicer ne skrbi da bi crknilo - ker dvigala ni. Vem, ojoj.
Malce bolj se vidima v prvem, ampak se boma danes enkrat preverila. Grema se bolj podrobno pogovarjat, pa da vidima. :)). Hvala!
Default avatar
kolikor vidim je napisal/a:
Je cenejse, ampak me malo skrbi kaksni bi bili stroski. In pa oddaljenost od sluzbe, pa to, da ni garaze. :(
Default avatar
Lokacija 3x je napisal/a:
Hvala. Kako pa je recimo v tem primeru, da neka naprava v stanovanju crkne (pomivalni, pralni...)? Je to potem moj strosek ali strosek najemodajalca? Sem slisala za primere, ko so morali sami kupiti.
Default avatar
Stanovanje je napisal/a:
Načeloma najemodajalca, ampak so nekateri res ubrisani in izjemno počasni in neodzivni, kar se tiče kakšnih popravil ali nabave nove opreme/aparatov, če prejšnje crkne. Lahko bi se morda zmenila, da če aparat kupiš ti, da se ti odšteje od najemnine?
Default avatar
Vsekakor prvo: je v hiši, kar je ogromen plus. Ima garažo, zelene površine, bližje je.
Drugo v bloku in še precej visoko pa dalj od službe pa ni garaže. Edini plus je balkon, ampak pri prvem imaš garažo, zelene površine to je pa več vredno kot balkon.
Default avatar
Stanovanje je napisal/a:
Če je pralni in pomivalni stroj že v stanovanju in se oddaja s to opremo, je praviloma nakup novega strošek lastnika. Ampak lastnik lahko reče, da sedaj ne bo več oddajal s temi aparati in potem pač ti kupiš, kar seveda pomeni, da je stroj tvoj in če greš, ga odneseš. Gre za potrošno robo, ki se seveda rabi, obrabi, tudi izrabi in jo je slej ko prej treba zamenjati.

Absolutno se bodo našli čudni lastniki, ki nimajo pojma o pravem najemu in bodo želeli večino stroškov prevaliti na najemnika ali pa imeli kakšne čudne ideje. Zato glej tudi na to, kakšni so najemodajalci in kako bi komplicirali.

Nujno mora biti pogodba, je za varnost vseh. Kot že večkrat omenjeno na tem forumu, sklenitev pogodbe ni neposredno povezana s prijavo in plačilom davka najemodajalca. Če on hoče utajiti davek in ga ne bo prijavil, je to čisto njegova stvar. Sama pogodba ne pomeni, da davek mora prijaviti, ker se pogodba nikjer ne evidentira.

Pri prvem stanovanju so meni sicer mesečni stroški kar visoki. Pa poglej, kakšno in na kaj je ogrevanje, kakšna so okna, fasada ali je dobra ali ne. Kako je zdaj v stanovanju, ko je vroče, in kako bo, ko bo mrzlo.
Default avatar
1 seveda, kaj bosta sama na 90m2...pa vse blizu. Stroški normalni.
Default avatar
Lokacija 3x je napisal/a:
stroški 150-170 so ti visoki??? Kaj pa ti pričakuješ, da bo 100 € stroškov
Default avatar
^Hm, mogoče pa kaj vem o stroških in sem že kje živela tudi v najemu. Ja, za 60 m2 150-170 EUR stroškov na mesec ni malo. Najbrž je večina odvisna od ogrevanja, ki pa je spet odvisno od izolacije. Saj ostalo si znate izračunati, pa v tej hiši najbrž še niti upravnika ni.

Ampak dajmo približne ocene stroškov za dve osebi v 60 m2:
RTV 12,75
Komunala 9
Voda 15-20, če nista ravno varčna
Elektrika 25-40, odvisno na kaj je voda in kuhališče, če sta varčna, bi lahko bilo še kak EUR manj
Internet in TV (kar je prostovoljni strošek!) recimo 50
Ogrevanje ???? Pride ogromno za 60m2 v bloku/hiši. Pri nas je bilo za kak kvadrat manj v najhujšem mesecu max 70 EUR, povprečje pa dosti dosti nižje. Poleti računa za ogrevanje ni bilo.

Internet in TV sta prostovoljni strošek in odvisna od ponudnika ter potreb, pa tudi če sta zgoraj zajeta, je ogrevanje še vseeno drago glede na to, da gre za stanovanje in ne hišo.
Default avatar
Lokacija 3x je napisal/a:
in si seštel stroške, ki si jih napisal? koliko to pride skupaj s kurjavo. In ti pisariš,da je strošek 150 veliko.
ogrevanje pride lahko zelo veliko. je odvinso od ponudnika (recimo cene plina, če gre za plin), vrste ogrevanja itd. da imaš za celo bajto za tako kvadraturo 70 e je zelo malo.
pa kot rečeno tudi če sešteješ tvoj znesek pride krepko čez 170 e.
zato ni logike, da pišeš da so to visoki stroški.
Default avatar
wtf je napisal/a:
Sem seštela in če gledam naše ogrevanje v bloku, z novo izolacijo in novimi okni, je bilo ogrevanje čez celo zimo MAX 250 EUR, pa je bilo zelo toplo! Internet in TV pod 20 EUR, Elektrika pod 30 EUR, upravnik pa cca 20 EUR.

Zato JA, zgornji stroški so visoki. Ampak to mora vsak sam vedeti, kaj mu je pomembno, kaj ne, in se temu prilagoditi.
Default avatar
Pozdravljeni,

Hvala vsem skupaj za odgovore. Javljam vam, da sva se po pogovoru/ih odlocila za drugo stanovanje. Stroski (preverjeno, videla sva poloznice) so okrog 100eur mesec, pri prvem stanovanju pa je lastnik zelel visati najemnino, pa da garazo se trenutno nekomu oddaja, pa da bi lahko s casom... Rada imam, da se stvari, ki se jih dogovorimo drzijo, in po besedah znanke, ki je se trenutno v tem blokovskem stanovanju in gre cez mesec dni ven pri teh najemodajalcih vse drzi tako, kot so se dogovorili na zacetku.

Je bila huda, ker mi je lokacija pri prvem top, vendar sva se za to odlocila zaradi ziherce.

Pri prvem, obnovljenem stanovanju so mi tudi govorili, da v hisi ni vlage, ampak sva jo nasla. Torej nekaj ne stima tukaj.

Najlepsa hvala se vsem enkrat za odgovore, super ste!
Default avatar
Lokacija 3x je napisal/a:
ti pa nimaš pojma o cenah sorry - poglej pakete za dvojčke in trojčke in povej kje je to pod 20 e...
ne namišljuj si no.
upravnik ni nikjer pod 20 e - pa štej še vse skupne stroške zraven, ker tudi na hodniku ti gori luč - a veš... samo stroški upravnika, ki si jih on zaračuna so cca 17 evrov... kje je še skupna elektrika, pa hišnik, pa čistilka, pa redna vzdrževalna dela v bloku...

zelo si namišljuješ cene in nimaš niti najmanjšega pojma o cenah - toliko da veš. Za tako veliko stanovanje pa sploh ne.
Default avatar
Stanovanje je napisal/a:
To je laž,da so stroški za 90 kv za dve osebi v bloku 100 e na mesec tudi pozimi. No go. To ne pije vode nikakor ne. In je čista laž. seveda pa mon prenese tudi zapise - sem preverila pri kolegici... ja mon in tipke take izjave prenesejo, v reali pa tega ni. zagotovo ne!
Default avatar
ti kar povem je napisal/a:
Ne bi verjela ce ne bi videla na lastne oci. Ne rabi se takoj oznaciti kot laz. Ampak ocitno gre. Voda+komunala+elektrika+televizija.

Je pa res, da ko so mi rekli sem tudi sama mislila da je laz. Pa so mi prinesli vse poloznice, in ko smo sestevali je prislo nekje na 100eur.
Default avatar
Stanovanje je napisal/a:
voda je ajde če vzamemo najnižjo (kot plačujejo nekateri v eni drugi temi) na osebo 7 - kar pomeni za dva 14, komunala odvoz smeti - na osebo je 5 - torej za dva 10, elektrika boš imela za dva ziher 30, če ne še več pod to gotovo ne, televizija je 12,75 - manjka ti položnica upravnika (znesek, ki si ga on zračuna za delo - torej upravljanje stavbe), manjka ti ogrevanje, manjkajo ti skupni stroški (elektrika na hodniku, sprotno redno vzdrževanje, stroški odčitavanja merilnikov v bloku, itd.), manjka ti hišnik in čistilka, manjka ti kakšen dvojček ali trojček, ki ga boš pod 40 težko dobila... Vse to ima vsak blok - ne moreš reči,da tega ne boš plačevala in kar ignorirati te stroške. In s temi argumenti ti rečem,da je to laž.
kaj ti sanjaš o 100 e na mesec res ne vem.
Default avatar
Joj, kakšne nerealne ocene stroškov?! Ne morete zastonj bivat! Koliko in kaj pa iz trgovine prinesete npr. za 20 evrov?
Evo, direkt iz tabele sosedovih stroškov za leto 2018, kjer bivata 2 na 60 kvadratih, mesečno povprečje pa znese 193 evrov. Znesek vključuje: RTV prispevek, paket net+tv, elektrika, smeti, komunala, ogrevanje, upravnik (stroški+sklad). Dodatno plačujeta še 2 mobilna telefona in dvakrat dopolnilno zdr. zavarovanje... Toliko o minimalnih stroških!!!
Default avatar
Govorim o stroskih stanovanja, ne o mojih in njegovih osebnih stroskih (telefon, zavarovanje, ...). 1x leto pride poloznica pribl. 80eur za blok.

Hvala, dobila sem potrebne odgovore, ne potrebujem negativizma. Hvala vsem! :)
Default avatar
Stanovanje je napisal/a:
Tudi ostali govorijo o str. bivanja. To je jasno navedeno po postavkah. In zato ne stresaj svoje negative tukaj, ker je jasno, da nisi realna in da ti nekaj hudo manjka.