Starševski čvek

Kje si odrasli, čisto po otroško, zakrivamo oči?

Default avatar
Mali otroci so znani po tem, da si z deko pokrijejo obraz, včasih le oči.. in potem mislijo, da jih nihče ne vidi. Da so varno skriti.
Zdaj, starši, stari starši, sorodniki.. in ostali včasih pritegnejo in se z otroci igrajo ter se pretvarjajo, da jih res ne vidijo - na veliko veselje otrok!


Kupujemo nepotrebne najcenejše stvari, upajoč, da smo s tem prihranili, namesto, da bi ne kupovali poceni stvari, ki jih pravzaprav ne potrebujemo in kupovali trajnostne izdelke (recimo ročni multi-praktik mikser/mlelnik od babice še vedno dela).
Kupujemo modno - so nas razvadili, da je vsako leto nekaj drugega "moderno" drug kroj, druga barva.. in to je zašlo v tehnologijo, kjer pametni telefoni zamenjajo vsako leto in dopuščamo informacijskim gigantom, da jih že čez 3 do 5 let naredijo za neuporabne - ni možno preprosot zamenjati baterij oz. še huje - operacijski sistem ni moč nadgraditi - posledično ne moreš uporabiti zadnjih app-ov in telegon je UMETNO neuporaben.
Kupujemo, ker "potrebujemo" - brez, da sprašujemo v kakšnih razmerah so se stvari proizvajale (od sweat shoppov do otroškega dela). V kakšnih razmerah so bile izkopane redke rudnine ter kaj Kitajci počno, da iz njih izluščijo potrebne minerale, elemente.

In potem pride DEKCA:
Recikliramo, ker se potem tolažimo, da smo res nekaj naredili za naravo, pa čeprav to pomeni le nekaj miniaturnih procentov.
Točimo bio-gorivo, ki nam ga dodajajo v višini cca 10%, katerega koristnost pridelave je visoko vprašljiva (je le zmanjševanje vpliva arabskim naftnim lobijem). Onasneževanje, ki direktno prihaja iz izpuhov avtomobilov je pa isto.
Se prehranjujemo "naravno" - vegetarijansko, presno, vegansko ali frutariansko - ker se nam smilijo živali (ne pa ljudje in čisto nič narava ob vsem aktivnem poljedelstvu insekticidov, pesticidov, umetnih gnojil itd.)..

Vse to v lastni samozavajajoči laži, da lahko še naprej inercijsko počnemo, kar "od nekdaj smo"; da lahko živimo, "kot smo navajeni" oz.:
"Gledamo skozi naočnike patentirane od naše ničvredne tradicije," če si sposodim besede Ivana Cankarja.

Ali lepo pojasneno preko misli sodobnika, Slavoj Žižka:


Kako to, da otroci iz svoje naivne perspektive opazijo - iz podatkov, ki jim jih odrasli sami dajemo - da do podnebne spremembe prihaja (onasneževanja tako ali tako), odrasli se pa pretvarjajo, da temu ni tako.. le da lahko zadržijo svoje ugodje.. pač reciklirajo in kupujejo Eko in Bio (da se bolje počutijo), hkrati pa ne naredijo nič.

Na paternalističen odnos do države (kamor napačno štejemo tudi lokalno upravo - ampak to bi bila druga tema) smo že dolgo navajeni. Pričakujemo, da nas bo vodil nekdo "višji" od nas... naš predsednik oče, mati država.
Tako je namreč bilo - najprej nas je tisočletje vodil modro Cesar (Habsburški- Avstrijski), za kratko pavzo Kralj (Karađorđevski-Srbski) in maršal (Brozovski-Hrvaško/Slovenski).
Imamo svojo državo, svojo vodstvo, kar pa pomeni, da moramo sami večino postoriti (vsaj na volitve zmigati).

Vodstvo, politično kot ekomsko, nas torej rade volje drži v starem stanju "dekc na obrazu". Pri tem nas celo odločno podpira. In smo veseli in zadovoljni zaradi tega.
Po drugi strani se večina ljudi ozira po dovolj "močnem posamezniku, ki bi nas vodil" (spet!).

"Ljudje, ki se nenehno pritožujejo, so ljudje, ki jim zorni kot žrtve v resnici ustreza. Ustreza jim odgovornost za svoje življenje prenesti na "inštitucije" na cerkev, politike, režim.. Ljudje imajo radi diktatorje zato, ker jim omogočijo, da dvignejo roke od sebe."
- Jalisveta Karađorđević

Največja dekca slovenceljstva je tako jamranje in prelaganje odgovornosti na "višje od sebe". Sami so nedolžni, nič krivi.. tista krščanska zaboloda o "nedolžnosti otroštva", kot najbolj svetega vira nedolžnosti - ki je za povrh še vrlina (in so celo angeli upodobljeni kot otročički s krilci).
Bolj, ko si pasiven, bolj si "angleski", bolj imaš lahko dekco preko obraza in se pretvarjaš, da je vse v redu in te nihče ne vidi (kaj vse dejansko počneš).
Nedolžno otroštvo, ki si ga odrasli še vedno aktivno sposojajo in celo igrajo v zakonskih zvezah: Kdo je večja žrtev? Večji angel?
(V ničvednosti - kjer se skriva največja banalnost zla, kot je že Hana Arendt.)
De omnibus disputandum..
Default avatar
Kolektivno najbolj pri uničevanju narave.
Pozabila sem koliko taužent živalskih vrst izumira vsak dan, gozd se izsekava, morje se svinja, kot da imamo v rezervi še en planet, na katerega se bomo vsi skupaj preselili, ko bo ta do konca uničen. Kot da lahko preživimo na golem in zagiftanem kupu pločenine in plastike?
Default avatar
Ne kupujem, ker je poceni, ne kupujem, ker je modno in ne kupujem, ker "potrebujem".
Prav ta čas praznim stanovanje od babice in razmišljam, kaj lahko doma uporabim, zamenjam kako našo dotrajano stvar z njeno staromodno, a uporabno in podobno, mi je zelo skoda vreči stran stvari, ki so res stare, a neverjetno očuvane! Pohištvo iz 60ih, pa ne neko fensi, ampak tako, kot so takrat delali za rajo, a neuničljivo!

Kar zadeva drugi del, pa tudi nič od tega, niti recikliram, niti uporabljam bio gorivo, niti se grem neko zdravo prehrano nove dobe.

Jamram pa tudi skoraj nikoli, nimam za kaj jamrat.

Očitno sem padla iz vesolja.
Default avatar
Stepni_Volk je napisal/a:
da ljudje kupujejo eko/bio zarad sirsega in skupnega dobrega. Gre samo za ohranitev in vzpostavitev lastnega zdravja. Ne gre za dekco gre za nadaljni egoizem (ki pa vsaj tu ne dela skode). Posledica egoisticnega namena je nenamensko torej posreceno dobra. A ni primarni cilj oz namera . Je le srecno nakljucje.
Default avatar
Napišemo prispevek na forum
in mislimo, da smo filozofi
Default avatar
Stepni_Volk je napisal/a:
Après nous, le déluge
Default avatar
Oči si ravno ne zakrivam, skušam pa živeti ob in mimo zlobe na tem svetu. Morda je zakrivanje oči v tem, da se proti njej vedno manj borim. :-(
Default avatar
Tara_S je napisal/a:
No ja, tole ti, vsaj tu na forumu ne rata! Zelo rada provociraš.
Default avatar
Zanimiva tema. Predvsem je zanimivo nasprotje v sklepanju, da si OTROSKO zatiskamo oci, potem pa si peremo slabo vest.

Dejstvo je samo eno in cisto preprosto: kolicina resursov je konstantna in dobrine samo prehajajo. Kar porabi en, je na skodo drugega. To je to, tega se ne da spremeniti.

Za, recimo, boljsi svet lahko posameznik poskrbi edino tako, da ne grabi vec kot (nujno in realno) potrebuje.

Za razliko od vseh ostalih (zivali) je cloveska vrsta namutirala napako v delovanju mozganov, ki se kaze tako, da (samo ljudje) grabimo vec, kot potrebujemo. S tem skodujemo celotnemu sistemu bolj, kot je potrebno in ga unicujemo hitreje, kot je potrebno.

Ali gre pri realizaciji te funkcionalne napake za nevednost (otrosko zatiskanje oci je posledica resnicnega nepoznavanja dejstev), ali gre za namerno pocetje, ki ga (vcasih) potem spremlja pranje vesti, pa... Po mojem je to razlicno. Eni resnicno ne vedo, nimajo dovolj znanja, in tisti tudi nimajo slabe vesti, ker, spet, niti ne vedo, da naj bi jo imeli. V krajih, kjer je pretok informacij (za razliko od t. i. "razvite" druzbe) se zelo pocasen, mislim, da smemo tolerirati doloceno mero nevednosti. V t. i. "razviti" druzbi pa gre verjetno vecinoma za ignoranco, ki nima opravicila.
Default avatar
ext je napisal/a:
Je dal že Neron dobro osnovo.. očitno se sedaj vsi vedemo, kot mali Cesarčki?
De omnibus disputandum..
Default avatar
PismoRosno je napisal/a:
V obdobju informacijske revolucije, kjer je možno dostopati do podatkov, kjerkoli na svetu (in se iz ne ravno nesebičnih razlogov zelo trudita doseči že zadnje kotičke informacijska giganta Alphabet aka Google in Facebook z zagotavljanjem "zastonj interneta") nekega opravičila ni.
Lahko ločimo samo med ljudmi, ki to počno za golo preživetje (nimajo na nek način izbire) ter nami, ki to izbiro imamo.

Zračni posnetek dnevnih kopov v Amazonki:
Slika
Za več, si poglej: https://www.wired.com/story/amazon-rain ... g-gallery/
De omnibus disputandum..
Default avatar
Stepni_Volk je napisal/a:
Poznam posledice pogoltnosti. Ampak - kljub temu, da sem pismena, je zelo mozno, da delam kako napako, pa tega niti ne vem. Ce vzameva za primer vegana, ki se je tako odlocil, ker meso ni ravno nujna sestavina prehrane, mesna industrija od farm naprej pa je hud onesnazevalec. Mogoce pozna tudi obseg skode, ki nastane zaradi plantaznega gojenja cesarkoli in zato kupuje "buticno". Ampak, o tem je bila ze davno nazaj debata, da trajno ne mores furat veganstva na lokalnih sestavinah, ker pac ne gre. Torej potrebujes transport, po moznosti tudi letalski ali ladijski, za dolocena zivila.
Zdaj pa imamo stvar presoje, kaj je manjse zlo.

Pa se bolj fine zadeve. Npr vetrne elektrarne. Dokler tista stvar stoji na neki planoti in se vrti, v bistvu res skoraj nikogar in nic ne moti. Kaj pa proizvodnja vetrnic, transport na lokacijo, pa ko odsluzi, transport v razgradnjo in potem razgradnja? Brez elektrike pa je kar cudno ziveti in lahko je celo nevarno. Pa spet, v dolocenih primerih skodljivo okolju, npr ogrevati se s kurjenjem necesa namesto z elektriko.

Pa plastika vs. papir, ce ta papir ni iz reciklaze ali kakih trajnostnih virov.

Pa se bolj dvomljive: insekticid ali zajedalci?
razkuzilo ali okuzba?
itd

Torej, tudi pismenim mi lahko balansirati med svojim zivljenjem in prezivetjem. Se tezje je onim, ki, kot omenjas, morajo, ali pa ne vedo (verjemi, nepismenih je vec, kot si hoces priznati, celo v Sloveniji).

Se najlazje je ignorantom. Grabijo, grabijo, tu in tam pa naredijo kaj okolju prijaznega, da izpadejo lepsi pred drugimi. Ampak ti si ne zatiskajo oci. Se kako zelo odprte imajo ob svojem grabljenju. Enostavno jih ne briga, to je.
Default avatar
PismoRosno je napisal/a:
No, to idejo so že v "The Good Place" razdelali. V nebesa namreč od leta 1492 ni prišel več noben človek - trgovski trikotnik Amerika-Evropa-Afrika, kjer se je vozilo tekstil, tehnološke izdelke, sužnje, rum in sladkor.. je iz vseh naredil kandidate za pekel (sužnjelastništvo-bombaž-zlato-srebro-rum-sladkor..).

O veganskosti smo že tule: Vprašanje za ne/potetovirane vegane..
Na kratko: 100% nemoralnost je lastnost vseh vsejedcev, pa čeprav vegani ne dosegajo niti 70% veganskosti?

It still does nothing. Je zgolj priročna dekca "svetništva".

Za tobačne izdelke se je dolgo vedelo, da so škodljivi. Pa se jih je najprej samo obdavčevalo.. da je prišlo do koristne spremembe za vse, pa je bila PREPOVED KAJENJA v javnih, skupnih prostorih (pasivno kajenje je še bolj škodljivo!).

Samo je problem, na podlagi tobačne bitke, so se ostali lobiji toliko bolj izboljšali v svojem reklamarstvu, apologetizmu, relativizaciji in predvsem uspavanju odraslih, da "nič ne morejo".

Kaj lahko naredim jaz, ki sem en sam.. kaj lahko naredijo Slovenci, ki so "mali"?

Slika
De omnibus disputandum..
Default avatar
Stepni_Volk je napisal/a:
Bolj kot kadarkoli. Davek ultrapotroštništva in globalizacije. Ampak v našem primeru smo krivi že zaradi tega, ker živimo. Lahko odtis spraviš na minimum, ampak enostavno nas je preveč.
Default avatar
Stepni_Volk je napisal/a:
"Majhnost" je samo prirocen izgovor. In - vedno je lazje iskati krivce povsod drugje kot v sebi. Vedno je lazje pametovati drugim kot kaj spremeniti na sebi. Ampak to ni zatiskanje oci, ker VERJAMES v ucinek. Je ignoriranje tega, kar sicer ves, ampak NOCES narediti nic. Ker si premali. Ker nas je prevec. Ker...

... navezujem na ext-a. Prevec nas je, ker smo zaobsli del naravne selekcije, nismo pa socasno zaobsli nagona po ohranitvi vrste. Ko se tukaj vplete se klanovstvo, je zadeva dokoncno zakolicena. Namesto da bi akcija tekla v smislu "sam bom imel otroka, mogoce dva ali pa celo sploh nic, hkrati pa si bom prizadeval za vsem dostopno zdravstvo, kontracepcijo in kot skrajno sredstvo tudi moznost splava", tece akcija v smeri "Slovenci, razmnozujte se, tudi ce na silo, ker nas je premalo". Enako Avstrijci, pa Francozi, pa Cehi... pa kar neki programi za spodbujanje rodnosti, po drugi strani pa tarnanje, da "nas je prevec". Ko se bomo nehali deliti na "prave" (ki naj bi jih bilo premalo) in "napacne" (ki naj bi jih bilo prevec) in ko bomo doumeli, da vsi zivimo na eni veliki zogi, bo mogoce lazje.
Default avatar
Stepni volk:
Vse to v lastni samozavajajoči laži, da lahko še naprej inercijsko počnemo, kar "od nekdaj smo"; da lahko živimo, "kot smo navajeni" oz.:
"Gledamo skozi naočnike patentirane od naše ničvredne tradicije," če si sposodim besede Ivana Cankarja.


S to trditvijo pa si idealno opisal sebe in svoj prispevek v tej temi.
Default avatar
PismoRosno je napisal/a:
Ja, samo... če nas dva miljona Slovencev direkt u gaskamro spraviš, ne narediš nič, ker je še nekaj miljard ljudi, ki se jim jebe. Nagon pa tudi nas uči, da je treba živeti in preživeti... zakaj bi pa mi morali pocrkati in ne uni ta drugi.
Default avatar
Robi... je napisal/a:
Očitno si različno predstavljamo, kaj je tradicija.
De omnibus disputandum..
Default avatar
ext je napisal/a:
No, gre tudi za nateg, da se prešteva in trzi žgolj CO2. Zahod očitno nima več drugih realnih moči, zato "prodaja zrak".
Potem je ono pretvarjanje, kako je elektrika "čista"! (Odvisno od kje el. prihaja!)
Ok, avto res neposredno ne onesnažuje mesta, okolice, vendar gledano globalno, je bila energija potrebna za izdelavo baterij in vozila tako velika, da bi za okolje naredil več, če bi se peljal naprej s starim vozilom.
Na ta način sicer bo lahko Norveška lokalno čistejša, ne pa planet, kot celota.

Eden večjih onesnaževalcev so transportne ladje, kontejnerske ladje in tankerji, katerih "oglični odtis", ko kurijo mazut in ostalo sranje "ne šteje", ker so v mednarodnih vodah. Wtf?!?

Če torej vsak podpira lokalno ekonomijo, proizvodnjo.. ter troši toliko, kot dejansko porabi, nardiš lahko ogromno. Tudi za delovna mesta okoli tebe.
De omnibus disputandum..