Forum.Over.Net

Starševski čvek

Javna tribuna: O HPV in cepljenju s prof. dr. Špelo Smrkolj, dr. med.

Default avatar

Med.Over.Net

Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb, s katero se lahko okužita oba spola in se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. Vsaj 50 % ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let. Na srečo v večini primerov imunski sistem vašega telesa premaga okužbo s HPV, preden ustvari bradavice.

Vabimo vas, da se nam pridružite v petek, 24. 5. 2019 ob 10. uri, ko bo na forumu Starševski čvek na vprašanja odgovarjala prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva.

V javni tribuni bomo izmenjali informacije:
- splošno o HPV,
- simptomih bolezni,
- prepoznavanju bolezni,
- vzrokih, dejavnikih tveganja,
- zaščiti pred okužbo HPV,
- cepljenju proti HPV,
- kam in kdaj po pomoč,
- o zdravljenju …


Vabljeni, da že zdaj vprašate vse, kar vas zanima in delite svoje izkušnje.

Pridružite se nam!

Uredništvo
Med.Over.Net
Priponke

mama hci druzina najstnik.jpg
(91.62 KiB)

Default avatar

aktualno

Pozdravljeni,

tematika je pri nas ravno aktualna, ker je starost hčerke 11 let, zato me zanima, ker vsi govorijo samo kako je pomembno cepljenje, noben pa ne pove kaj tvegam, če je ne cepim?

Hvala za odgovor.
Default avatar

aktualno

Aja, pa še to me zanima ... Kako dolgo po cepljenju traja zaščita?
Od kdaj sploh je možno to cepljenje, da lahko naredijo zagotovo raziskavo, koliko časa traja zaščita?

Hvala.
Default avatar

Cabreiroa

Pozdravljeni,
morda čudno vprašanje, ali se cepi tudi fantke?
Default avatar

rioja

Hčerka ima diagnosticirano motnjo pozornosti in adhd. Bojim se, da bi cepljenje lahko vplivalo na poslabšanje? Je moj strah odveč ali?
Default avatar

rak m vratu

Ali se s cepljenjem prepreči tudi rak materničnega vratu?
Default avatar

minka40

Kako pogoste pa so sploh okužbe s HPV? Je cepljenje smiselno?
Default avatar

monimoni

Pozdravljeni,

zanima me ali je možno dobiti HPV , če imam spolne odnose samo z enim partnerjem...drug drugemu sva prva spolna partnerja?

Hvala.
lp,
Default avatar

Med.Over.Net

Spoštovani uporabniki in dr. Smrkolj,

lepo vas pozdravljamo in začenjamo javno tribuno. Vabimo vas k njenemu soustvarjanju.
Govorimo o HPV, simptomih bolezni, prepoznavanju, dejavnikih tveganja, zdravljenju ...

Dobrodošli.
Default avatar

dvominka

Spoštovani,

imam 13 letno hči in sem v dvomih glede cepljenja...nekateri mi svetujejo drugi odsvetujejo....ker cepivo ne pokriva celega spektra virusov...kaj je za vas največja prednost cepljenja in kaj največja slabost.

Hvala.
lep dan.
Default avatar

tonkaponka

Pozdravljeni,

imam vprašanje glede ponovitve HPV...namreč imela sem bris CIN2 in pozitiven HPV...nato imela poseg lletz in po posegu je bil HPV negativen....koliko možnosti je za ponovitev HPV?

hvala.
lp,
Default avatar

zdravljenje

tonkaponka je napisal/a:
Ker imam podoben primer, bi vas vprašala ali je v primeru okužbe možnost kakšnega koli zdravljenja, namesto operativnega posega?
Default avatar

Špela Smrkolj

aktualno je napisal/a:
»Strokovnjaki že dolgo časa opozarjamo, da je bolje preprečevati kot zdraviti. Če starši otroka ne cepijo, ga prikrajšajo za edinstveno možnost v življenju, ker je cepivo proti okužbi s HPV prvo cepivo na svetu v zgodovini, ki preprečuje raka. Nevarnejši HPV genotipi povzročajo pri ženskah in moških različne predrakave spremembe in raka.«
***

prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med.
specialistka ginekologije in porodništva, UKC Ljubljana
Default avatar

Špela Smrkolj

aktualno je napisal/a:
»Do sedaj opravljene raziskave so pokazale, da zaščita s cepljenjem proti okužbi s HPV traja vsaj deset let, pričakuje pa se, da bo zaščita bistveno daljša. V raziskavah, ki že potekajo do deset let in pri katerih spremljajo ženske, ki so že bile cepljene, ugotavljajo zelo visoke ravni zaščitnih protiteles in niso opazili bolezni, ki jih preprečujemo s cepljenjem proti HPV (predrakave spremembe, genitalne bradavice). Zaenkrat velja, da poživitveni odmerki niso potrebni.«
***

prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med.
specialistka ginekologije in porodništva, UKC Ljubljana
Default avatar

Špela Smrkolj

Cabreiroa je napisal/a:
»Zahvaljujem se vam za vprašanje, ki je vsekakor zelo aktualno in primerno. Strokovnjaki podpiramo cepljenje proti HPV za oba spola, tako potekajo tudi v Sloveniji aktivnosti za vključitev cepljenja proti HPV dečkov v državni program cepljenja. Želimo si že naslednje šolsko leto v redno cepljenje proti HPV vključiti tudi vse dečke.«
***

prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med.
specialistka ginekologije in porodništva, UKC Ljubljana
Default avatar

ne hvala

Poznam deklico, ki so jo cepili proti okužbi HPV, kar je pustilo trajne posledice. Zato se ne bi odločila za cepljenje, saj je cepivo premalo časa v prometu, da bi z zagotovostjo vedeli, kaj in kako. To je moje mnenje ...
Default avatar

da ali ne

Pozdravljeni,

Sem mamica 12-letne deklice, ki bo imela v kratkem sistematski zdravstveni pregled. Pred pregledom smo bili starši obveščeni, da se deklice lahko, v okviru tega pregleda, brezplačno cepijo proti HPV. Sama sem še vedno v dvomih, ali cepiti, ali ne, velika večina mamic sošolk pa se odloča drugače, da jih ne bodo cepile. Večina jih je mnenja, da so deklice še premlade in verjetno še kar nekaj let spolno neaktivne, zato jih bodo cepili takrat, ko bo potrebno (v starosti 15 let). Prosim za vaše mnenje.
Default avatar

moja izkušnja

Glede na to, da sem imela predrakave spremembe in pozitiven HPV, moji hčerki tega zagotovo ne privoščim! In če jo na tak način, s cepljenjem lahko zaščitim, jo tudi bom. Statistika je še vedno statistika, dokler nisi eden izmed tistih procentov okuženih. Takrat se žal vse spremeni.
Pa brez zamere, moje mnenje po moji izkušnji.
Default avatar

HelenaP

Pozdravljeni,

sem mamica 11 letnega fantka... in ker informacije o HPV bolj zadevajo punce, se za fante niti nisem zanimala oziroma tudi nismo prejeli nobenih informacij od zdravnika ali kogarkoli. Zanima me ali so ta cepljenja primerna tudi za fante in če so kdaj je primeren čas cepljenja? Kakšna je preventiva pred HPV?

Hvala.
Default avatar

cepivo12

Kako je z avtoimunskimi, nevrološkimi in drugimi resnimi neželenimi učinki v povezavi s cepljenjem proti HPV? So te reakcije tudi resnično dokazane, da so v povezavi s cepivom?