Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Komplicirana dieta nutricionistke

Komplicirana dieta nutricionistke

Po različnih neuspelih poskusih hujšanja in bolj zdravega prehranjevanja sem obiskala eno nutricionistko, naturopatinjo kitajske tradicionalne medicine. Tam sem doživela pravi šok. Za vsako tretjo stvar, ki sem jo omenila, da jo občasno jem, je vpila, da povzroča raka in kaj da mislim. Potem mi je narekovala dieto in vse ostalo, kar naj bi jemala. En kup ene homeopatije in ostalih dodatkov, sploh ne vem, kje se vse to kupi, dieta komplicirana, za družinsko in službeno življenje precej neprimerna, vsak dan dvakrat meso …
Sem obupana in sploh ne vem, kaj naj naredim.

Brez samodiscipline ti nobena nutricionistka ne bo pomagala. Ukini sladkor vsaj za toliko casa, da se ti uravna krvni sladkor, pa bojo kilogrami po nekaj tednih kar odpadli s tebe. Verjemi, tista neustavljiva zelja po sladkarijah mine v nekaj dneh, do takrat pa priporocam, da zelodec navadis, da ni stalno poln. Tudi lakota ponavadi ni prava, ampak je dolgocasenje ali zeja. Vsa umetnost je v tem, da jes, ko si dejansko lacna (ergo, ko ti zelodec zakruli). Jej takrat in samo takrat, v vmesnem casu, ko se ti necesa zgolj zlusta, pa spij kozarec vode in se z necim zamoti, da ne bos razmisljala samo o vsebini hladilnika.
Vse to lahko naredis sama in tezko je samo prvih nekaj dni.

Pecivo in kruh peci sama, iz moke, ki nima toliko OH in glutena, kar najdeš na netu. Jej počasi in prežveči, nehaj še preden si sita, kar boš po nekaj minutah, časovni zamik med želodcem in možgani.
Kuhaj si zelenjavne juhe in mineštre, z malo ali nič soli, sol dodaj šele na krožniku.
Tako boš odplavila vso odvečno vodo z maščevjem v telesu.
Za zelenjavo glej pod naravni diuretiki.
Nadomestek odveč mesa uporabiš jajca, po možnosti kokoši, ki se pasejo zunaj.
Suhomesnate izdelke, predelane, konzerve ipd črtaj. Sire.
Uporabljaj skuto.
Kaše, ajdova, prosena.
Sladkor zamenjaj z medom.
Toliko za osnovo, ostalo je zapisala predhodnica.
Najboljša dieta je bivanje in delo na zraku, poleti kožo na sonce, plavanje v morju s plavutkami, tudi hrbtno, potapljanje, noge bodo prekrasne oblike, koža kot nova, trebuh izgine.
Uporabljaj olivno olje, z limono in nekaj kapljic joda. Bakrena polt, ki na zimo ohrani barvo.
Preberi Narava ima vselej prav, Maurica Messegua, verjetno jo imajo v knjižnici. Mogoče jo dobiš na bolhi. Ima tudi knjigo o lepoti.
Ta je pa pravi nutricionist.

Upam, da ji nisi plačala ta neuporabni zmazek!

Tudi jaz sem šla k nutricionistki, na srečo mi je najprej dala nek osnutek jedilnika in ko sem protestirala, da je njen jedilnik zame predrag, da ni šans, da ga spljem in da naj vanj vključi povsem navadne jedi, je zagovarjala da je to pač dieta in da drugače ne gre…
No, jaz sem ta jedilnik odpovedala in privačevala 150€.

Kake pol leta po tem sem si na telefon zloudala aplikacijo za šteje kalorij, vse kar dam v usta najprej stehtam, vpisujem vsak gram, ki ga dam v usta in jem vse, komplet vse, tudi pico in burger si včasih privoščim, vsak da pojem nekaj sladkega, skratka sama sebi krojim jedilnik glede na limit kalorij, ki jih lahko pojem in ti povem, da če želiš ostati v okviru dovoljenih kalorij in nočeš biti lačen, avtomatično ješ ogromno sadja in zelenjave, ki sta nizkokalorična.

1 leto in 5 mesecev mi je vzelo skoraj 40kg, nove prehrane sem se navadila, tako da se niti nabasat ne morem več, če že pojem burger, potem do naslednjega dne ne jem nič več, ker ne morem spravit vase niti drobtinice več, pa še najboljše, kar je, je to, da tako lahko jem celo življenje in to je tisto, kar je v bistvu cilj vsega.

Preberi si vse o intermittent fastingu. Vsi, ki smo se držali vsaj 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, smo shujšali. Drugače pa je zadeva preprosta. Jej med 10 in 18 uro, to je najbolj optimalno, čeprav je variant več. Jej samo en krožnik, brez repeteja. Med obroki nič prigrizkov.

Znanstveno je dokazano, da meso v prevelikih količinah, povzroča raka. Tako, je bolje, da tisto dieto kar takoj črtaš.
Hujšanje je najbolj preprosta stvar. Enostavno, ob vsakem obroku, poješ pol manj hrane, in se več giblješ. Jej veliko zelenjave (fižol, grah, čičerka, leča) in drugih beljakovin, ki dajo moč in nimajo veliko kalorij.
Je pa za hujšanje potrebna velika volja, doslednost in disciplina, ki jo marsikdo ne premore. Hujšanje je “šport” na dolge proge in ne nek “status” za en mesec.

Če bi bilo hušanje res najbolj preprostastvar, potem ne bi bilo toliko ljudi predebelih.

Je pa ravno nasprotno, hujšanje je izredo kompleksna zadeva, ki deluje tako na fizični kot psihični ravni in ta je ponavadi tista, ki je še bolj pomembna. In individualna, kar deluje pri enem, je za drugega lahko popolno neuporabno.

Najpomembnejše pri tem je, da ali sama naštudiraš in najdeš zase najbolj optimalen način, ali pa do tega ZATE optimalnega načina prideš skupaj z nekom od zunaj, ki se na zadevo spozna. Ta “strokovnjak” pa mora imeti dovolj široko znanje splošne prehrane + znanje svetovanja oz. coachinga, kar je ravno tako pomembno. In tukaj večina nutricistov oz. dietetikov pade. Ker obvladajo samo prvi del, teorijo.

Ker najlažje je postavit stranki dieto in potem dvignit roke, češ sami ste krivi, kaj se je pa ne držite. Ne, dober prehranski svetovalec, nutricist, bo delal s stranko, ji svetoval in iskal načine, ki bodo zanjo sprejemljivi. Hkrati pa jo tudi učil, da bo stranka sama kasneje sposobna sprejemati pravilne odločitve.

Zato se je pa fajn vnaprej pozanima, kakšno filozofijo ima izbrani nutricist oz. prehranski svetovalec.

nutri prodajalke megle

Od megle se vsaj zrediti ne moreš. 🙂

Od megle se vsaj zrediti ne moreš. 🙂
[/quote]

megla ti tud dnarja ne pobere 🙂

Ne vem kolk so drage tovrstne nuticistke. Če že plačuješ, pol bo bolj koristno, da najdeš enega trenerja, ki bo sestavil oz prilagodil jedilnik tvojemu slogu, pa še migala boš. Pridobitev mišične mase, manj špela. In tako z raznimi nekoristnimi dietami ne boš stradala mišic.

Kakšna pa je moka z manj OH? 🙂 🙂

Kolikor berem izkušnje ljudi, ti osebni trener da jedilnik v skladu s svojo “vero”, napiše na kupe dragih dodatkov, ki jih na srečo on prodaja, da ti jih ni treba iskat po netu, nihče ali skoraj nihče pa ti ne bo sestavil jedilnika glede na tvoje siceršnje prehranske preference. Recimo če rečeš, da mesa ne ješ, da imaš najraje krompir in da poješ veliko sveže zelenjave.

Avtorica, tudi meni se obnese štetje kalorij. Če imam napad cukra, pač v te kalorije dam več cukra – če je to enkrat na mesec, ni katastrofa. Točno pa vem, da se ne bi mogla držat vsiljenega jedilnika, ker npr. ne verjamem v to, da je treba jesti 5-krat na dan, ne verjamem v to, da gre telo na varčevalni program, če vnašaš premalo kalorij (jaz imam izjemno počasno presnovo, tako pač je in to moram upoštevat, z jedilnikom za 2000 kalorij bi bila jaz hitro stokilska), postani nekoliko izbirčna pri izbiri živil, ne vedno izbrati tistega, kar je najceneje, kupuj osnovna živila in kuhaj, preizkušaj nove recepte, sama začni peči pecivo, piškote, delaj svojo čokolado in tako naprej. Jej zavestno – torej ne jemlji en piškot mimogrede (in tako 15-krat), ampak si daj dva piškota na krožniček, pojej ju zraven kave, uživaj brez slabe vesti – in za ta dan nehaj s piškoti.
In gibanje. Ne zaradi kurjenja kalorij, ampak za boljše počutje.
V bistvu res rabiš razmeroma malo časa, da se nastaviš na drug način, približno tri tedne. V treh tednih pa tudi že občutiš pozitivne učinke, da te motivirajo k vztrajanju.

Če bo pri vsakem obroku pojedla le pol svoje porcije, ne bo dolgo hujšala.
Pojesti manj, ja, ampak zmanjševati postopoma ali pa res zmanjšati na pol, a količino nadomestiti z nizkokaloričnimi živili, kumare, paradižnik, bučke, jagode, skratka večinoma sveža zelenjava, ki ima komaj kaj kalorij.

Fižol, grah, čičerika in leča imajo veliko kalorij. Nasitijo kar, a če se je kdo navajen najesti krompirja, kruha in mesa, od fižola in čičerike ne bo dolgo sit, bo trajalo en čas, da telo prešalta, je treba postopoma spreminjat in seveda pazit na količine, ker 100g leče ima kar lepo čez 300kcal, enako kot riž in testenine.

Kakšna pa je moka z manj OH? 🙂 🙂
[/quote]

Poglej pod geslo Moke brez ogljikovih hidratov ali moke- vsebnost in izbiraš z nič, malo, več oh, z glutenom, brez, po želji, domišljija in kreativnost kuharja ima tu prosto pot.

Poglej pod geslo Moke brez ogljikovih hidratov ali moke- vsebnost in izbiraš z nič, malo, več oh, z glutenom, brez, po želji, domišljija in kreativnost kuharja ima tu prosto pot.
[/quote]

Ah, tudi če ima manj OH, ima vseeno enako kalorij.
To je totalka brez veze!

Če bo pri vsakem obroku pojedla le pol svoje porcije, ne bo dolgo hujšala.
Pojesti manj, ja, ampak zmanjševati postopoma ali pa res zmanjšati na pol, a količino nadomestiti z nizkokaloričnimi živili, kumare, paradižnik, bučke, jagode, skratka večinoma sveža zelenjava, ki ima komaj kaj kalorij.

Fižol, grah, čičerika in leča imajo veliko kalorij. Nasitijo kar, a če se je kdo navajen najesti krompirja, kruha in mesa, od fižola in čičerike ne bo dolgo sit, bo trajalo en čas, da telo prešalta, je treba postopoma spreminjat in seveda pazit na količine, ker 100g leče ima kar lepo čez 300kcal, enako kot riž in testenine.
[/quote]

Meni se zdi, da Slovenci na splošno pretiravamo ravno z OH, torej s količino krompirja, makaronov, kruha itd. Porcija testenin za kosilo je 70 do 80 g za odraslo žensko, ki ni ravno maratonka in ne trenira po dve uri na dan. Krompir 250 g. Meso ni tako sporno, zelena solata oziroma sveža zelenjava še sploh ne. Se strinjam, ne pol manjših obrokov, ampak zelo verjetno pol manj makaronov.

Meni se zdi, da Slovenci na splošno pretiravamo ravno z OH, torej s količino krompirja, makaronov, kruha itd. Porcija testenin za kosilo je 70 do 80 g za odraslo žensko, ki ni ravno maratonka in ne trenira po dve uri na dan. Krompir 250 g. Meso ni tako sporno, zelena solata oziroma sveža zelenjava še sploh ne. Se strinjam, ne pol manjših obrokov, ampak zelo verjetno pol manj makaronov.
[/quote]

Pred časom, nekaj let nazaj, pa še vmes kdaj, ker je bila tema ene parkrat na sporedu, je Yo pisala, kako s hčerko skupaj pojesta 70g testenin.
Sem jo takrat postavila na laž in se zdaj iskreno opravičujem! Res mi je žal, da sem jo obtožila laganja. No, ona tudi ni kaj posebej razložila zakaj le toliko testenin….

Včasih sem pojedla 70-100g testenin, odvisno, kako pripravljene.
Danes jih pojem 40-60g in ker sem kar precej večja od Yo, verjamem, da njej zadostuje 35g…
Ampak jaz danes poleg teh testenin pojem veliko zelenjave, res precej, ki je prej nisem. In sem sita.
Ravno danes smo imeli za kosilo riževe rezance z zelenjavo in piščančjim filejem. Skuhali smo 45g rezancev na osebo, dva 2-meterska moška sta se najedla, jaz sem pa malo manj kot pol pustila in pojedla za večerjo do konca.
Pa zase ne mislim, da malo pojem, ampak čisto normalne količine za eno žensko, ki se počasi bliža meni.

Sodelavka je šla k Indijcu, plačala ogromno. Pila petršiljevo vodo in podobne zvarke. Še naprej se je občasno veselo tolažila s sladicami. Verjetno pa so jo ti zvarki rešili, ker pri vseh teh sladkarijah in ogromnih količinah zaužite hrane ni šla na oni svet.
Torej. 1)Jej normalno, veliko obrokov, vedno skoraj do sitega, ampak večinoma sadje in zelenjavo, minimalno sladkorja in bele moke. 2) Vsak dan hodi vsaj 1 uro in 15 min v kosu. 3) Ne razmišljaj o tem, kaj boš pojedla, ampak koliko boš prehodila, kaj boš v gozdu videla, kaj pofotografirala in koga prijaznega srečala.
4) Hrano si pripravi zvečer za naslednji dan, z očiščeno solato in nasekljano zelenjavo vred.
5) Če boš jedla veliko mesa v kombinaciji z zelenjavo, boš shujšala, ampak izločala pa trpijo. Tako da ne pretiravaj z jajci in mesom. Če boš pa vseeno šla na beljakovinsko dieto, pa spij vsako jutro toplo limonado za čiščenje..
To je vse. Srečno!
p. s. Živila, ki ti jih je predlagal, so res zdrava, a po njegovi tradicionalni metodi. Pri nas bi bil jedilnik tak: sladko zelje s krompirjem, brezmesna jota, ričet s klobaso, pusta govedina s solato, pire s špinačo in jajcem, zjutraj pa vsak dan kozarec vode in dva jabolka, zdaj češnje, poleti pa borovnice. Če bi to priporočil Kitajcu, bi imel težave najti sestavine, kajne?

Pred časom, nekaj let nazaj, pa še vmes kdaj, ker je bila tema ene parkrat na sporedu, je Yo pisala, kako s hčerko skupaj pojesta 70g testenin.
Sem jo takrat postavila na laž in se zdaj iskreno opravičujem! Res mi je žal, da sem jo obtožila laganja. No, ona tudi ni kaj posebej razložila zakaj le toliko testenin….

Včasih sem pojedla 70-100g testenin, odvisno, kako pripravljene.
Danes jih pojem 40-60g in ker sem kar precej večja od Yo, verjamem, da njej zadostuje 35g…
Ampak jaz danes poleg teh testenin pojem veliko zelenjave, res precej, ki je prej nisem. In sem sita.
Ravno danes smo imeli za kosilo riževe rezance z zelenjavo in piščančjim filejem. Skuhali smo 45g rezancev na osebo, dva 2-meterska moška sta se najedla, jaz sem pa malo manj kot pol pustila in pojedla za večerjo do konca.
Pa zase ne mislim, da malo pojem, ampak čisto normalne količine za eno žensko, ki se počasi bliža meni.
[/quote]

V receptih je 100 g surovih testenin na osebo (svežih in polnjenih, torej raviolov, pa celo še malo več). To se meni zdi preveč. Če smo brez moža, nam pol vrečke, torej 250 g špagetov, makaronov, včasih zadostuje za štiri porcije, večinoma bolj za tri in pol. Pojem malo, ampak 35 g makaronov z omako in zraven veliko zelene solate zame osebno ne bi bilo dovolj.

Torej moja porcija testenin s paradižnikovo omako, parmezanom in solato, zabeljeno z olivnim oljem, bi bila skupaj cca 350 kalorij. Od tega 70 g testenin 95 kalorij.

Pred časom, nekaj let nazaj, pa še vmes kdaj, ker je bila tema ene parkrat na sporedu, je Yo pisala, kako s hčerko skupaj pojesta 70g testenin.
Sem jo takrat postavila na laž in se zdaj iskreno opravičujem! Res mi je žal, da sem jo obtožila laganja. No, ona tudi ni kaj posebej razložila zakaj le toliko testenin….

Včasih sem pojedla 70-100g testenin, odvisno, kako pripravljene.
Danes jih pojem 40-60g in ker sem kar precej večja od Yo, verjamem, da njej zadostuje 35g…
Ampak jaz danes poleg teh testenin pojem veliko zelenjave, res precej, ki je prej nisem. In sem sita.
Ravno danes smo imeli za kosilo riževe rezance z zelenjavo in piščančjim filejem. Skuhali smo 45g rezancev na osebo, dva 2-meterska moška sta se najedla, jaz sem pa malo manj kot pol pustila in pojedla za večerjo do konca.
Pa zase ne mislim, da malo pojem, ampak čisto normalne količine za eno žensko, ki se počasi bliža meni.
[/quote]

Ko sta bila otroka manjša, smo paket testenin (0,5 kg) skuhali 2 x in to za 4 osebe, to je nekje 60 gr na osebo, s tem da je mož pojedel res ornk porcijo, mi pa manj. Zdaj sva sama z možem in 0,5 kg PZ testenin skuhava 3 x, s tem da jaz odnesem ostanke v službo za malico.
Jeva pa jih z ogromno zelenjave in so nama testenine samo kot priloga. Pa ne jeva sploh majhnih porcij.

V receptih je 100 g surovih testenin na osebo (svežih in polnjenih, torej raviolov, pa celo še malo več). To se meni zdi preveč. Če smo brez moža, nam pol vrečke, torej 250 g špagetov, makaronov, včasih zadostuje za štiri porcije, večinoma bolj za tri in pol. Pojem malo, ampak 35 g makaronov z omako in zraven veliko zelene solate zame osebno ne bi bilo dovolj.

Torej moja porcija testenin s paradižnikovo omako, parmezanom in solato, zabeljeno z olivnim oljem, bi bila skupaj cca 350 kalorij. Od tega 70 g testenin 95 kalorij.
[/quote]

Testenine imajo cca 350 kalorij na 100g, torej teh tvojih 70g nikdar ne bo imelo 95 kalorij! Parmezan preko 400kcal, pa ga imaš 10g takoj na krožniku. Olja je tudi hitro 5g, kar je še dodatnih 40-50kcal. Se jih kar nabere, malo po malo, čeprav misliš, da je samo en žlička tega ali onega. Ja, če si pazljiva pri olju in siru, imaš lahko na krožniku a testeninami 350kcal.

70g testenin bi jaz pojedla brez solate in z neko lahko polivko, recimo samo paradižnik brez mesa in mogoče malce parmezana.
Če dam pa bučke, malancane, paprike, paradižnik in naredim konkretno zelenjavno omako ali pa mesno omako, pa še solata zraven, ni šans, da pojem 70g testenin, še 50g ne bi mogla naenkrat pojest.
Včasih smo pa mi trije imeli vrečko testenin za 2x!

New Report

Close