Starševski čvek

6-urni delavnik

Default avatar
V gostilni:
1. izmena: 6-12
2. izmena: 12-18
3. izmena: 18-24

V trgovini:
1. izmena: 6-12
2. izmena: 9-15
3. izmena: 15-21

V proizvodnji:
1. izmena: 6-12
2. izmena: 12-18
3. izmena: 18-24
4. izmena: 24-6

V vsaki izmeni je seveda ekipa z več delavci. Ker so predpriprave, je prva izmena še pred obratovanjem.

Najmanj nasrkajo izmene 6-12 in 18-24. Imajo cel dan oz. celo popoldne zase.
Itak pa se delavci izmenjujejo in niso vedno v isti izmeni.
Default avatar
Kaj?
Default avatar
To je teorija. Kaj pa praksa?
Default avatar
Ima ludih i posle rata, torej minimalc -40%
Default avatar
Teorija je napisal/a:
Zakaj pa ne? Poskusiti? Poznam recimo eno podjetje, kjer imajo vsake 2 uri 5 min odmora. Delavci zelo zadovoljni in radi delajo.
Zagotovo bi bilo lepo delat 6 ur, to hitro mine. Malice ni treba plačat - naj se malica všteje v urno postavko, ki se zviša. Delavec pa v 6 urah ne bo lačen.
Default avatar
mama mia je napisal/a:
Dokler bo logika kapitalistov takšna, da je delavec strošek, to ne bo izvedljivo.
Default avatar
Pa to veste, da se 6 urni ne šteje za polno delovno dobo?
Default avatar
Delavci, ki so zadovoljni, bodo v 6 urah naredili enako kot v osmih. Torej so lahko plačani enako, kot zdaj.
Default avatar
Resnica je taka je napisal/a:
Teoreticno bi to lahko veljalo za proizvodnjo, ne pa za trgovino in restavracijo. Tam pac ne delajo na normo, ampak glede na povprasevanje. Gostov in kupcev je isto, zaposlenih pa 30% vec.
Default avatar
Resnica je taka je napisal/a:
Ha,ha, zaposleni naredi enako v 6-ih urah kot v 8-ih?
Take je za odpustit. Direkt in takoj.
Default avatar
mama mia je napisal/a:
To bi bilo možno na nižje vrednotenih delovnih mestih, za delavcez nizko izobrazbo brez potreb uvajanja, pa še to ne povsod.
Ob predpostavki, da so tudi plačani za 6, namesto 8 ur, tore -25%, da se ekvivalentno zniža regres, prevoz na delo, prehrana, čas odmora, število dni dopusta.
Default avatar
Res je je napisal/a:
Razumi ti najprej o cem je sploh govora: in sicer o 6 urnem delovniku kot polnem. To uvajajo ze ponekod. Delavec obdrzi isto placo in pravice st. Ur dela se zmanjsa. Racuna se na učinkovitost, ki je bistvena itak, in se ob takih razmerah zvisa.
Default avatar
ne niti 6 urni delavnik ni pravičen, 4 ali manj in za veliko denarja, to je pravično!!!
Default avatar
No, pa se bo št. ločitev še povečalo😂 Le kam bodo zdaj bežali vsi tisti, ki imajo službo za izgovor za beg pred družino?
Default avatar
Ze pri 8 urnem imam(o) vsak mesec 100+ nadur...
Default avatar
Krajsi delovniki je napisal/a:
to govori o dejstvu, da je delodajalec nesposoben organizirati delo, in tudi, da ste izmozgani in zato neučinkoviti in zato eno delo opravljate dalj časa, kot bi ga sicer, če bi bili spočiti.

Napačna je miselnost, da se učinkovitost meri v prisotnosti na delovnem mestu po času. Zato pa imamo dan danes pri nas take zafurane firme, ker vodilni ne premorejo uspešnega vodenja z normalno osnovno logiko razmišljanja, da je učinkovitost tista, ki jim prinaša denar.
Učinkovit delavec pa ni zmozgan delavec, ni mobingiran delavec, ni slabo plačan delavec, ni nezadovoljen delavec, idt. itn.
Default avatar
Razumi najprej je napisal/a:
No pa razumi ti
Živiš 80 let kar je 29200 dni oz. 700.800 ur
Delovna doba je 40 let in cca. 250 delovnih dni - 20 dni dopusta z leti več in otroci več ampak
ostanimo pri 20 kar znese 230 delovnih dni na leto
40let x 230dni x 8 ur = 73.600 ur.
Torej v službo hodiš zgolj 10,5% svojega življenja in misliš da zaslužiš dovolj
za ostalih 89,5%????
Default avatar
Res je je napisal/a:
zate v prvi vrsti velja to, da moraš doumeti,da je pri ustvarjanju bistvena učinkovitost -
lahko pospraviš svojo matematiko, ker ljudje nismo roboti. Ti lahko matematično naračunaš in si zaposliš človeka ,da bo 90% svojega časa na šihtu, pa če bo napol mrtev tam - ne boš imel nič od tega, razen izgube, ker ga boš moral plačati za njegovo prisotnost tam, naredil pa ne bo nič zaradi neučinkovitosti.
Ravno delodajalcem je bistveni cilj to, da imajo učinkovitega zaposlenega, ki mu v kratkem času naredi učinkovito delo s katerim bo lahko koval prihodek, dobiček in tega svojega zaposlenega lahko tudi lepo plačal (četudi bo manj prisoten na del. mestu kot sedaj).
Vsakemu delodajalcu pri zdravi pameti, ki želi uspešno in razvijajoče se podjetje bi moral biti cilj imeti, zadovoljnega in spočitega zaposlenega, ki v času prisotnosti na delu kipi od ustvarjalnosti in spočitosti, zadovoljstva.
tak če bo delal 3 ure - bo lahko prišel do vrhunskih idej in jih razvijal, udejanjal...
oni, ki bo naveličan, bo zraven pa tam sedel lahko 8+ ur, pa bo vmes tolkel po monu, spal, razmišljal o počitnicah, dopustu - skratka učinkovitost na nuli, je fizično prisoten, ustvarjalno in učinkovito pa pač ne. In tak ti naredi več škode verjemi, oni prvi, pa čeprav bo pri tebi 3 ure in ostalo lahko rekreira se doma, bo ti naredil lahko izjemne dobičke.
Prej to dojameš in nehaš s tvojo golo matematiko, bolj uspešen boš.
Default avatar
To bi bila odlična rešitev. Več ljudi bi bilo zaposlenih, ljudje bi bili manj utrujeni, bolj učinkoviti, dovolj bi bila dva odmora po 5 min.
Boljše bi bilo za otroke v varstvu, vrtcu, šoli. Tudi na težjih delovnih mestih se človek ne bi tako zgaral, delalo bi se 18 ur dnevno, kar bi bilo dobro tudi za lastnike.
Država naj predrugači formuliranje pokojninskega zavarovanja in naj sprosti davek na plače tistim, ki uvedejo 6 urni delavnik in zaposlijo več kadra.
Default avatar
Razumi najprej je napisal/a:
Prej ko razumeš, da se kapital ustvarja na nerazvitih narodih in naravnih bogastvih prej ti bo jasna matematika. In seveda v nekaterih primerih prekomernega tiskanja denarja. Celotno dosedanje bogastvo temelji na delovni sili sužnjem in zapornikov.
S 6 urami padeš na 55.200 delovnih ur s čimer padeš na 7,8% in boš rekel/a, da lahko v tem
času ustvariš dovolj za celo življenje? Ok ja peščica 1-5% kaj pa ostali? Ti pa ostanejo zgolj za izkoriščanje tistih 1-5%, da se lahko hvalijo kako lahko spočiti v kratkem času ustvarijo veliko.
Če zmanjšaš in poenostaviš birokracijo z lahkoto vsem nabiješ norme in me zanima kako bodo po 8+ ur klofal po monu.