Starševski čvek

So tudi vam do stanovanja pomagali starši?

Default avatar
Ali dejansko obstaja kdo, ki je star med 25-45 let, ima družino in živi v stanovanju/hiši, ki si jo je čisto sam zaslužil? Vsi ki jih poznam, so ali najemniki, ali živijo pri starših ali pa so jim starši pomagali kupiti.
Default avatar
Kaj je zdaj narobe ali prav v tem primeru?
Default avatar
37 let, najemnika, niso pomagali
od prijateljev je samo 1 par prišel sam do stanovanja, VSEM ostalim so konkretno pomagali starši, stari starši
starejša generacija (ti, ki so zdaj prosti 50) so pa sami prišli do stanovanj
očitno je bilo nekoč lažje
Default avatar
Nama so dali parcelo. Hišo sva naredila sama brez vsake pomoči.
Default avatar
Čisto sama z partnerjem.Brez pomoči staršev.Bilo je 2 leti na tesno.Sedaj nam je lepo,toplo in prijetno v hiši.Občutek neodvisnosti je dober...čeprav smo si močno želeli pomoč od staršev,pa tega ni bilo.
Default avatar
Kjer je več bratov/sester je ponavadi tako, da je vsak zase. Ne morejo kar pomagati trem, štirim, razen če so bogati
Default avatar
Različne kombinacije:
- sodelavka prišla do stanovanja z ločitvijo, prej je bil od njegovih staršev
- prijatelju so umrli starši in mu zapustili stanovanje
- prijateljica in njen brat: oba starša edinca in sta otroka pojerbala stanovanje od babic- vsak enega
- sodelavki so starši kupili garsonjero
- drugo sodelavko je brat izplačal pri dediščini
- tretja sodelavka-dobili blok nazaj z denacionalizacijo in je vsaka hčer dobila svoje stanovanje
- soseda je gradila hišo s posojilom od staršev - brez obresti
- samske prijateljice so v njemu ali pri starših, niso edinke, z dediščino si ne bojo mogle kupiti stanovanja
- znanka živi v preveliki hiši od staršev skupaj z njimi, ki jo bo dedovala
Default avatar
Kar nekaj nas je, ki smo si nepremičnino kupili sami, na kredit. Vzela sva ga na 25 let, 470 eur mesečno, odplačati je potrebno še 15 let, nekaj sva imela pologa, ker sva pred leti poceni kupila parcelo na dražbi in z njo nekaj zaslužila, ko sva jo prodala.
Zadnja leta bolj kot ne, lezeva iz meseca v mesec. Ampak gre počasi na bolje. Stara sva 40 in 47 let, imava 19-letnika, ki ga je potrebno še izšolati.
Default avatar
Res je bilo pred 30 in več leti, ko smo se mi osamosvajali, lažje. Dela v tujini so bila odlično plačana, nekaj smo zaslužili tudi s švercanjem, kupovanjem mark, pa tudi študentska in honorarna dela so bila dobro plačana. Pa še lepo smo se imeli.
Pomagali so nam tudi starši in tako je šlo celo brez kreditov. Velika zahvala gre tudi gospodu Jazbinšku.
Default avatar
teta meta je napisal/a:
Jaz sem brez pomoci starsev kupila stanovanje (seveda s pomocjo kredita).
Default avatar
teta meta je napisal/a:Ne poznam niti enega para, ki bi prišel do stanovanja popolnoma sam, razen nekaj izjem, ki so izbrali posebne življenjske poti in so si zaslužili manjše ali večje bogastvo, pa še tu lahko rečem, da so starši odigrali veliko vlogo, niso pa finančno pomagali.

Vsi ostali, z nama vred, nismo ustvarili ničesar brez staršev!
Enim so starši podarili stanovanja, hiše.
Nekaterim parcele z manjšo ali večjo pomočjo pri gradnji.
Nekaterim so pomagali stari starši.
Nekateri so živeli pri starših brez stroškov in šparali za stanovanje, potem dodali kredit, še naprej pri starših, stanovanje pa oddajali...

Še nama, ki nisva dobila ne parcele, ne stanovanja, niti od starih staršv nič, so starši pomagali s čuvanjem otrok, kdaj kaj kupili za otroka in nama ob skupni vselitvi kar konkretno pomagali z opremo stanovanja... Čeprav pri nakupu nepremičnine nikdar niso dali niti eura zraven, ne morem reči, da sva vse sama, ker če starši ne bi čuvali otrok, potem...

Tako, da e vrnem nazaj, poznam nekaj ekstremov, ki so dejansko zaslužili ogromno denarja med 20. in 3. letom, ampak to so res izjeme, pa še njim so to omogočili starši, nekaj malega finančno, veliko pa s podporo in usmerjanjem!
Default avatar
Meni starši niso pomagali, ker so čisto nesposobni.
Jaz sem do hiše prišla tako, da sem se poročila z uspešnim direktorjem.
Pa ne samo do hiše, še bazen imam. Pa jacuzzi tudi, na terasi.
Imamo tudi vrtnarja. Pa čistilko in gospodinjo.
Jaz v glavnem lenarim, ker za delo itak nisem.
Priznam sram me je, ampak sem vsaj iskrena.
Default avatar
Komu bojo starši in stari starši pomagali če ne svojim otrokom in vnukom?
Default avatar
Odvisno kako definiraš "pomoč". Kolega je samski star 32 let in je lani (s pomočjo kredita) brez pomoči staršev kupil stanovanje v LJ. Če gledaš pomoč širše je skoraj 30 let živel pri starših. Znanka podobno, le da je bila ob nakupu stara 29 let - je pa res da ni stanovanja kupovala v LJ. Meni je pomagal oče z brezobrestnim posojilom, čeprav bi šlo tudi brez pomoči. Jaz denar precej razpršim, partnerka pa bolj kupčka. Ko sva se spoznala je ona živela še doma, jaz pa sem imel z najemi in stanovanji precej več izkušenj. Zato sem šel potem tudi v nakup "kombiniranega stanovanja" (brez njene pomoči - s kreditom) in sva se potem noter tudi vselila. Če bi takrat likvidiral vse in bi še partnerka dodala svoje prihranke bi lahko sesuto 2 sobno stanovanje v LJ skeširala. Ampak na začetku veze ravno ne vržeš vse na kup in greš kupovat stanovanje z nekom, ki nima ne realnih pričakovanj ne izkušenj. Zato sem se potem odločil za neko "kombinirano", kjer lahko not živa oba ali sam, z lahkoto likvidiram ali pa dam v najem.

Drugače pa imam kar nekaj samskih kolegov, ki so sami zmožni za nakup (s kreditom). Vendar ker nimajo resnih partnerk, se ne odločajo nakup, ker nikol ne veš, če čez 1 leto spoznajo žensko iz precej oddaljenega kraja, jim je lahko nepremičnina ovira. Zato pa so po večini v najemih.
Default avatar
Lahko prideš sam do hiše ali stanovanja!!!

Pri 42 imam bivalni vikend in dvosobno stanovanje-brez kredita. Nikoli mi ni nihče pomagal! Od 14 leta si sam služim denar.Poleg plače-skoraj minimalna sem vedno še dodatno delal.S prihranki kupoval in prodajal delnice.Vedno spremljal na oglasih kje se da kakšna stvar kupit pa jo po dražji ceni prodat-pa se je nabralo.Pa še vsako leto sem šel na eno potovanje za 3 tedne. Me tem časom pa sem živel v podnajemniškem stanovanju-življenje mi ni prizanašlo.Je pa res da živim sam-če bi imel družino bi bilo verjetno težje. Hočem samo povedat-če imeš cilje,če vso energijo usmeriš v določeno stvar ti uspe čeprav se včasih zdi nemogoče!
Lp
Default avatar
hišo sva kupla na kredit brez kakršne koli pomoči staršev in tašč, žlahte, 50.000 je bla hiša, 5000 je blo pri kraju našparanga, ampak sva jo sama kupla, zdraven še firmo ustanovila.... spet sama.... z eno plačo, okol 1000 na mesec... se da, sam ne smeš biti preveč zahteven... so pa avti že bliz 20 let stari, ampak, kaj hočemo, bolje hiša kot nov avto in v najemu... kredit pa ni velik obrok, ker je hiša stara, kamnita, v dobri kondiciji in jo počasi obnavljava..
Default avatar
Sama. V hisi smo ze 18 let, stara sva 46 in 47. Parcelo dobila od starsev. Veliko smo delali sami, moz ve veliko narediti sam, pomagal mu je moj oce. Ogromno in zelo sem hvalezna. Uzivamo na svojem.
Default avatar
excell je napisal/a:

Če nima 2000+ neto bolj težko verjamem ker v Lj razen lukenj v kleteh nimaš niš pod 110k€, ok ne štejem garsonjere kjer imaš wc ob glavi. Za tak denar kredit moraš imet pa zelo lepo plačo..... Zelo
Default avatar
Najboljši so tisti, ki govorijo, kako so sami naredili hiško, sam parcelo pa so podedovali :D

Jaz nimam še nič svojega, imam pa v planu v roku parih let sama na kredit kupiti stanovanje brez druge pomoči.