Forum.Over.Net

Starševski čvek

predsednik evropskega parlamenta sramota

Default avatar

Julij Cezar

Nehajte ze palamudit..povedal je kar mislu in govoril je o dejstvih...istra je bila do.leta 45 italijanska..mni bila hrvaska niti slovenska..da so pobili nekaj italijanov po vojni je pa tud normalno..tako kot so pobili ustase cetnike cerkeze domobrance...glih italijani bi morali tu najbolj razumeti ker se kitijo z rimskim perjem...gorje premaganim
Default avatar

daj levak ne seri Merda

bi vstavila ločila, a ne gre
Default avatar

Julij Cezar

daj levak ne seri Merda je napisal/a:
Vstavi su sveco v fraco..bos vsaj enkrat kaj toplega dobila
Default avatar

istrijan

Julij Cezar je napisal/a:
To govori nekdo, ki se razume 'en tubo' na Istro. Italijani niso bili nikoli večinsko prebivalstvo v Istri. Italijane so naselili predvsem ob obali v mestih kot so Izola, Koper, Piran, Rovinj.... Zaledje mest in vsa notranjost Istre je bila slovenska. Istra, Kvarner in Dalmacija je pripadla Italiji šele po koncu prve svetovne vojne kot 'nagrada' Italiji, ker je bila na pravi strani v vojni. Torej Italija je bila prisotna v Istri dobrih 20 let, ko je Istro, Kvarner in Dalmacijo izgubila (zaradi sodelovanja v vojni tokrat na napačni strani) in je pripadla Jugoslaviji. Veliko ljudi se je po letu 45 odselilo predvsem zaradi ekonomskih razlogov - med njimi je bilo veliko Slovencev in Hrvatov, nekateri tudi zaradi političnih razlogov. Tisti Italijani, ki so tu ostali, so delili enako usodo kot mi vsi. V fojbah so pretežno fašisti, najbrž tudi kakšen nedolžen, ki se je tam znašel na napačnem mestu ob napačnem času. Še leta 2018 je bilo v Trstu 50% Slovencev, ki so jih nato fašisti pregnali. Veliko se jih je tedaj odselilo v Maribor in Ljubljano.
Default avatar

Julij Cezar

Pa koga briga ali si bili itslijani vecinsko prebivalstvo v istri ali ne....dejstvo je da istra ni bila nikoli ne v hrvaskih ali slovenskih rokah di leta 45 potem je na sreco tito zrihtal da vsaj nekaj imate
Default avatar

pravi istrijani

Stari starši mojega bližnjega sorodnika so bili Italijani, živeli v Portorožu. Sami si se imeli za Istirjane. Italijanske Istrijane. Priseljeni iz globoke Italije. Slovensko niso hoteli nikoli govoriti, čeprav so znali. Fašistična ideologija. Imeli so se za nekaj več. Meni nikoli jasno zakaj. Priseljeni bili od nekod, iz neke basso Italije. Doblii (ni jasno kako) precej premoženja, kmetijskih nepremičnih. Vedno in ves čas sem poslušala, kako so oni Italijanski Istrijani.
Hvala bogu, so ti starci pomrli. Mladi rodovi se na srečo ne ukvarjajo s poreklom, pač pa z bolj pomembnimi stvarmi.
Default avatar

bi bilo zanimivo veddeti

Saj mogoče bi bilo ljudem pod Italijo boljše. Bi bilo zanimivo slišati mnenje tistih, ki so zdaj Istrijani, kje bi raje bli, pod Slo ali Italijo.
Default avatar

plebiscit naj bo

pa boste res videli, da bo tam naenkrat veliko več Italijanov, kot Slovencev:):)
Default avatar

Istranka

Tudi Slovenci so se vpisovali v fašistično stranko, da so obdržali ekonomske privilegije. Žal so s tem pomagali uničevati slovenstvo.