Forum.Over.Net

Starševski čvek

"Privatniki"

Default avatar

Privatnik

V spodnji temi o min plači zopet berem o t.i. "privatnikih", ki naj bi bili polni denarja, vozili drage avtomobile, hodili na eksotične počitnice in plačevali nizke prispevke.....Moti me, da strejši ljudje ne vejo ali nočejo vedeti, da so drugi časi. Še vedno mislijo, da so v socializmu ali v času "marije-terezije" in posplošujejo, da so vsi s.p. zgoraj navedeni "privatniki". Dejstvo je, da je veliko enoosebnih s.p., ki jim po plačilu vseh dajatev in stroškov v zvezi z s.p. ostane na koncu 600-1000 eur. Kar je komaj malo več kot min. plača in daleč od povprečja, da ne omenjam, kako je, ko zboliš. In zakaj so šli v s.p. za tako "malo" denarja? Zato ker so se spremenili časi in razmere na trgu dela. Veliko s.p. (šoferji,novinarji,prodajalci-komercialisti...) je nastalo, ker so jih firme v katerih so bili zaposleni "prisilile" v to z obljubami o velikih poslih. Na primer podjetja kot so Intereuropa, SCT, Viator, ali pa razna založniška podjetja, zavarovalnice, zastopništva in še veliko drugih.
Default avatar

vsak ima svoje mnenje

Privatnik je napisal/a:
Moje mnenje je, da kdor ne more zaslužiti za vsaj povprečno plačo nima kaj se iti "privatnika" .
Default avatar

takatko

vsak ima svoje mnenje je napisal/a:
S tem se sicer strinjam - AMPAK - problem je v tem, da se odpisranje s.p. v današnjem času zlorablja kot nadomestilo zaposlitve. Firma ti enostavno da pogoj, da odpreš svoj s.p. in delaš za njih, namesto da bi te zaposlili. Potem si vezan na tem delovnem mestu, po možnosti cele dneve, kje boš potem še kaj dodatnega ustvaril?
Default avatar

vsak ima svoje mnenje

takatko je napisal/a:
Seveda bi to morali preprečiti, zakon obstaja, kaznovalna politika bi morala biti strožja
Default avatar

Liberal

Nihče nikogar ne sili v "privatništvo". To je svobodna odločitev. Na trgu dela je povpraševanje po različnih kadrih.
Default avatar

ne seeri

vsak ima svoje mnenje je napisal/a:
S tem kažeš, da nimaš pojma, kako so se razmere na trgu spremenile in kako se še bodo.
Med našimi otroci bo veliko, če ne večina "privatnikov". Varnih delovnih mest ne bo več. Veliko bo projektnih delavcev, zunanjih sodelavcev itd.
Skoraj nihče med temi pa ne bo "privatnik" v klasičnem smislu obrata s štirimi zaposlenimi in dobrim avtomobilom.
S.p. je čedalje bolj pogosta oblika dela brez dodatne socialne varnosti, na kateri najbrž ti sediš.
Default avatar

nerazgledanost

Nerazgledanost, zaplankanost in omejenost je to. Nimajo pojma, varno zaviti, državno in obče podprti, brez večjih skrbi filozofirajo. A se ima smisla s takim norcem sploh prerekat. Škoda energije. Pa naj mislijo tako, saj kdor ima malo opravit z raznimi malimi s.p. ji in ima vpogled ve, da je kriza marsikje večja kot pri onih na socialnih podporah. Bebcu prazne butice razlagat pa out!!!!
Default avatar

vsak ima svoje mnenje

ne seeri je napisal/a:
Zakonodaja to prepoveduje, žal pa ti "umetni privatniki" nimajo dovolj poguma, da bi to prikrito delovno razmerje odpravili. Kazni bi pa seveda morale biti večje (npr. 50.000 Eur ali 6 mesecev zapora) , da bi vsak zaposlovalec 2x premislil ali bo šel v to.
Default avatar

vsak ima svoje mnenje

nerazgledanost je napisal/a:
Verjamem da je kriza, zato pa taki ne bi smeli odpirati sp. Naj gredo v redno zaposlitev.
Default avatar

Privatnik

Liberal, nisi razumel moje objave, prisiliti je v ", seveda ga niso prisilili s pištolo v glavo. Ti razložim na konkretnem primeru: šofer zaposlen pri večji prevozniški firmi je imel na voljo dve možnosti: odpreti svoj s.p. in voziti za to firmo ali izguba službe in zavod. Seveda bi se lahko določil tudi za zavod ali kasneje za socialno podporo. Pa se ni, tudi na podlagi obljub o dobrem zaslužku in veliko dela. Aja, pa še to: pogoj je bil tudi odkup kamiona, za katerega je moral vzeti kredit. Tako je v realnosti, teorija po kateri nihče ne more nikogar prisiliti v nekaj pa malo drugačna.
Default avatar

ne seeri

vsak ima svoje mnenje je napisal/a:
Ok, vsak ima svoje mnenje, tvoje je očitno zraslo na nerazgledani betici.
Kako naj gre v redno zaposlitev nekdo, ki ponuja storitve različnim odjemnikom? Torej trdiš, da si lahko na primer vsako podjetje privošči svojega lektorja? Razložiš?
Default avatar

Liberal

Privatnik je napisal/a:
Obstaja tudi tretja možnost, da greš ven iz avtoprevozništva v drugo panogo.
Default avatar

vemo to

Privatnik je napisal/a:

Seznanjeni smo s tem.
Kdor tega ne ve....pa itak pojma nima...takim starejšim, ki se delajo da o tem nič ne vedo, ali pa res nič ne vedo - s takimi se je pa brezzveze pogovarjati o tem.
Kako so že rekli včasih ...petdeset let nazaj : Starega bika boš težko preobrnil.
To še zdaj velja.
Default avatar

Ena oma

Liberal je napisal/a:
vsi tisti, ki trdite, da je veliko možnosti zaposlitve sanjate...vse zaposlitve po letu 2008 so večinoma tiste za minimalca ( v kolikor seveda nisi kak prekleto poseben strokovnjak)...
Default avatar

rešitev

prepovedati prekarstvo in dvigniti kazni da se firmam ki jih najemajo, to ne bo splačalo
Default avatar

Liberal

Ja, saj espejevci jamrajo, da še minimalca ne zaslužijo. Torej imajo boljšo možnost.
Default avatar

Kurja pamet

Izjemno zanimivo mi je poslušati/brati mnenja ljudi, ki tako samozavestno komentirajo teme, o katerih niso niti osnovno podkovani. Niti sanja se jim ne, kako si je služiti kruh s prekarnim delom, pa modrujejo kot bi bili strokovnjaki za reševanje ekonomske krize. Res osupljivo. Morda o tem naslednjič pripravim prispevek.

Skratka, določene poklice lahko opravljaš le, če s podjetjem sodeluješ prek lastnega podjetja. Jaz tako poslujem že več kot deset let. Za moje delovno mesto žal ni druge možnosti. Honorar v višini 1000 eur + ddv, delam skoraj vse dni v mesecu, krepko več kot 8 ur na dan. Zdaj pa si izplačajte plačo in bodite carji.
Default avatar

Liberal

Zamenjaj poklic. Zakaj vztrajati v takem, ki te tlači v revščino?
Default avatar

druga možnost

Kurja pamet je napisal/a:
se prekvalificiras in isces sluzbo za jurja neto. Na zalost ljudje sami dovoljujemo da je tako. Ampak ne zahtevaj od drugih, da delajo za se manj, če tebi ne gre.
Default avatar

ni tako

Edini ki danes še mastno služijo so socialci. Vsak peti kr direktor nekega kupljenega kvazi d.o.o in se šlepa, prihodkov ni, razen ko vidiš kaj vozi pa kje živi, na centru pa tako reče v zagovor tud če ga dobijo, da naj pogledajo v evidence da nič nima. Hiša in avto pa itak lastnik firma, on sam uporablja s pooblastilom firme :)