Forum.Over.Net

Starševski čvek

Nasveti glede iskanja stanovanja za najem

Default avatar

iščem stanovanje

Nisem še živela v stanovanju, niti nisem še bila v najemu zato bi prosila za nasvete. Namreč v roku 1 meseca moram najti stanovanje.

Kje iskati? Gledala sem malo po nepremicnine.net in Bolhi pa še neke druge oglasnike. Ni kaj prida ponudbe (zanima me Gorenjska). Še kaka druga ideja? Pri agencijah mogoče? Območja pa nič kaj ne poznam, ker sem iz Bele Krajine.

Kaj paziti pri najemu?
Varščina - to se dobi nazaj, če je vse ok, a ne? Ali delajo kaj težav glede vračila?
Kaj pa glede stroškov, kaj točno povprašati oz. se pozanimati? A je ok, če vprašam po vseh položnicah, jih bodo pokazali?

Verjetno bi se odločila za začasno in ne stalno bivališče. Ali so tudi kaki taki, ki nočejo tega in bi raje na črno? Moj namen je redno plačevati in tudi imeti vse legalno urejeno. Brez prijave začasnega bivališča ne bo šlo. Mogoče pa celo stalnega bivališča.

Najraje pa bi najela opremljeno stanovanje. Ker ni rečeno, da bi takoj dobila ok stanovanje (glede na to, da nimam časa za pravo iskanje) in bi mogoče potem iskala boljše.
Default avatar

na hitrco

Zdaj nimam preveč časa, zato res na hitrco: pazi pa na takšne, ki želijo oddajati brez pogodbe. Pogodba je osnova zate in predvsem za najemodajalca, da se zaščiti. Ali bo on potem oddal podatke davke ali ne, je njegova stvar, pogodba je pa prej v njegovo kot tvojo korist. Če bo hotel že tukaj mutiti, nima smisla, da se s takšnim ukvarjaš. Ravno danes pa je članek v Financah, da FURS pospešeno preverja oddajanje nepremičnin.

Najbolje je, da najdeš koga, ki že ima izkušnje z oddajanjem in se zaveda poleg svojih pravic tudi svojih dolžnosti.

Položnice ti seveda morajo pokazati, ker le tako veš, kakšni bodo stroški. Se pa stroški spreminjajo, ali je v stanovanju ena oseba, več, ali je prazno, tako da to vzemi v račun.

Poskusi poiskati sama, ker preko agencije boš plačala eno najemnino za njihovo storitev.

Morda kasneje še kaj dodam, ampak zdaj nimam časa.
Default avatar

jaz tako

varščina zna bit problem, če je lastnik lopov. sicer pa ne
račune sem ponavadi plačevala sama, nič lastnik, tako sem tudi točno vedela, kako in kaj
na začetku najema zahtevaš popis vseh števcev in poračune, da ne plačuješ nazaj za bivše uporabnike, isto na koncu najema.

sicer pa bi na nepremicnine.net in na bolhi itak morala biti praktično vsa ponudba. mogoče še kakšni mali oglasi v kakem časopisu, ampak skoraj dvomim, da se tam še pojavljajo.

definitivno mora biti pogodba, nič na črno, da si zavarovana.
Default avatar

uporabniško ime123

Trenutno so res taki časi, da ni kaj dosti izbire. Mogoče gre kakšna informacija tudi ljudsko od ust do ust. Za dobro stanovanje z ok lastnikom in ceno, moraš imeti kar srečo, ker je kandidatov precej.

Velikokrat se zgodi, da lastnik prepusti iskanje najemnika agenciji in potem stroške agencije prevali na najemnika. Meni se nekako ne zdi poštena praksa, ampak očitno jim stvar funkcionira.

Varščina se vrne, če je vse ok, ko greš. Ko najemaš pazi še to, da ti ne podvalijo položnic za nazaj in potem, ko greš, še za naprej.
Default avatar

iščem stanovanje

Na popis števcev sploh nisem pomislila, da je pametno to postoriti.
Verjetno je pametno tudi vso opremo pa stanovanje pa vse pofotkati.
Ja, to se strinjam, če hoče mutiti glede prijave naslova, da ne bo ok.
To z agencijami je pa res adijo. Oni najamejo agencijo, bi pa pričakovali, da stroške nosi najemnik. In glede na to, da so najemnine drage in glede na to, da ni rečeno, da bom dolgo v tem stanovanju (bolj verjetno, da ne, glede na to, da tako na hitrco iščem), mi res ni do tega, da mi uturijo dodatno najemnino kot plačilo za agenta.
Sem pa negativno presenečena, ker je tako malo oglasov za oddajo. Pa še tisti, ki so , so pogosto nepopolno (brez fotk, brez konkretnih podatkov). Sem mislila, da je več stanovanj za najem :(, sploh, ker sem dokaj prilagodljiva do lokacije.

Če mi ne bi uspelo najti pravi čas stanovanja, sem razmišljala o booking.com pa airbnb za premostitev časa. Pa so tudi kar hudo zasoljene cene. Je še kaka druga ideja?
Za kak teden bi preživela tudi v hostlu, ampak to je res kratkotrajna rešitev.
Malce je kriza tako v roku 1 meseca se selit, sploh, kjer tam okoli ne poznam situacije.
Default avatar

tudi sam najemnik

Predvsem pazi na to kakšen je lastnik. Pri meni ni nobenih težav, lahko imam hišne ljubljenčke, obiske, lastnik ne hodi v stanovanje, skratka.. kot bi bilo stanovanje moje. No, moja sestra pa je imela cel kup težav - lastnica ji je hodila v stanovanje medtem ko nje ni bilo doma, prepovedala obiske in ker je sestra vseeno imela obisk (dopoldan, ne sredi noči) jo je ženska izselila (brez odpovednega roka, isti dan in seveda brez vračila varščine).
Default avatar

uporabniško ime123

Ja. Meni so kar malo zamerili nakup svojega stanovanja pred kratkim, ker je bilo toliko kandidatov za najem le-tega. Potem jim ga pa jaz speljem :)

Nič, srečno v iskanju.

Za koliko časa pa rabiš, kaj rabiš in v katerem delu gorenjske? Mogoče se pa tukaj najde kdo, kaj pa veš.
Default avatar

000

Položnic za porabo pred tvojo namestitvijo, ti lastnik ni nikakor dolžan kazati. To so osebne zadeve.
Vsak lastnik gleda, da bo v svoje stanovanje, nastanil osebo, ki je resna, zaposlena in kulturna. Glede na to, da so nepremičnine zelo drage, cenjene in vredne, me preseneča, da se nekateri najemniki zgražajo, če jim lastniki postavimo par vprašanj. Napr:kje so zaposleni in kaj delajo. Lastniki zelo veliko riskirajo, ko oddajajo ljudem, praktično neznancem, ker marsikateri je stanovanje tudi totalno uničil.
Default avatar

uporabniško ime123

000 je napisal/a:
Hvala za demonstracijo, kakšnih najemodajalcev se mora izogibati :)
Default avatar

iščem stanovanje

Ojej, celo v stanovanje bi hodili :( pa obiske prepovedovali. Kriza, če naletiš na takega.
Koliko časa bom rabila pa še ne vem, eno leto ali pa več let (pogodbo imam za službo za eno leto, je pa možnost podaljašanja). Je pa odvsino, če stanovanje ne bi bilo ok, oz. če bi našla kaj boljšega, čez čas, bi se selila. Ker da bi v tako kratem času našla kaj idealnega, bo bolj težka. Če pa uspem pa itak super.
Default avatar

iščem stanovanje

000 je napisal/a:
Meni je razumljivo, da je lastniku pomembno, da najde najemnika, ki bo plačeval redno in da bo tudi skrben najemnik (da ne bo delal škode). Vsekakor pa tudi jaz od lastnika pričakujem, da bo korekten, tudi glede položnic. Res so položnice zasebna stvar, tudi moja zaposlitev in delo je moja zasebna stvar pa lastnika zanima, mene pa njegove položnice. Pričakujem odkrit in korekten odnos od lastnika in seveda mi je jasno, da to on tudi od mene pričakuje.
Jaz denarja imam toliko kot ga imam in del je namenjen za stanovanje in stroške, več ne gre, zato je nujno, da vem kaki so stroški pred najemom.
Default avatar

tudi sam najemnik

Lastnika ne briga ali si zaposlen in kje delaš. Jaz na primer trenutno ne delam nikjer, ampak mi finančno ne gre slabo, ker sem pred kratkim nekaj podedoval, plus tega imam prihranke, ampak tega lastniku ne mislim razlagati. Najemnino redno plačujem, v stanovanju ne povzročam škode in to je edino kar lastnika lahko zanima, vse ostalo so pa osebne zadeve.