Forum.Over.Net

Starševski čvek

Postavite nemogoče vprašanje in dobili boste neverjetne odgovore! Anonimno in brez registracije. Največje slovensko virtualno mesto. Če ni objavljeno v tem forumu, se ni zgodilo!

Nepotizem v javnem sektorju

Default avatar

mesečinka

antilopa je napisal/a:
mesečinka je napisal/a:
https://www.racunovodstvo.net/pojasnila ... janje-dela

Na, pa še eno pojasnilo in tole je več kot zadostno. In velja seveda tudi za gospodarstvo.

ReCapcho pa uredite, da ne bomo 15x klikali istih hidrantov!!!
Ve se, kdo je pristojen za razlago zakona, ti lahko lepiš linke po mili volji.
Pristojno je ministrstvo in njihov je vodnik (njihove strokovne službe) in njihov je ta odgovor.

Ali se lahko sklene pogodba o zaposlitvi s kandidatom, ki ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dela?

Delodajalec med prijavljenimi kandidati za določeno delovno mesto ali vrsto dela ne sme izbrati kandidata, ki ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dela. Le v izjemnem primeru, če noben od prijavljenih kandidatov ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dela, zaposlitev pa je nujna zaradi nemotenega opravljanja dela, lahko delodajalec z enim od kandidatov (ki pa mora izpolnjevati z zakonom ali izvršilnim predpisom določene pogoje) sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas do enega leta. Bistveno je torej, da so taksativno izpolnjeni trije pogoji in sicer: (1) da noben od prijavljenih kandidatov ne izpolnjuje pogojev, (2) da izbrani kandidat sicer izpolnjuje tiste pogoje, ki so predpisani z zakonom ali izvršilnim predpisom (na primer starost 15 let; predpisana izobrazba za zdravnika ali sodnika po zakonu o zdravniški oz. sodniški službi, idr.) in (3) da je taka zaposlitev potrebna zaradi nemotenega opravljanja dela.


Torej samo, če je po kakem posebnem zakonu predpisana potrebna izobrazba.
Za določena delovna mesta pač ni. Delo univ.dipl.oec. lahko opravlja tudi dipl.oec. ali pa namesto univ.dipl.likovnega zgodovinarja profesor likovne vzgoje, namesto ginekologa pač ne ortoped.
Default avatar

fghjj

V domovih za starejse primankuje bolnicarjev, streznikov... Dobili smo. Eno hrvatico, diplomirano medicinsko sestro. Dela kot streznica. Super je! Dobili smo iz Bosne, streznice. Pomoje samo z osnovno solo.
Default avatar

Murphy31

Da bo zadeva jasnejša; gre za zaposlitev v sektorju vzgoje in izobraževanja.
Default avatar

a res tole

antilopa je napisal/a:
Julij Cezar je napisal/a:


Torej ima ona zgoraj prav in kahko za dolocen cas zaposlijo tudi nekoga z nizjo stopnjo ce to zahteva nujnost dela in nemoten del.proces...in seveda taka interpretacija pusca dovolj prostora za mutenje oz kot ona zgoraj pravi nepotizem...vse se da ce se hoce a ne
Pa ti misliš, da res ni ustreznih kandidatov za javni sektor? :)))) Ti povem, da smo imeli prijavljenih 100 zaposlenih za eno delovno mesto.
Ti delaš v javnem sektorju?
Pa tako pljuvaš po njih?
Torej vse sodiš po sebi?????
Default avatar

Murphy31

Mesečinka, hvala za pripete linke; odgovarjajo na moje vprašanje.