Forum.Over.Net

Starševski čvek

Šola

Default avatar

Gimnazija Moste

Ali je tu kdo, ki ima izkušnje z omenjeno gimnazijo, v zadnjem času, seveda. Kakšen je splošni vtis? Karkoli bo dobrodošlo, hvala.

ena mama
Default avatar

lotko44

Lani je sin maturiral na gimn. Moste z ocenami med 3 in 4. Zelo zadovoljni. Zelo se prilagodijo dijakom, sistem osnovnošolski z veliko preverjanja znanja, ponavljanja ocen, oseben stik s profesorji...(Glede na izkušnje na bolj zahtevni gimnaziji, kjer je prof. pokazal en račun na tablo, vse ostalo so morali delati sami in so imeli skoraj vsi inštrukcije). Na Mostah veliko gradiva in pomembno razlago dobijo v spletnih učilnicah, veliko fotokopij, dodaten dopolnilni pouk. Prvega letnika veliko dijakov ni naredilo, saj se vpiše veliko učencev, ki so imeli v OŠ slabši uspeh. A ne dajejo lažnega upanja, če ni za pozitivno oceno na maturi, ne bodo zaključili predmeta s pozitivno oceno. Naredil je vsa 4 leta s samostojnim učenjem in dobro razlago profesorjev, brez ene ure inštrukcij. Meni je bilo to zelo pomembno. Tudi sošolci so bili ok, veliko vozačev, razumeli so se med seboj in niso bili egoisti.
Default avatar

To je pa

... lepo slišat. Hvala za mnenje.
Default avatar

25 maturitetnih točk

lotko44 je napisal/a:

Sin je bil na zahtevni gimnaziji med najslabšimi v razredu, po uspehu dober, en maturitetni predmet je imel komaj pozitivno, po moje zelo šenkana dvojka, ker je bil profesorju simpatičen.
Na maturi je dosegel 25 točk, sicer ni bil med najslabšimi, a je bila nekje dobra polovica dijakov boljša. Pri predmetu, ki ga je imel komaj pozitivno, pa je dobil oceno 4, za las, a je bila le 4.

Razlika med dobro in slabo gimnazijo je v pripravah na maturo, ki je zaenkrat še vedno odločilni faktor pri vpisu na faks in dokler bo tako, so rezultati mature tisti, ki postavijo gimnazijo na lestvico. Gimnazija Moste se ne ponaša z dobrimi maturitetnimi rezultati.
Da pa dijak v 4. letniku ne dobi pozitivne ocene, ker kao ne zmore mature, je totalno mimo!
Default avatar

Za eno mamo

Te šole ne poznam, lahko pa povem primer izpred cca 15 let.
Kao neka huda gimnazija. Za enega od maturitetnih predmetov dobiš profesorja, ki je strah in trepet. Slabe ocene imajo bolj ali manj vsi, negativne so zelo pogoste, nemalokrat se kontrolna naloga ponavlja.
Oseba je imela ob koncu leta popravnega. Kljub številnim inštrukcijam ni šlo in je zaradi tega predmeta ni izdelal letnika. Kakšen si, ko se za nekaj trudiš, pa nikakor ne uspe? Sploh kot najstnik? Hudo je.
Na maturi je ta predmet opravil z levo roko. "Krasno."
Default avatar

lotko44

Ne strinjam se z vašim mnenjem. Moste res nima dobrih maturitetnih rezultatov, a treba je pogledati kakšne dijake dobijo v 1. letnik. Gimnazije, ki blestijo v najboljših rezultatih na maturi, dobijo v 1. letnik odličnjake, skoraj izjemoma kakšnega prav dobrega (saj imajo tudi omejitev vpisa). Ti imajo boljšo osnovo znanja in običajno tudi kognitivne kapacitete. Dijaki so tudi vsi zelo motivirani k odličnim ocenam in posledično odličnosti na maturi, saj ciljajo na vpis na univerze, na katerih je potrebna določeno število točk. Na teh gimnazijah tudi zahtevajo od dijakov več za pozitivno oceno, ogromno morajo samostojno delati.
Na Moste se vpisujejo dobri in prav dobri učenci iz OŠ, zato res zanje naredijo vse, da jih pripeljejo do mature. Zato sem napisala, da že v 1. letniku naredijo selekcijo in če ne pokažeš znanja, ki je potrebno tudi na maturi za pozitivno, ne boš napredoval v 2. letnik. Prof. se morajo veliko bolj potruditi, da tudi povprečne dijake pripeljejo do mature.
Zato se mi zdi Moste dobra izbira za nekoga, ki ni odličen v OŠ, ki se ni pripravljen samo učiti vsa štiri leta in ki nima cilja vpisati se, recimo na psihologijo ali fizioterapijo.
Default avatar

Pred leti

Jaz sem hodila na Moste, sicer ne pred kratkim, pa vendarle... V našem razredu ni bil niti eden, ki bi se vpisal direktno na Moste. Vsi smo se vpisali na druge gimnazije, pa je zmanjkalo par točk.
Kar se tiče snovi, je ista v vseh gimnazijah - profesorji morajo slediti učnemu načrtu.
Jaz sem imela - v večini - dobre profesorje.
Maturo sem opravila brez težav. Z zelo malo učenja. Imela sem več kot dovolj točk za faks, kjer je bila omejitev.