Forum.Over.Net

Starševski čvek

Dedovanje

Default avatar

takole je

Imamo oporočno in zakonito dedovanje. Če obstaja oporoka (ki mora biti veljavna in pravilno napisana ipd., več o tem najdeš na spletu ali tudi tem forumu), potem se deduje po njej, določeni dediči lahko zahtevajo nujni delež. Z oporoko lahko tvoj partner svoje premoženje zapusti tudi npr. meni.

Če oporoke ni, nastopi zakonito dedovanje. V opisani situaciji (on nima otrok) sta zakonita dediča ti kot njegova zunajzakonska partnerica do 50 %, 50 % pa njegova starša. Če staršev ni več, dedujejo njegovi bratje in sestre, če teh ni več, dedujejo nečaki.

Praviš, da je hišo on zgradil. Jo je zgradil v času vajine veze ali prej? Če prej, potem je njegova, če kasneje, lahko zahtevaš, da se pred dedovanjem izloči tvoj delež skupnega premoženja. Ker vso premoženje, ustvarjeno v času zveze (torej ne dediščine in darila), je skupno premoženje, zakonska domneva pa je pol-pol.

Seveda pa tukaj obravnavamo zgolj situacijo, če tvoj partner umre pred tabo. Če ti umreš pred njim, sta po tebi zakonita dediča on in tvoja hči, vsak do 50 %. Ker ti imaš otroke, on pa ne, je zakonito dedovanje drugačno. Seveda pa lahko tudi ti z oporoko vse zapustiš meni;), s tem da tukaj pa hči je nujni dedič in lahko zahteva nujni delež.
Default avatar

razjasni si pojme

takojtakoj je napisal/a:
Otroci dobili nazaj? Je bilo kdaj njihovo?
Default avatar

ka si ja nor

takojtakoj je napisal/a:
seveda je prav, da je pravično razdeljeno med obe. kaj bo ona počela s to zemljo je njena stvar. Ti se zase brigaj.
Pa da te vprašam hipotetično -
dobiš možnost za krasno službo recimo ob obali zraven ti dajo še zelo ugoden najem krasne nepremičnine, ki jo z plačevanjem najemnine odkupuješ. In ti boš rekla, ne gremo, nikamor se ne bomo selili, ker imam tukaj domačo zemljo, ki je šla iz roda v rod in zato jaz ostajam tudi tukaj do smrti.
Sem ziher, da ne boš ostala na družinski zemlji zvezana z njo.
Default avatar

ni je čez sestrsko

takojtakoj je napisal/a:
eh, ni je čez pravo sestrsko ljubezen.
ti bi svoji sestrici, če bi le mogla, zadnji kos kruha požrla pred nosom, kaj?
upam, da bo z oporoko zapustila zemljo komu tretjemu, da bo tvojim ubogim otrokom prihranjeno plačilo davka.
Default avatar

Takole je

Katri56 je napisal/a:

Dedovanje je lahko oporočno ali zakonito, če ne obstaja oporoka.

V primeru, da obstaja oporoka, deduje oporočni dedič. Nujni delež pa lahko zahtevajo le starši in bratje in sestre oporočitelja, vendar samo ob pogoju, da nimajo prihodkov za lastno preživljanje in niso zmožni za delo.

Zakonito dedovanje poteka, ko ne obstajo oporoka. V tem primeru deduje polovico zapustnikov partner in polovico zapustnikovi starši in njihovi potomci.
Default avatar

Kaj pa je pravično

ka si ja nor je napisal/a:
In potem, ko bo šel grunt državi, bo pa vse ok?
Takrat bodo pa vsi zadovoljni?
Pa ko bo tetka 75 + bo tudi jokala, da je sama.
Default avatar

ka si ja nor

Kaj pa je pravično je napisal/a:
Očitno imajo eni mentaliteto tako, sam da sestra ne dobi, četud država vse pobere, raj država,sam sestra ne.
samska sestra lahko vse proda in gre na potovanje. Ima vso pravico.
Ta s familijo naj pa se zase in za njen del briga in naj ne bo toliko pogoltna,da samo gleda, kje bo kaj pohlastala zase. ker tudi ona ne bo na drugi svet nič s seboj odnesla. da je ne bo še kdaj kaj tiščalo.
ker da take izgovore najdejo, moram dobit, ker kao mora vse v domači družini ostati , to je glupo in meji že na obsedenost s čem se vse eni obremenjujejo.
mar bi raje več ljubezni in pripadnosti in spoštovanja dali v same odnose.
Ob tem se spomnim lanske tekmovalke v masteršefu, ki je bila partnerka enega gospoda in ta kospod je imel hči iz prejšnjega zakona. ta hči je menda izgubila mamo v nesreči in potem je še tudi ta gospod umrl - ne vem če sem točno prav napiosala, poanta vsega je da je ta tekmovalka iz masteršefa stala ob strani tej hčeri (po pokojnem partnerju), z vso ljubeznijo kot bi bila njena mama. ker je uboga reva izgubila oba starša.
To je ljubezen, to so odnosi, čeprav nista bili krvno povezani. se spomnim, ko so prišli svojci v oddajo in je prišla ta hči in sta skupaj kuhali. To je življenje - ljubeči odnosi, ljubezen, ki je ne diktira kri. In nam je ne nikomur.
Eni ste pa tako obsedeni s to krvjo in moja familija in tujci so bljak in podobno, da sami sebe omejujete v življenju s to sovražnostjo. raje več iskrene ljubezni v vse odnose in bo svet lepši.