Starševski čvek

Ujemajoča posteljnina - nehigienično?

Default avatar
Ni mi jasno, kako imajo nekateri vedno ujemajoči prevleki za odejo in vzglavnik (če sta vzglavnika dva, pa sploh). Zdi se mi normalno, da vzglavnik večkrat preoblečeš, vsaj jaz imam kar nekaj prevlek za vzglavnik kupljenih kar tako posebej.
Default avatar
Sicer hecno, da to opazuješ in se s tem ukvarjaš. Navade so pač različne, posteljnina pa tudi. Pri prevlekah, ki sem jih kupila v Ikei, je takole - ena prevleka za odejo, 2 prevleki pa blazino...
Default avatar
Jaz kupim še en komplet in si zašijem dodatne prevleke za povštre.
Default avatar
kovterpovšter je napisal/a:
Na koliko dni pa preoblačiš vzglavnik? Jaz enkrat na teden preoblečem vse skupaj, za večkrat preobleči ne čutim potrebe.
Default avatar
Imam več prevlek za blazine, ki se nekako barvno malo ujemajo z ostalo posteljnino. Blazine večkrat preoblečem, jasno.
Default avatar
2 kompleta. Ko je en ciklu pranja in sušenja je drugi v operativnem stanju.
Default avatar
kovterpovšter je napisal/a:
Default avatar
kovterpovšter je napisal/a:
Ko je vzglavnik umazan je ponavadi tudi rjuha za zamenjat, razlika je da ne vidiš umazanije.
Default avatar
:):):) Nisem ne po MONu ne po JUSu:):):)
btw avtorica: hodiš po tujih spalnicah?
Default avatar
Svasta... Jaz se zvecer tusiram in hodim cista spat. Na pamet mi ne pade da bi menjala posteljnino prej, kot po 14 dneh. Vedno uporabljam bombazno posteljnino in ko jo dam prat, se vedno disi po mehcalcu. Brisaco si dam na blazino samo takrat, ko grem z mokrimi lasmi spat.
Default avatar
kovterpovšter je napisal/a:
Sori, ampak, probaj zamenjat komplet posteljnino...
Mi ne pade na pame, da povštre preoblačim vsak dan, kakor mi tudi ne pade na pamet, da posteljnine ne bi preoblekla na max 10 dni.
Default avatar
Na koliko časa pa menjaš posteljnino?

Pri nas 1x na teden. In ja, če se slučajno spotim, pri bolezni ali če se mi kdaj ne da umiti las, pa so že potrebni, potem naslednji dan vzamem prevleko iz vzglavnika in jo vržem prat (hvala, Miele, za single wash funkcijo). Do večera je seveda že suha. Da bi pa imela neujemajoče prevleke, nikoli.
Default avatar
Nehigienicno? Pri meni je vsa posteljnina ista in se vedno ujema. Rjuhe menjam enkrat tedensko, prevleke za vzglavnik pa vsak dan zaradi kreme in olje za lase. Ce ne bi imela olja za lase na sebi bi vse skupaj zamenjala enkrat tedensko. A ti menjas vse na en mesec ali po cem sodis da je nehigienicno?
Default avatar
MsOlivija je napisal/a:
Jaz vem po katerem si:

SIST EN ISO 11426
Default avatar
Jaz menjam posteljnino na en mesec. Vse takrat komplet. Ne vem zakaj bi vzglavnik prej. Ne smrdi in ni umazano. Kaksno ma pa kdo mnenje o tem mi pa dol visi.
Default avatar
Raje ne napišem, kako je to pri nas, sploh ko greva jadrat za dva ali tri tedne, tudi na kampiranje ne nosim deset prevlek za blazine zraven. Monam bi se vam že zdavnaj utrgalo, mi smo pa še vsi živi in zdravi in kolikor vem, tudi čisti.

Drugače pa, avtorica: kako veš, da pa ni mogoče ravno frišno zamenjan vzglavnik in se zato posteljnina ujema?
Default avatar
Carat je napisal/a:
"Nehigienično" - predvsem zato da kdo klikne.
Moj point je, da obstaja razlika med potrebnostjo menjave prevleke za odejo in za vzglavnik.
Tudi če hodimo v posteljo čisti, je telo približno oblečeno, glava pa ne. Gre za obraz. Obraz čistimo in negujemo drugače kot ostalo telo. Brišemo? Nadalje za lase, čeprav nisem toliko ciljala nanje. Lahko so negovalni produkti/izločki iz kože. Ne od zanemarjenosti, ampak normalno. Majico na koži zamenjamo, jakne pač ne itd.
Zanimivo, da nekateri te razlike ne vidijo in vzglavnik menjajo enako kot ostalo, nekateri vse skupaj menjajo pretirano, nekaterim je ujemanje tako pomembno, da imajo vse posteljnine enake oz. si kupijo dodatno rjuho, da iz nje naredijo male prevleke. (moj način pa je popoln obviously;)) (pač, nedeljsko opažanje).
Default avatar
kovterpovšter je napisal/a:
*aja in nekateri tisto eno prevleko operejo posebej, zato da se zvečer ujema. :)
Default avatar
Spim brez povstra, ker me moti, zato na moji strani ni povstra, le kaj bo si mislila avtorica, če bi stopila v mojo spalnico.
Default avatar
kovterpovšter je napisal/a:
Kako pogosto menjaš prevleko za vzglavnik, kako pogosto prevleko za odejo in kako pogosto rjuho?