Forum.Over.Net

Starševski čvek

Javna tribuna: Zakaj je dobro preprečiti bolnišnične okužbe

Default avatar

Med.Over.Net

Okužba kirurške rane je tretja najpogostejša bolnišnična okužba, ki prizadene okoli deset odstotkov bolnikov, odvisno od veje kirurgije, vrste operacije, splošnega stanja bolnika, patologije, ki je prisotna in spremljajočih bolezni.

Čeprav so operacije različne in niso vse enako zahtevne, vsaka pomeni poseg v bolnikov organizem, kar s seboj prinaša določeno tveganje okužb. Okužba kirurške rane ogroža zdravje, lahko tudi življenje.

Preprečevanje okužb kirurške rane se namreč začne že pred sprejemom bolnika v bolnišnico.

Kako okužbe preprečiti, kaj lahko stori bolnik, kaj mora storiti zdravstveno osebje in kaj zdravstveni sistem, se bomo pogovarjali z doc. dr. Blažem Trotovškom, dr. med., v javni tribuni, v sredo, 9. 1. 2019 ob 11. uri.

Z vprašanji in osebnimi izkušnjami se nam pridružite v sredo, 9. 1. 2017 ob 11. uri!
Priponke

operacija-zdravnik-podora-pacient-1024x683.jpg
(47.67 KiB)

Default avatar

Vprašanje z moje strani

Nahajate da bolnik lahko tudi pripomore k preprečevanju okužb. Kako je to mišljeno in kaj v resnici lahko naredi razen tega da je tešč, zdrav in psihično pripravljen? Hvala.
Default avatar

ne le

ne le okužba operacijske rane, vse pogostejše so okužbe v bolnišnicah, ki jih dobijo starejši in so pogosto smrtne. Kako to, da je že skoraj pravilo, da ostareli v bolnišnici dobijo pljučnico, sepso...?
Vem o slabšem imunskem sistemu, pa izpostavljenosti velikemu številu klic... ampak... ob vsem čiščenju, razkuževanju in natančnosti?
Default avatar

dispečer

Psihološki pogled na vsako situacijo je zelo pomembne, to vemo že iz drugih področij. Verjamem, da je psihična priprava na operacijo pomembna. Kaj pa na telesnem nivoju, ker vemo, da je ključen imunski sistem. Priporočate pred operacijami uživanje kakšnih pripravkov za dvig imunskega sistema, npr. echinacea?
Default avatar

polite

Obstajajo pri operacijah neki posebni protokoli, ki zagotavljajo preprečevanje okužb? Kako je to urejeno - na nivoju zdravnika, oddelka, bolnišnice, države? Je vseeno, kje v Sloveniji si operiran in ali je mnogo odvisno od posameznega zdravnika?
Default avatar

isaacH

Pozdravljeni,
mene pa zanima kdo je res glavni krivec za bolnišnične okužbe? Pacient, kis e ne drži navodil bolnišničnega osebja ali ljudje, ki prihajajo na obisk?
Katere so najpogostejše okužbe in če se da povedati na katerih oddelkih?

Kaj pa pri operacijah? kdo nosi posledice in kako vpliva na nadaljnje zdravljenje bolnika?

Hvala
Default avatar

posvet pred

Za katere vrste operacij imaš oz. kot pacient nimaš možnosti, da aktivno sodeluješ pri načrtovanju operacije, v pomenu, da se zmenita glede samega postopka operacij, anastezije, vrste operacije, uporabe materialov, če gre za kakšne vsadke ... Ali lahko pacient kaj izbira ali vse to ostaja v presoji zdravnika?
Zanima me vaše mnenje o tem, kako pomembna je vloga pacienta in koliko je odgovornosti na strani kirurga? Kaj pravite strokovnjaki o tem, ko se pogovarjate v svojih krogih?
Hvala za vaš odgovor in razmišljanje.
Default avatar

kaj pa če

Ok, rana se okuži, kaj pa se lahko naredi, da se ne okuži, je odvisno od materiala, ki ga uporabljajo? Verjetno se tudi tukaj špara in je morda vzrok tudi v tem?
Koliko pa je takih okužb letno?

Hvala in pozdrav
Default avatar

evidence

1- ali obstaja popis bolnišničnih okužb?
2- se ti primeri raziskujejo - kdo je odgovoren?
3- koliko predstavljajo stroški naknadnega zdravljenja teh okužb in kdo jih plača?
4- je število okužb po bolnišnicah enako ali so kje bolj previdni, drugje manj?
5- koliko na okužbe vpliva spoštovanje protokola higiene, koliko kakovost prostorov in koliko uporabljeni materiali?
Default avatar

kako to

Razumem, da na lahko pride do okužbe iz različnih razlogov.
Me pa zanima ali imate podatek koliko pacientov se okuži med operacijo? Namreč moja hči je imela dve operaciji in pri obeh dobila zelo hudo respiratorno okužbo.

Hvala za odgovor.
Default avatar

Med.Over.Net

Pozdravljeni,

Začenjamo z današnjo javno tribuno, ki bo za vprašanja odprta do 12.00 ure.
Dobrodošla so vsa vprašanja in tudi uporabniške osebne izkušnje.

Pozdrav gostu strokovnjaku doc. dr. Blažu Trotovšku, dr. med., ki bo odgovarjal na vaša vprašanja o tem, kako okužbe preprečiti, kaj lahko stori bolnik, kaj mora storiti zdravstveno osebje in kaj zdravstveni sistem.


Vabljeni k sodelovanju!

Uredništvo
Med.Over.Net
Default avatar

Blaž Trotovšek

Med.Over.Net je napisal/a:
Tudi jaz vse prisotne prav lepo pozdravljam!
***

Doc. dr. Blaž Trotovšek, dr. med.
spec. splošne in abdominalne kirurgije
Default avatar

Blaž Trotovšek

Vprašanje z moje strani je napisal/a:
Bolniki lahko pripomorejo na različne načine. Kot ste že navedli se lahko bolniki delno sami pripravijo naposeg. Večina bolnikov ni zdravih, so sladkorni bolniki, kadijo in imajo druge ratlične razvade ali navade.
Sladkorni bolniki, ki redno skrbijo za urejen nivo krvnega sladkorja - glukoze lahko tveganje za pojav okužbe zmanjšajo na nivo splošne populacije. Če pa imajo sladkorno neurejeno potem se verjetnost okužb tudi do 3krat poveča.
Urejena prehrana, skrb za nego kože po navodilih, prenehanje kajenja in številni drugi ukrepi so tisti s katerimi bolnik lahko pripomore k boljšemu končnemu izidu.
***

Doc. dr. Blaž Trotovšek, dr. med.
spec. splošne in abdominalne kirurgije
Default avatar

Blaž Trotovšek

ne le je napisal/a:
Da bolniki zbolijo v bolnišnici zagotovo ni pravilo in v bolnišnicah se izvajajo številni ukrepi, da se to prpreči. Na primer bolnike na poseg sprejemamo dan pred posegom, ki ga načrtujemo, izvajamo higienske ukrepe, ne operiramo že okuženih bolnikov, po posegu jih zadržujemo v bolnišnici čimkrajši čas, izvajamo lokomotorno in respiratorno terapijo in tako naprej...
Seveda se je pa treba zavedati da so bolniki vse starejši, imunokompromitirani s številnimi spremljajočimi boleznimi,...
Tako da je obvladovanje z dokazi podprtih vzrokov za pojav teh okužb uspešno vendar ne vedno in ne pri vsakem bolniku.
***

Doc. dr. Blaž Trotovšek, dr. med.
spec. splošne in abdominalne kirurgije
Default avatar

taka z izkušnjo

Bolnišnično okužbo sem staknila zaradi naslednjih dogodkov:

- ker si ena od sester ni želela dezinficirati rok, ker je imela nove nohte,
- ker sem si sobo delila še s 4 do 5 bolnicami, ki smo vse imele odprte rane,
- predvsem pa zato, ker smo ene sanitarije uporabljale bolnice dveh sob, to je 8 do 9 oseb, čiščenje teh pa je bilo 1 krat dnevno in še to bolj vizualnega tipa.

Sama sem uporabljala (zraven mila in tople vode) še dezinfekcijske robčke.

Ko ti zdravnik na oddelku pove, da je bolnišnica nevaren kraj za take paciente kot sem jaz, take z odprto rano, ti pove dovolj. In veš: resno je. In se vprašaš: bom zmogla? Bom preživela?

Torej: pacient kaj dosti ne more naredit. Lahko pa vodstvo bolnišnic, ki naj zagotovi boljše pogoje: manj pacientov v sobi in ustrezna količina sanitarij (uporabnih, ne lukenj, kjer se zaradi vreče z umazanim perilom ne moreš do tuša).

Ustrezne postelje (primerna dolžina!), zamenjajo naj zguljene jogije in nabavijo dovolj terapevtskih blazin za podporo telesa za ljudi, ki nenehno ležijo.
Default avatar

Blaž Trotovšek

dispečer je napisal/a:
Vsakega bolnika pred predvidenim sprejemo na kirurške oddelke pregledamo in ocenimo kakšni so znani dejavniki tveganja. Kadar poseg lahko odložimo in vplivamo na njih to seveda naredimo. Predpišemo prehranske dodatke, ki so dokazano učinkoviti, kadar so potrebni. Večina drugih dodatkov z dokazi ni podprta, vsekakor pa je neoviran imunski sistem pomemben tako za preprečevanje okužb kot tudi za dober izhod operativnega posega.
Moja mama priporoča redčo peso korenje limono banano in jabolko z medom vendar to z dokazi žal ni podprto - no pri meni učinkuje in če echinacea pri vas izkustveno deluje - potem bi vam jo v ambulanti zagotovo ne prepovedal jemati.
***

Doc. dr. Blaž Trotovšek, dr. med.
spec. splošne in abdominalne kirurgije
Default avatar

oddelki

Pozdravljeni,

Večkrat sem bila že hospitalizirana na različnih bolnišničnih oddelkih, na katerih je različno osebje, ki ima tudi drugačen "protokol" oskrbe. Na srečo se nisem nikoli okužila, poznam pa kar nekaj težjih primerov teh okužb. Za večino teh okužb je bilo žal krivo osebje in njihovo malomarno delo ... brez rokavic, pripomočke odlagajo na postelje oziroma posteljnino bolnikov in ne v "ledvičko" itd. Večji poudarek bi definitivno bilo potrebno dati na sterilno okolje.

lp,
Default avatar

Blaž Trotovšek

polite je napisal/a:
Vsaka ustanova ima pripravljene protokole in ukrepe ob pojavu okužb in v njihovo izvajanje je vključen celoten tim. Pri preprečevanju okužb smo vsi iste barve in tudi rezultat je rezultat skupinskega dela in ne posameznika.
Načelno je vseeno saj so postopki in pravila jasna, smernice znane in se upoštevajo. Obstajajo tudi kontrolni mehanizmi.
Kot vedno pa lahko posameznik kakšno opusti zaradi okoliščin in s tem seveda vpliva na tveganje.
***

Doc. dr. Blaž Trotovšek, dr. med.
spec. splošne in abdominalne kirurgije
Default avatar

Blaž Trotovšek

isaacH je napisal/a:
Vzrok za okube kiruške rane v polovici primerov pripišemo mikrorganizmom samega bolnika in v 30% zdravstvenemu osebju, vendar so to zelo površinski podatki. Ja okužbo povzroči določen mikroorganizem, ki je na bolniku vendar do okužbe pride, ker smo izvedli invazivni postopek bolnik pa je imel oslabljen imunski sistem in se okužbi ni mogel izogniti. Zelo težko ali celo nemogoče je med številnimi dejavniki tveganja določiti tistega, ki je najbolj odgovore za pojav okužbe. Zato je potrebno dosledno izvajati postopke, ki so z dokazi podprti in seveda tudi spremljati tiste, ki jih sumimo da os vzrok in jih poskušati odpraviti.
Vsaka ustanova naj bi razpolagala s podatki, katere vrste mikroorganizmov in kakšne okuužbe so najpogostejše. To mora vedeti tudi zaradi zdravljenja le teh.
Okužbe kirurške rane so seveda problem v celem svetu in ukrepi usmerjeni proti njim so sestavni del vsakodnevnih aktivnosti pri bolnikih.
Največja škoda je seveda pri bolniku, kjer je ob invazivnem posegu njegovo zdravje še dodatno oslabljeno. Zagotovo pa so zelo pomembni tudi stroški in kapacitete, ki jih ti bolniki seveda zasedajo v bolnišnici ali po odpustu na primarni ravni (osebni zdravnik, patronaža,...)
***

Doc. dr. Blaž Trotovšek, dr. med.
spec. splošne in abdominalne kirurgije
Default avatar

Blaž Trotovšek

posvet pred je napisal/a:
Pri vseh posegih ima bolnik pravico do odločanja in lahko poseg ali način tudi zavrne. Zdravnika si predstavljajte kot svetovalca in izvajalca. Bolniku predoči možnosti, načine mu rasjasni razliko med možnostmi in pričakovanji, zaplete, kakšno bo življenje po posegu....
Če so bolnikove zahteve neutemeljene pa tudi zdravnik lahko odkloni zdravljenje tega bolnika in mu ponudi zdravljenje drugje.
Kadar obstaja med bolnikom in zdravnikom tradicionalno zaupanje in odprt, sproščen odnos takšnih težav ni.
Vloga bolnikov je izjemna a jo žal premalokrat izkoristijo - naredite tako kot veste da je treba je najpogostejši in najneuporabnejši odgovor. V odločanju morata vedno sodelovati oba.
Menim (upam) da večina zdravnikov deli moje mnenje.
***

Doc. dr. Blaž Trotovšek, dr. med.
spec. splošne in abdominalne kirurgije