Eno te isto…jem
Ne, ne hvala. Bi mi bilo zagotovo slabo in pretežko kot opeka. Ne poskusim.
[/quote]
Pravo oljčno olje ti sploh ne pusti občutek masnega v ustih – je bolj kot sok in je zelo lahko prebavljivo – ni to tipična maščoba. Z limoninim sokom, si popraviš okus, če nisi navajena na okus oljčnega olja. Oljčno olje priporočajo na tešč tudi po operaciji želodca – zelo blagodejno vpliva na rane v želodčni sluznici. Mogoče za začetek si pokapaš riž z oljčnim oljem, da osvojiš okus. Poskusi, ne bo ti žal.
Pravo oljčno olje ti sploh ne pusti občutek masnega v ustih – je bolj kot sok in je zelo lahko prebavljivo – ni to tipična maščoba. Z limoninim sokom, si popraviš okus, če nisi navajena na okus oljčnega olja. Oljčno olje priporočajo na tešč tudi po operaciji želodca – zelo blagodejno vpliva na rane v želodčni sluznici. Mogoče za začetek si pokapaš riž z oljčnim oljem, da osvojiš okus. Poskusi, ne bo ti žal.
[/quote]
Definiraj tipično maščobo. I am Triggered !!!
Jej škrobnato hrano, pripravljeno s čim manj maščobe.
Recimo kuhan krompir v kosih, kuhan riž – na vodi, makaroni (nezabeljeni), zraven kuhan korenček, cvetača, brokoli, blitva, koleraba…., pa kakšna domača piščančja juha (nemastna), kuhano meso (recimo piščančje iz juhe) pečeno belo meso (na čisto malo maščobe, pazi da ni prepečno – rjavo)….
jej večkrat in po malo. Izogibaj se surovi zelenjavi in sadju, maščobi, sladkorjem, kisu.
Jedem dodajaj cimet, ingver, origano, kumino, kurkumo.
Definiraj tipično maščobo. I am Triggered !!!
[/quote]
Velika razlika je med maščobami. Ekstra deviška olja so hladno stiskana pri temperaturah pod 30 stopinj in vsebujejo večkrat nenasičene maščobne kisline. Termično obdelana olja teh nenasičenih maščobnih kislin in biofenolov praktično nimajo. Svetlobna leta daleč so živalske maščobe, ki ne samo, da niso koristne ampak so celo škodljive (povzročajo nastanek holesterola za razliko od hladno stiskanih rastlinskih olj, ki s pomočjo nenasičenih maščobnih kislin raztapljajo holesterol). Torej po domače povedano imaš škodljive maščobe (živalske in olja pridobljena s kemičnimi ali termičnimi procesi) ter zdrave maščobe pridobljene iz rastlin s hladnim stiskanjem.
Velika razlika je med maščobami. Ekstra deviška olja so hladno stiskana pri temperaturah pod 30 stopinj in vsebujejo večkrat nenasičene maščobne kisline. Termično obdelana olja teh nenasičenih maščobnih kislin in biofenolov praktično nimajo. Svetlobna leta daleč so živalske maščobe, ki ne samo, da niso koristne ampak so celo škodljive (povzročajo nastanek holesterola za razliko od hladno stiskanih rastlinskih olj, ki s pomočjo nenasičenih maščobnih kislin raztapljajo holesterol). Torej po domače povedano imaš škodljive maščobe (živalske in olja pridobljena s kemičnimi ali termičnimi procesi) ter zdrave maščobe pridobljene iz rastlin s hladnim stiskanjem.
[/quote]
Ummm…
Kemija + Reologija pravita takole:
Nasičene maščobe so pri sobnih temperaturah v obliki masti… (trdno stanje). Nasičeno pomeni, da v verigi maščobne kisline ni dvojne vezi, ki bi vplivala na orientacijo. Tako so maščobne molekule dokaj urejenih zravnanih oblik in se lahko zelo gosto nabašejo skupaj. Poleg tega jih med sabo lahko vežejo vodikove vezi. Reološko to pomeni, da tahko pri sobni temp. Zavzemajo trdno stanje.
Nenasičene maščobe pa v obliki olja (viskozna kapljevina). Tu so prisotne dvojne vezi, ki pa zalomijo kislinske verige. Maščobne molekule tako na mikronivoju ne morejo spraviti najlepše skupaj. Efektivnih vodikovih vezi pa ni veliko ravno zaradi zalomljenih maščobnokislinskih verig.
Ne, ne hvala. Bi mi bilo zagotovo slabo in pretežko kot opeka. Ne poskusim.
[/quote]
Lahko ustanoviva klub dveh rižot. Riž je OK, večina ostalih stvari NI. Jaz za moj občutljiv želodec in črevesje variiram:
– riž z na pari kuhano zelenjavo (korenček, cvetača, grah, šparglji, ko je sezona, brokoli, paradižnik…) ali sadjem (predvsem jabolka, pa tudi banane in pomaranče, jagodičevje, breskve)
– kuham si otroške riževe kašice na vodi za zajtrk ali večerjo
– jem tudi riževe kosmiče z riževim mlekom in banano ali jagodičevjem
– riževi azijski rezanci z zelenjavo
– spečem palačinke iz riževe moke in jih jem z limoninim sokom ter malo medu
– spečem biskvit iz jajc in riževe moke, vmes koščke jabolk ali drugega sadja
– naredim rižev narastek in ga prelijem z ‘marmelado’ iz jagodičevja
Pa veliko toplega zeliščnega čaja ter veliko gibanja, ki pomaga tudi proti napihnjenosti, če imaš s tem težave. Pomaga tudi telovadba in masaža trebuha, kadar se zelo slabo počutim. Če imaš težave s kislino, pazi, kaj ješ zvečer in si dvigni vzglavje ponoči.
Ne, ne hvala. Bi mi bilo zagotovo slabo in pretežko kot opeka. Ne poskusim.
[/quote]
Samo vprašanje: imaš občutek, da možgani in brbončice bi jedle marsikaj, ko to slučajno poješ pa to prispe v želodec imaš pa obutek, kot da ti obleži v želodcu in ti ni dobro, povzroča slabost – kot da se želodec pa upira in sprejme samo določeno hrano?
Torej možgani in brbončice bi jedli, želodec pa ne?
Samo vprašanje: imaš občutek, da možgani in brbončice bi jedle marsikaj, ko to slučajno poješ pa to prispe v želodec imaš pa obutek, kot da ti obleži v želodcu in ti ni dobro, povzroča slabost – kot da se želodec pa upira in sprejme samo določeno hrano?
Torej možgani in brbončice bi jedli, želodec pa ne?
[/quote]
Nekako tako. Ko ni v fazi bolečine ali težav. Ko boli/težave, potem odpade misel na sadje, torto…
Včeraj zvečer sem jedla kuhan riž, kuhano korenje, brez nič maščob, začimb…, pila metin čaj pa celo noč krči, trd trebuh, kot bi imela opeko, utrž ki vleče dol notri. Spet neprespana noč.
Edino 1-2 h, je bilo tokrat po obroku ok, ker sem koristila 10 kapljic(manj kot je predpisano) Iberogasta z vodo, potem pa stanje nazaj.
Žolčnika pa nimam že več kot 20 let.
Spim pa itak z dvojnim vzglavnikom, že lep čas, pa ne zaradi tega.
Hoja meni ne obrodi sadov, ne hitrejša, ne daljša. Seveda se z močnimi bolečinami ne odpravim ven.
Je pa res da metin čaj pospešuje izločanje žolča, kar ni vredu, za tiste, ki žolčnika nimamo.
Pomiri pa krče, čeprav za kratek čas.
Danes zajtrk -metin čaj, Schar kreker brez glutena
Malica bo banana.
Kosilo korenček z rižem
Večerja riž s korenjem.
Pester jedilnik :)))))
Lahko ustanoviva klub dveh rižot. Riž je OK, večina ostalih stvari NI. Jaz za moj občutljiv želodec in črevesje variiram:
– riž z na pari kuhano zelenjavo (korenček, cvetača, grah, šparglji, ko je sezona, brokoli, paradižnik…) ali sadjem (predvsem jabolka, pa tudi banane in pomaranče, jagodičevje, breskve)
– kuham si otroške riževe kašice na vodi za zajtrk ali večerjo
– jem tudi riževe kosmiče z riževim mlekom in banano ali jagodičevjem
– riževi azijski rezanci z zelenjavo
– spečem palačinke iz riževe moke in jih jem z limoninim sokom ter malo medu
– spečem biskvit iz jajc in riževe moke, vmes koščke jabolk ali drugega sadja
– naredim rižev narastek in ga prelijem z ‘marmelado’ iz jagodičevja
Pa veliko toplega zeliščnega čaja ter veliko gibanja, ki pomaga tudi proti napihnjenosti, če imaš s tem težave. Pomaga tudi telovadba in masaža trebuha, kadar se zelo slabo počutim. Če imaš težave s kislino, pazi, kaj ješ zvečer in si dvigni vzglavje ponoči.
[/quote]
Hvala. Bom poskusila, pa sporočim reakcije v naslednjih dneh.