Koliko hrane vržete stran?
Od obrokov ne mečemo stran, če se ni pojedlo za kosilo, se bo za večerjo, če ne paše za večerjo, bo naslednji dan za kosilo, kakorkoli že, jaz sem v to prekleto kuhanje vložila svoj trud in tega ne bomo metali stran!
Priznam le, d kdaj zlijemo stran eo zajemalko juhe, pa še to nekje 3x na leto!
Ostale hrane gre pri nas tudi zelo malo v smeti, včasih ostane kak košček kruha, ampak to je tudi zelo redko, še največkrat gre v smeti nagnito sadje/zelenjava, pa še to obrežem, kar je gnilo, ostalo uporabimo/pojemo.
Mislim, da hrano pa res zelo smotrno nakupujemo, da se ne valja, da ne ostaja in da se vse v roku poje, če se pa kdaj zalomi, pa rešimo, kar se rešit da.
Včasih se mi kaj zgodi. Nimam niti shrambe niti toliko omar, da bi lahko delala velike zaloge, hladilnik in skrinja sta bolj za sproti. V hladilnik ne spravim niti zaloge zelenjave za pet dni. Zavržemo minimalno in sem bila zelo presenečena nad podatki.
Kruh na primer sušim in ga potem dam sosedovim kmetom za živali. Za kosilo kuham točno, če slučajno kaj ostane, se pogreje za večerjo. Paradižnikovo omako zamrznem, tudi če je samo za eno porcijo – včasih pride prav na primer za pico ali tople sendviče ali ko sem sama.
Zelo me pojezi, ker ima eden od otrok prevelike oči, sam včasih kaj kupi, potem pa ostane v hladilniku.
Zelo malo mečem v smeti, razen sadje in zelenjavo včasih malo bolj obrežem. Stročnice skuham in hranim v skrinji, ostalega pa kupim za sproti. Kruh narežem na kocke, posušim v pečici, so za na kremno juho. Ostankom hrane vedno kaj dodam, recimo fižolu krompir, mlete orehe in čičerikino moko + dišavnice in naredim polpete ali “ne-sno” štruco (ker ne jemo mesa). Ostanke kosila jemo za večerjo ali drug dan ali zmrznem. Gledam, da res do konca vse porabim.
Nekje sem prebrala, da plesnivega res ne bi smeli uzivati. Da ni dovolj, da se odstrani le vidni del ker spore plesni gredo v globino zivila in v tistega,ki jih uzije. Potem pa so tezave z plesnijo, dihali, kandido in menda celo lahko privede do slabega imunskega sistema in raka. Kaj pa vem. Jaz se tega drzim, da tisto kar je napadla plesen (SZ,mlecno,kruh..) ne jemo in v celoti zavrzemo med bio odpadke.
Zelo malo. Če kruh ostane, naredim drobtine. Makarone recimo in pire krompir, imata rada psa in pojesta, ko ostane, poleg mesa, ki ga dobita, solata, sadje, kar ostane gre kuram, imamo sadovnjak, jabolka, hruške, sproti jemo, kakšen pita, štrudelj,kompot, sokovi…. ostalo pojejo srne, ježi. Jih vidim, vsak dan, kako jedo.
Prej, ko sva bila sama, pa tudi v primarni družini: praktično nič. Se je zelo, zelo redko zgodilo, da je bilo kaj za stran. Ko pa so enkrat prišli otroci, pa … Nikoli ne veš, koliko bodo pojedli pri nekem obroku. Včasih niti četrtine kosa kruha ne, drugič bi pa po 4 kose. Enako pri pire krompirju, juhi itd. Marsikdaj tako kaj ostane, saj je težko natančno planirati, večkrat jim tudi ostane kaj na krožniku, ker ne pojejo do konca. Meni gre to neznansko na živce!!!!!!