Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Razkrivamo 94 gostinskih obratov in pekarn, pri katerih so odkrili kršitve

Razkrivamo 94 gostinskih obratov in pekarn, pri katerih so odkrili kršitve

https://www.24ur.com/novice/slovenija/razkrivamo-92-gostinskih-obratov-in-pekarn-pri-katerih-so-inspektorji-odkrili-krsitve.html

Pa to je že alarmantno !
Obupno stanje.
Ali so kazni premile ali je premalo nadzora ???
Nekaj ne štima tukaj.
Svoj čas sem zdelala v kuhinji. Restavracije in podobno. Ma ribali in pucali smo skoz na skoz.
Tla v kuhinji tudi po 5x ribali. O štedilniku,loncih in vseh pripomočkih da ne govorim. Vsak teden mapo razstaviti in scistit.
Zraven temeljitega čiščenja smo še tedensko razkuzevali vsak kot,polico,tla….
Sramota za gostince tole !
Se vidi,da lahko vsak odpre gostinski obrat,če tudi nima pojma o pojmu.

Na Balkanu in v Rusiji je vse mogoce.

To je verjetno le vrh ledene gore. Kaj pa zdravstveni pregledi osebja? Včasih so bili nujni redni pregledi, da nisi kužen. Moral si imeti tudi urejeno obdobje. Kaj pa zdaj dela vse v kuhinjah, pa ne le gostinskim lokalov!? Vem za žensko, ki je bila tako nemarna, da je morala lastnica stanovanja po njenem odhodu razkužiti, oprema pa je bila le za na odpad. Njeni sosedje so se pritoževali nad smradom in urgirali pri lastnici. Ženska je tudi sicer zanemarjena (večno neumiti lasje, gnili zobje), dela pa v kuhinji v domu upokojencev.

Tokrat so naredili dober zemljevid – klikneš na ikonco, dobiš lokacijo in ime obrata, + odpre še odločbo, v kateri pišejo nepravilnosti.

Hvalaza tako osveščanje.
Vsaj nekaj je.

Poanta: v SLoveniji hodi jest tja, kjer je odprto šele mesec dni na novo, imajo še nov inventar in vse deluje 🙂

To so prevzeli od Pod črto – oni majo tak sistem. Vedno bi bilo treba uporabljati tak način, ker je res pregledno. Upam, da rata splošna praksa.

Proti Domžslam so zelo umazane gostilne. Saj se ne čudim, če strežejo in kuhajo somo zelo stare mamce(60-67let).

A res? Bejžnobejž? Naptej mi eno gostilno, kjer kuhajo stare mamce v Domžaleh in okolici. Trzin pa niso Domžale 😛

Jepa zanimivo, da Novo mesto in okolica popolnoma nič rezuttatov; niso sploh testirali, ali kaj? Ker tam je šele žurka.

Lahko bi objavili tudi take, ki so jih pregledali pa ni bilo nepravilnosti. A take ne obstajajo?
Potem bi imeli ljudje vsaj vedeli kje je čisto.

No ja, med najbolj umazanimi je ravno HOTEL UNION. Preberi si odločbo, kakšna svinjarija je tam.

In seveda je jasno, da četudi nepravilnosti popravijo, čez mesec ali dva zadeva postane enaka, kot je bila pred pregledom. Enkrat pujs, vedno pujs.
Enako je s pekarnami in slaščičarnami.

Greš v tiste, ki niso na spisku. Preprosta logika.

No ja, med najbolj umazanimi je ravno HOTEL UNION. Preberi si odločbo, kakšna svinjarija je tam.

In seveda je jasno, da četudi nepravilnosti popravijo, čez mesec ali dva zadeva postane enaka, kot je bila pred pregledom. Enkrat pujs, vedno pujs.
Enako je s pekarnami in slaščičarnami.
[/quote]

Slaščičarna Mihalek, ker jo že v uporabniškem imenu omenjaš, je imela, ko so jih dobili ta problem, da je imela ogromno zalog surovin s pretečenim rokom uporabe , precej pretečenim rokom uporabe. Četudi je cuker napirmer v marmeladi, pa je ta stara več kot leto dni čez rok…

Hmmm… ti doma jo imej in pojej, je tvoja odgovoronost, za nekoga, ki izdeluje za javnost, stranke, pa nikakor si ne sme tega dovolit.

gre za “skrito” robo, v skladišču, kot surovina. In nekateri prav iščejo tako robo, da jo ceneje kupijo.

Razumemo, da nekateri gostinci poizkušajo “hvatat krivine” s kupovanjem od dobaviteljev stvari pred ali čez rok uporabe, pa potem predelajo in prelivajo napirmer v manjše embalaže ( soja omaka na mizah v restavraciji je že ena od takih, ko prelivajo napirmer v embalažo od Kikoman-a. :)))))), pa kis, pa bučno, oljčno, olje na vitrinah s samopoztrenim solatnim barom, pa če je v nepolepljenih retro “steklenicah s patent zamaškom, ali pa v neki originalni embalaži, ali pa na mizah pred gostom napirmer)…..

Poznam primer, prodaja surovin za gostince. Kako so množično hodili spraševat, če je kaj že čes rok, da odkupijo po “simbolični ceni”……

v MB samo 2 pregleda??
mi je žal, da nismo prijavili habakuka, ko se je cel kolektiv tam zastrupil pred leti

jaz zunaj res redko še jem, še to me je strah vsakič

Za jutri imamo rezervirano kosilo za 40 oseb v okolici Domžal. Če je res tako kot pišete, smo se odločili rajši za eno ljubljansko oštarijo.

Priprava hamburgerjev …

“V eni od ljubljanskih gostiln, kjer so v zunanjem delu pripravljali hamburgerje in ki so ga po posredovanju zaprli, sta inšpektorja opazovala delo zaposlenega pri pripravi hamburgerjev, ki so bili postreženi gostom.

Zaposleni je vzel surovo pleskavico iz hladilnika, z nje snel zaščitno folijo in jo postavil na PVC-desko na delovni površini. Pleskavico je nato z golo roko postavil na žar ploščo, roke pa si obrisal v platneno krpo (to isto krpo je kasneje uporabil za brisanje oziroma čiščenje delovnih površin). Na to PVC-desko, kjer je bilo prej surovo meso, je zaposleni položil paradižnik, ga narezal in zložil v posodo v hladilnem pultu. Paradižnik je kasneje uporabil pri sestavljanju hamburgerjev. Med izvedenimi postopki si rok ni umival, površine pa je brisal s suhimi papirnatimi brisačami in brisačami iz blaga. Pri sestavljanju hamburgerja je na tisto isto PVC-desko, ki smo jo že dvakrat omenili, položil kruh, v katerega je zložil vse potrebne sestavine za hamburger, ki ga je nato postregel gostu. Kuhinjski pribor, ki ga je uporabljal, je bil očiščen le s suho papirnato brisačo. »V celotnem opisanem postopku priprave burgerja zaposleni ni uporabil vode pri osebni higieni ali čiščenju površin in opreme,« je zapisano v odločbi.

Ob tem konkretnem primeru se moramo vprašati, ali delodajalci sploh izobražujejo kader za ustrezno ravnanje s hrano.”

Ko in če bodo pogledali še na odprte kuhne po Sloveniji, bodo šele doživeli šok. Ker je recimo v Ljubljani samo ena pipa, pa ene dva skupna ( turisti in domači, pa vse osebje odprte kuhne) wc-ja.
Un pod Tromostovjem pa un na občini.
Če tam jeste, potem vam je tudi vseeno, kakšni imajo v Unionu. Ker je vsaj 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bolj čisto kot na odprti kuhni. Pa vsi množično rinejo tja!

Sem odprla lokal v našem mestu in videla odločbo junij 2017. Nimam komentarja za 24ur…

Misliš, da je letos kaj drugače? Taki se nikoli ne spremenijo.

Način delovanja; ja, zakaj pa ne? Nesprejemljivo se mi zdi, da je šlo za udarno novico, čeprav gre marsikje že za odpravljene zadeve.


Čas kislih kumaric. Ko ni drugega vržejo staro smrdljivi kost in raja veselo pograbi in gloda.


Čas kislih kumaric. Ko ni drugega vržejo staro smrdljivi kost in raja veselo pograbi in gloda.
[/quote]
Kok si ti pameten Paco. Kdaj greva na kavico?

Brez skrbi, da ponekod delajo popolnoma enako naprej, kot takrat, ko so jih ujeli…..
Preberi tisto gor, kako je nekdo delal hamburgerje, kako je križal mesne, zelenjavne in termično neobdelane , in termično že obdelane poti in pot za serviranje. Vse na eni sami (!) deski. S tem, da je brisal vse z eno cunjo naokoli pa papirnatimi servietami. na očeh kupcev :))))

In to se se dogaja velikokrat tudi v takih gostinskih lokalih. Inšpektorjem skrito. Slikat pa snemat pa takih uradno ne smeš.

Problem pa ni v tem, da delodajalec ne bi pravilno podučil zaposlenega, kako mora delat, da zadosti higienskim predpisom pri pripravi hrane zadruge, problem je, ko ga nauči , pa tak “zvizne” drugam, ali pa odpre na svoje – tak tudi tako razmišlja – bom jaz “curak” za drugega delau, dober posel, grem na svoje….. Ali pa gre samo 20 eur več na mesec, ker se z ostalimi zaposlenimi, ki pravilno delajo, ne ujame in ga neprestano opozarjajo, kak svinjakar je . Pa niso nekateri slabo plačani, da ne boste mislili – ker jim ego ne da, da bi pravilno delali. Daj imej v glavi osnove higienskega minimuma, pa še posebej, ko si na očeh kupca, na izvolte, no. Mene zmrazi, da mi packa brez rokavic ( saj te rokavice imajo več ali manj samo za svojo zaščito, ker z njimi tudi denar prijema – pa sloh ne bi smel – tisti, ki se hrane v kioskih dotika, nima kaj denarja šlatat , pira odpirat, druge pijače odpirat in za kljuke hadilnikov prijemat v istih rokavicah!
Pa pri nas sploh verjetno ni tak problem dobit obratovalnega dovoljenja, če nimaš niti ustreznih sanitarij za zaposlene ( en tak primer je Hothorse kiosk na Rudniku v LJ.). Verjetno plačaš in to je to….

Pa enako je s temi mobilnimi “food ttrucki – mobilnimi tovornjaki s prehrano – tudi nimajo sanitarij v njem – torej lepo “scat” za grm ali drevo, ko nihče ne gkeda, če ni ravno sredi parkirišča nakupovalnega centra, da bi šel tam na WC, pa roke si lepo umije potem kar v umivalniku, kjer pere solato in ostalo zelenjavo za kupce.. Fuuuuuj, pa papcajte veselo še naprej 🙂

Nisem naivna in vem, da nepravilnosti ne izhajajo iz “neznanja” ali zato, ker je “ravno takrat” bilo tako.
Problem je, da se gostinci zalo dobro zavedajo, kaj počnejo. Vidijo umazanijo, pa je ne počistijo. Vedo, da ima hrana pretečen rok, pa jo vseeno uporabljajo in nabavljajo. Podganam nastavljajo pasti, namesto, da bi naročili strokovno deratizacijo. Ne skrbijo za lastno higieno. Hočeš reči, da gre za mentalne revčke, ki jim mora nepravilnosti pokazati inšpekcija, oni pa nato “spregledajo” in začnejo poslovati drugače? Malo morgen.
Napake začasno odpravijo (zmečejo stran plesnive sire, vložnine, ipd.), na hitro očistijo kuhinjo, nastavijo milo na umivalnik, spucajo podganje dreke in…. to je to. Inšpekcija ponovno pride, vidi, da so nepravilnosti odstranjene in je za eno leto mir.
Zakaj je tako?

Ker se jim gre za denar. Čim manj vložka za čimvečji izplen. Tako pač je. Pacek ostane pacek za vedno!

Nisem naivna in vem, da nepravilnosti ne izhajajo iz “neznanja” ali zato, ker je “ravno takrat” bilo tako.
Problem je, da se gostinci zalo dobro zavedajo, kaj počnejo. Vidijo umazanijo, pa je ne počistijo. Vedo, da ima hrana pretečen rok, pa jo vseeno uporabljajo in nabavljajo. Podganam nastavljajo pasti, namesto, da bi naročili strokovno deratizacijo. Ne skrbijo za lastno higieno. Hočeš reči, da gre za mentalne revčke, ki jim mora nepravilnosti pokazati inšpekcija, oni pa nato “spregledajo” in začnejo poslovati drugače? Malo morgen.
Napake začasno odpravijo (zmečejo stran plesnive sire, vložnine, ipd.), na hitro očistijo kuhinjo, nastavijo milo na umivalnik, spucajo podganje dreke in…. to je to. Inšpekcija ponovno pride, vidi, da so nepravilnosti odstranjene in je za eno leto mir.
Zakaj je tako?

Ker se jim gre za denar. Čim manj vložka za čimvečji izplen. Tako pač je. Pacek ostane pacek za vedno!
[/quote]

Tako je!

New Report

Close