Forum.Over.Net

Starševski čvek

Javna tribuna: HPV in cepljenje z doc. dr. Nino Jančar, dr. med.

Default avatar

Med.Over.Net

Okužba s HPV je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb. Vsaj 50 % ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let. Preprečimo jo lahko s cepljenjem.

V javni tribuni v sredo, 19. 9. 2018 ob 13. uri, bomo gostili doc. dr. Nino Jančar, dr. med., specialistko ginekologije in porodništva s Kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana. V javni tribuni bomo izmenjali informacije: splošno o HPV, simptomih bolezni, prepoznavanju bolezni, vzrokih, dejavnikih tveganja, zaščiti pred okužbo HPV, cepljenju proti HPV, kam in kdaj po pomoč, o zdravljenju …

Vabimo vas, da se nam pridružite.
Vprašanje lahko postavite že zdaj, odgovor pa boste dobili v sredo.

Uredništvo
Med.Over.Net
Priponke

mama hcerki.jpg
(107.96 KiB)

Default avatar

večna dilema

mene pa zanima:
1. ali HPV okužbe in zapleti naraščajo ali ostajajo enaki?
2. a cepljenje dokazano preprečuje ali teh podatkov še nimate?
3. kdaj se lahko cepiš?
hvala!
Default avatar

Baba čula baba rekla

večna dilema je napisal/a:
Poznam deklico, ki so jo cepili in je cepivo pustilo trajne posledice. Ne hvala. To cepivo je premalo časa v prometu, da bi z zagotovostjo vedeli, kaj in kako, če mene vprašaš, tako da še enkrat, ne hvala.
Default avatar

kako je

kako je v primeru, da se cepiš in potem kasneje okužiš?
Default avatar

okužba

Pozdravljeni,

prebrala sem, da večinoma ženske okužene s HPV sploh ne vedo, da so okužene, ker običajno okužba ne povzroča težav in pri večini tudi po nekaj mesecih spontano izzveni. Je to res? Ni niti kakršnihkoli znakov ali srbečega občutka, občutka vnetja, kot pri glivičnih okužbah?
Default avatar

Kakšne posledice

Baba čula baba rekla je napisal/a:
...je pustilo?
Hvala
Default avatar

Baba čula baba rekla

Kakšne posledice je napisal/a:
Ker je deklica mladoletna in svet majhen, kar pomeni, da se lahko hitro kdo prepozna v zgodbi ali ugotovi, za katero osebo gre, teh posledic ne bom opisovala.
Default avatar

nataliaaa

Spoštovani,
hči je v 6. razredu in če se ne motim, je letos to cepljenje.
Še vedno sem v dvomih, cepiti ali ne....bolj se nagibam k ne, glede na pogovore s prijateljicami, znankami, ki se za cepljenje niso odločile.
Verjetno se kasneje lahko odločim, seveda pred prvim SO.
Zanima me, če mi lahko naštejete nekaj + in - cepljenja, predvsem tveganja.
In, ali ima diagnoza ADHD kakšen vpliv?
Default avatar

cepljenje proti HPV

Pred okužbo s HPV se je možno dodatno zaščititi s cepljenjem ... Zanima me, ali se cepi samo deklice, od katerega leta in čemu je cepljenje proti okužbi s HPV namenjeno?

Hvala za odgovor.
Default avatar

cepivo HPV

Pozdravljeni,

zanima me nekaj splošnih dejstev iz prve roke ... Ali je cepivo proti okužbi s HPV učinkovito in varno ter kako dolgo traja zaščita? Kakšno je vaše mišljenje, ali je smiselno cepiti punčko že pri 9-ih letih, če bo potrebovala zaščito šele, ko bo spolno dejavna???

Hvala.
Default avatar

zaskrbljena in v dilemi

Pozdravljeni,

Sem mamica 11-letne deklice, ki bo imela v kratkem sistematski zdravstveni pregled. Pred pregledom smo bili starši obveščeni, da se deklice lahko, v okviru tega pregleda, brezplačno cepijo proti HPV. Do zdaj nisem imela veliko informacij o HPV, zato sem brskala po spletu in veliko prebrala o tem. Sama sem še vedno sem v dvomih, ali cepiti, ali ne, velika večina mamic sošolk pa se odloča drugače, da jih ne bodo cepile. Večina jih je mnenja, da so deklice še premlade in verjetno še kar nekaj let spolno neaktivne, zato jih bodo cepili takrat, ko bo potrebno (v starosti 16, 17 let). Prosim za vaše mnenje.
Default avatar

neodločna

Sem mamica deklici, ki bo kmalu imela možnost cepljenja proti HPV. Sama sem zelo neodločna, ki sem vsa obvezna cepljenja sprejela brez kakršnega koli pomisleka, tole mi pa ne da miru in že nekaj časa razmišljam kaj storiti, da bo odločitev pravilna. S čim me lahko pomirite in prepričate?
Default avatar

drugo mnenje

Me prav zanima kaj o cepljenju menijo mame, ki so same že zbolele za rakom materničnega vratu oz. ki so imele predrakave spremembe. Tega zagotovo moji hčerki ne privoščim! In če jo na tak način, s cepljenjem lahko zaščitim, jo tudi bom. Statistika je še vedno statistika, dokler nisi eden izmed tistih procentov okuženih. Takrat se žal vse spremeni.
Pa brez zamere.
Default avatar

stroka in raziskave

Pozdravljeni,

kaj kažejo dosedanje raziskave? Kakšno je mnenje stroke po svetu? Je cepljenje proti HPV varno in učinkovito? Kako je z avtoimunskimi, nevrološkimi in drugimi resnimi neželenimi učinki v povezavi s cepljenjem proti HPV?

Hvala za vaše strokovne odgovore.
Default avatar

moja odločitev je samo moja

Sem prav tako mama punci in zame odločitev ni težka. Vsekakor bom dala cepit svojo hčer, ko bo čas za to, saj je po mojem mnenju cepljenje daleč najboljši in najvarnejši način, da svojega otroka zaščitim pred tako resno boleznijo. Vaša odločitev je seveda vaša! Če ste v dvomih se raje prvotno informirajte pri strokovnjakih (pediatrih, epidemiologih, ginekologih,...) oziroma preberite informacije na straneh strokovno priznanih inštitucij (WHO, CDC, IVZ, MayoClinic,...) in ne poslušajte raznih rekla kazala zgodbic, ki krožijo po mailih, forumih ali raznih blogih nasprotnikov cepljenja. Šele nato si ustvarite svoje mnenje in pravilno odločite!
Default avatar

Nevenič

Mislim, da ni lepšega za skrbno mater, da hodi obiskovat svojo hčerko na Onkolološki inštitut, jo tolažit in ji razlagat zakaj se pred toliko leti ni odločila za cepljenje.
Default avatar

naraščanje neželenih učinkov

Število prijav neželenih učinkov po The Independentu narašča tudi v vseh državah. Na Danskem so v televizijskem dokumentarcu predstavili številna dekleta, ki imajo težave po cepljenju. Zaradi stranskih učinkov pa je Japonska celo umaknila priporočilo glede cepljenja proti virusu HPV.
Kaj naj si ob vsem tem mislimo?
Default avatar

odločitev

Kakšna je razlika in učinkovitost dvo-, štiri-valentnega ali devet-valentnega cepiva? So vsa cepiva brezplačna in za katerega se odločiti?
Default avatar

Odločitev hčerke

Nevenič je napisal/a:
Punca se lahko tudi sama odloči za cepljenje, ko je nekoliko starejša in ko začne s spolnimi odnosi. Če se njena mama za to ni odločila pri njenih 11 letih ali celo 9 kot nekatere navajajo, ji s tem ni odvzela prav nobene enkratne življenjske priložnosti, ki ne bo nikdar več na voljo.
Default avatar

Nevenič

Odločitev hčerke je napisal/a:

Pravzaprav se v to temo vključujem samo zato, ker imam rad dekleta oziroma ženske, in predvsem zato, ker sta dve moji prijateljici umrli v hudih bolečinah zaradi raka na rodilih. Ena od njih je bila sošolka in soseda, njo se je slišalo dve hiši levo in desno daleč, druga je živela nekoliko bolj stran in je umrla v Ljubljani.

Moj odgovor neposredno tebi pa:

Pametno. Na tako globoko premišljenost pa sploh nisem pomislil. Enako sva midva z ženo ravnala pri cepljenju proti ošpicam. Naj se mulo sam odloči a bo šel cepit ali ne.
Mislim, popolni spin, prenos odgovornosti, ki ti lahko zagotovi čisto vest nekoč v bodočnosti, če bi bog ne daj šlo kaj narobe.
Pa še priročen izgovor bi imela, ko bi sedela ob njeni postelji:
Sem takrat čakala, da se boš sama odločila za cepljenje, veš. Ne vem zakaj se nisi, pa tako bistra najstnica si bila.
Še naprej v bodočnost. Če bi se kaj takega pripetilo moji ženi, in bi vedel, da je pametna mati, izobražena na najboljših forumih kar jih Slovenski internet lahko ponudi, odklonila cepljenje in je vehemento prepustila odločitev o tem otroku ...