Starševski čvek

Nakup novega stanovanja

Default avatar
Doma imamo hišo, sama sem živela zadnjih 7 let v Ljubljani. Najprej v študentskem domu, zadnje 4 leti v stanovanju, v najemu. Ko sem iskala stanovanje za najem je bil praktično edini pogoj bližina faksa (in kasneje službe), centra in pa nizki stroški.
Zdaj sva s partnerjem končno finančno dovolj samostojna, da lahko začneva razmišljati o svojem lastnem stanovanju. Imava kar solidni službi za nedoločen čas, dobro plačilo, nekaj prišparanega in nekaj podedovanega denarja, za nekaj pa bo seveda potrebno vzeti tudi kredit. Trenutno pričakujeva prvega otroka, torej je velik pogoj pri nakupu stanovanja tudi bližina šole/vrtca in pa bližina Ljubljane, kjer imava oba službi. Nikamor se nama še ne mudi, ta teden sva začela malo bolj resno gledati, če je kaj ugodnega in glede na to, da nihče od naju ni še nikoli kupoval stanovanja so naju nekatere stvari kar presenetile.
Kako je možno, da so tako majhne razlike v ceni med popolnoma novim stanovanjem, v novi, urejeni soseski in stanovanjem v bloku, starem več kot 30 let? Na začetku sva razmišljala, da bi vzela nekoliko starejše stanovanje, če bodo razlike v cenah res enormne, zdaj pa se mi zdi, da se za tistih par tisoč evrov razlike ne splača toliko šparati, če dobiva bistveno boljše, novejše stanovanje, v popolnoma novem, že navzven lepem bloku. Kje je "finta", da so stara stanovanja tako primerljiva po ceni novim? Naslednje vprašanje, ki naju muči je: Kaj je narobe z Litijo? Gledala sva nekaj zelo lepih stanovanj, ki so prav smešno poceni, v primerjavi z ostalimi na obrobju Ljubljane. Zakaj?
In nenazadnje... Kakšen je vaš nasvet, kje se najbolj splača kupiti stanovanje? Nekako bi se omejila na osrednjeslovensko in gorenjsko regijo, v samem središču Ljubljane ne bi bila, za enkrat so mi najbolj všeč Domžale/Kamnik. Imate kakšne izkušnje, kaj se bolj splača? Pa kakšen Kranj, Škofja Loka (tu so primeri grozno starih in dragih stanovanj)... Jesenice mi nekako ne potegnejo. Kateri pa je za vas v tej okolici najlepši kraj, kjer bi živeli? Kot že omenjeno, meni je pomembna praktičnost. Ne dam toliko na samo tradicijo, zgodovino mesta, prav tako me ne zanimajo "čenče" o tem, kakšni so prebivalci tega in onega mesta, saj sem mnenja, da tečne, vtikljive, glasne ... sosede lahko dobiš čisto kjerkoli, a hkrati tudi ne želim okolja, ki že "pregovorno" slovi kot polno nasilja, težav ... Katerih krajev (predelov mesta) bi se bilo torej pametno izogibati? Rada bi imela tudi vse bolj na roko. Vrtec, osnovne šole, zdravstveni dom, trgovine. Raje kot v samem centru mesta bi živela nekje na obrobju. Katere kraje mi predlagate in katere odsvetujete?
Pa še eno vprašanje. Živite raje v hiši ali stanovanju? Jaz si sama sebe v hiši skorajda ne morem več predstavljati, pa tudi na nek način bolj varno se počutim v stanovanju, čeprav so mi nekateri modeli montažnih hiš kar prisrčni. V čem so prednosti/slabosti montažnih hiš?
Prosim, da se vzdržite ne vmesnih, nesramnih pripomb, vesela pa bom vsakega odgovora, tudi če ne bo čisto neposredno odgovarjal na ta kupček vprašanj.
Default avatar
Glede cen res ne vem, so pa v oglasih seveda zaželene cene, koliko so realne, je drugo vprašanje. Ogromne razlike so lahko tudi pri stroških - enkrat smo primerjali, za enako kvadraturo je lahko tudi 80 evrov na mesec razlike pri stroških (potem raje vzameš malo več kredita, malo višji obrok in vzameš boljše ter stroškovno ugodnejše stanovanje).
Meni bi bil zelo pomemben zagotovljen parking, ker v kakem nalivu z otročkom parkirat 1 km od bloka, tudi ni fora.

V katerem koncu LJ delata?
Nekateri kraji v okolici LJ so prometno izjemno neugodni.

Če delata na Viču, je potem še ogromen kos poti po obvoznici, če bi se selila npr. v Litijo. In poleti je ta obvoznica kap.

V vseh malo večjih krajih imaš že po defaultu vse na kupu, v vaseh pa pač ne.

Jaz sem sicer dolgo živela v LJ, se z družino selila v vas v okolici, kjer je sicer čisto luštno, ampak bi skoraj raje bila (spet) v LJ. No, saj po mojem se bomo spet selili, ampak vsak zase. Otroci so že na faksu in je skrajni čas.
Default avatar
čisto zmedena je napisal/a:
Odgovorim lahko samo na to: v stanovanju.
Default avatar
Živim v stanovanju, okolica koseškega bajerja,menk je lokacija top. Vse imam blizu, blizu AC, bus in dostop do centra mesta. Zaenkrat nimamo večjih težav s parkiriščem.
1 sodelavka je iz Litije, stanovanje ima poceni, a se vozi z vlakom zaradi razmer na cesti.
Druga sodelavka se vozi iz Kranja, tudi z vlakom, ker delamo res blizu postaje.
Žal so obvoznice ob špicah tako zabasane, da jaz ne bi gledala krajev, kjer ne vozi mestni bus.
Kar se hiš tiče, pa ne vem. V Lj nasproti pošte Dravlje, stojita 2 lepi hiši na velikih parcelah. A kaj ko so začeli graditi bloka na obeh straneh. Zdaj bosta ti dve hiši brez sonca, ker bodo bloki okoli.
Zame je najbolj pomembna lokacija. Miren predel, parking, dostop do busa in druge infrastrukture. Ne bi mogla živeti nekje, da vstajam ob 5, zato da sem ob 8 v službi, pa da se po eno uro vozim v službo in nazaj.
Default avatar
Že nekaj časa velja, da je najbolj važna lokacija. Starost bloka ni tako pomembna. Če imaš vse na dosegu roke cena strmoglavo naraste.
Default avatar
Ne razumem najbolje, delata v Ljubljani, stanovanje pa isceta v Kranju, Skofja Loki in na Jesenicah?
Sta se pripravljena 40 let vozit v sluzbo?

Druga stvar je tudi ta, ko sva midva kupovala stanovanje, sva gledala tako starejsa, do 30 let in cisto nova, se ne vseljena. Pri novih naju je zmotila vecinoma slabsa kvaliteta, saj na oko vse zgleda zelo lepo, ampak pod sminko ni vec tako. Poleg tega so starejsa stanovanja ze preizkusena, so se ze pokazala ali so kvalitetna ali ne, prav tako so starejsa naselja ze utecena, ze zivijo, nova naselja pa nikoli ne ves, kaksna bodo cez 20 let...

Kot tretje bi jaz gledala tudi na blizino druzine, starsev, prijateljev, ne bi se preselila kar v en nov kraj, kjer nikogar ne poznam, ce lahko zivim nekje, kjer so moji najblizji, mislim, ce imam v Ljubljani sluzbo in prijatelje, zakaj bi zivela v Kranju?
Default avatar
Jaz živim v Škofji Loki in se ne bi za nič na svetu preselila v Ljubljano. Delam od 7ih do 3eh, od doma grem 15 cez 6 in sem malo do 7ih v službi. Doma pa nekaj minut do 4ih. Tako da meni ni tako zelo hudo. Je pa odvisno.
Te razumem, če nočeš biti v Ljubljani, tudi meni bolj odgovarja to vaško okolje in vožnja 45 minut mi ni tako zelo grozna.
Živim pa v hiši in mi je super.
Default avatar
Hvala za odgovore. Tam, kjer delam je polno zaposlenih iz Gorenjske in okolice Ljubljane in nihče prav močno ne jamra nad vožnjo, zato sem mislila, da je taka lokacija v redu, ker v Ljubljani res ne bi bila. Oni so mi že povedali, kaj si mislijo o svojih krajih, zdaj pa me zanima še mnenje na forumu. Glede družine... Jaz sem Primorka, moj Prekmurec, tako da bližina družine ne pride v poštev, glede prijateljev pa tudi verjamem, da jih spoznaš, kamorkoli greš. Moja najboljša prijateljica je trenutno v Londonu in mislim, da bo tam kar ostala, drugače imam predvsem prijatelje s faksa, ki so se tudi že razselili v svoje domače kraje po Sloveniji... Tako da se nimam težav odseliti.
Default avatar
Čisto zmedena je napisal/a:

Spet bo ena delala gužvo v Ljubljani z avtom in pizdila, kako je Ljubljana zabasana s prometom... Tako kot tista zgoraj, ki je iz Šk. Loke...
Default avatar
spet bo ena je napisal/a:
Mi lahko prosim poveš, kdaj sem jaz pizdila, kako je Ljubljana zabasana?
Default avatar
Kaj pa Radovljica?

Vrhnika, Logatec sta med poletno sezono malce neugodna.
Mogoče Brezovica? Do Brezovice se da lepo izognit morebitni gužvi čez barje. Pa tudi vlak imaš, kar je ogromna prednost. (Tudi v Logatcu je normalna postaja, Vrhnika je nima oziroma je daleč.)

Jaz bi danes, če bi se selila, res gledala, da je tudi kolikor toliko normalna povezava z vlakom.
Default avatar
Stanovanja so trenutno zelo draga, povprečna cena starih v Lj je 3.000 eur/m2. To so taka, ki niso čisto zanemarjena. Najdražja so v Centru, najcenejša v Mostah.
Problem je, ker so cene starih prenapihnjene, trenutno pa novih ni na trgu oz.se v trenutku prodajo. Veliko pa se jih nahaja v vila blokih, cene tam pa so gromozanske, cena za stanovanje pa od 400.000 pa do skoraj milijona.
Cene bodo še nekaj časa rasle, problem pa je balonček pri starih stanovanjih. Počakajta kakšno leto, dve, takrat bo prišlo na trg precej novih stanovanj, verjetno tudi po bolj zmernih cenah, saj se bo trg začel bolj zasičevat. Takrat bo verjetno cena starim stanovanjem padla.
Vsekakor odsvetujem nakup starega stanovanja po teh cenah. Vedno pomembnejši element stanovanja bo tudi lastno parkirno mesto, ki je sedaj že običajno vklučeno v ceno, tega pa pri starih stanovanjih ni.
Torej, jaz bi počakala, ker je sedaj najbolj neugoden trenutek za nakup. Je pa na voljo kar nekaj novogradenj v novih naselij hiš, tudi dvojčkov. Vem za naselje, kjer imaš na razdalji 300m zdravstveni dom, vrtec in šolo, malo dlje pa vse od banke, pošte, trgovin. Večina jih sicer ni dokončanih na ključ. Govorim za okolico Lj, smer Gorenjska, dobrih 10km iz Lj..
Default avatar
Z malimi otroci pa tudi vecjimi obicajno poisce lokacijo iz katere bo cim manj casa porabila za voznjo ker vse te voznje pomenijo,da bo vas otrok moral preziveti vec casa v vrtcu in soli na racun vasih voznih mahinacij. Dobro je,da je vrtec v pes dometu,da se lahko z otrokom sprehodita iz/v vrtec in kasneje solo pa da v tem mestu tudi za kasneje obstaja dovolj siroka opcija ponudbe za prezivljanje prostega casa,kaksnih tecaj ipd zato je Lj (ce tu delate) najboljsa opcija. Starejsa stanovanja in bloki so preverjena,novejsa pa mogoce celo polna skritih napak in tezav povezanih s tem. Prijateljica se je preselila v novogradnjo. Ves cas so jim meteorne vode zalivale garaze, po treh letih jim je pocila cev v straniscu in je zalilo celo stanovanje. Z otroci so morali za nekaj mesecev poiskati spet novo namestitev in vse na novo zadaptirati,opremiti. Zavarovalnica je krila material ne pa tudi stisk, zivcev in ostalih neprijetnosti.
Default avatar
Kot je že nekdo predlagal, sedaj so cene na vrhuncu in najbrž dolgoročno to ne bo vzdržalo, zato počakajta še malo.

Kar se tiče lokacije - če delata v Lj in želita imeti družino, morata upoštevati, da vožnja veliko odnese. Če delata striktno 8 ur. to še nekako gre, ampak spet če zaguziš v konico, lahko že po sami Lj potrebuješ več kot 30 minut z enega na drugi konec. Potrebujeta bližino infrastrukture, vrtca, šole, trgovine, lekarne, knjižnice. Nujno nek javni prevoz, če se kdaj zalomi, da lahko prideta v službo ali domov.

Nekateri se brez problema vozijo iz drugih krajev v Lj, jaz raje ostajam v Lj, ker ne želim pol življenja preživeti v avtu, pa že tukaj včasih potrebujem 10, včasih pa tudi 40 minut iz službe, odvisno od tega, kdaj grem. Tudi v Lj imaš lokacije, ki so umirjene, a še vedno v dosegu mesta. Recimo Črnuče, Gameljne...

Izven Lj glej resnično nekaj, kjer imaš javni prevoz, najbolje vlak. Kamnik je OK, nekateri hodijo tudi iz Kranja, čeprav ne vem, kakšna je danes tam struktura prebivalstva. Potem imaš Medvode, Domžale, Trzin, Komendo, Ig, Vrhniko, Lavrico, Škofljico, Logatec. Ampak marsikaj je zabito zjutraj in zvečer. Saj krajev je ogromno, odvisno je od vaju, kaj vaju pritegne, kaj vama je pomembno.

Hiša ali stanovanje? To je seveda vajina odločitev. Vsako okolje ima svoje pluse in minuse. S hišo bo več dela, v stanovanju imaš lahko neugodne zgornje sosede.

Dajta se malo peljati okoli in poglejta, kje vama je všeč. Nato morda pojdita na kak ogled, kaj povprašajta, pa bosta videla. Ampak meni osebno je zdaj 3000 EUR/m2 krepko preveč.
Default avatar
Kje bo otrok v vtrcu in v kolikem casu lahko prideta ponj,ce vas klicejo,da je zbolel in ga je treba seveda prevzeti. Vozacijo se obicajno tisti katerim lahko stari starsi skocijo po otroka tj zivijo blizje.
Default avatar
Glede na moje izkušnje, bi ti glede na to, da si šele ustvarjata družino svetovala, da kupita kaj blizu služb ali blizu babic/dedkov. Predvsem, če nobeden od vaju nima fleksibilega urnika. Kar nekaj vrtcev priporoča, da otrok ni v vrtcu več kot 8 ur. Podoben problem se ti pojavlja potem zopet v 1.razredu OŠ.

Kot so ti že zgoraj namignile, obvoznica pogosto stoji ob prometnih konicah. Npr. iz Kamnika boš porabila ob normalnih pogojih v jutranji konici cca. 45 minut. Ustavi se že na koncu Mengša, pa na avtocesti pri Domžalah.
Default avatar
čisto zmedena je napisal/a:
Zdajle odgovorim samo na citirano;

Gre predvsem za lokacijo in prostorsko umeščenost - pa tudi za to, da starejša naselja že "živijo" in lahko začutiš njihov utrip in to če ti ustrezajo. V starejših naseljih (ne samo stavbah) je ponavadi tudi več zunanjega bivalnega prostora in zelenih /skupnih površin, kot v novih - ker včasih ni bil vsak kvadrat zemljišča tako drag.
Pri novih vedno tvegaš, da se bodo napake pri gradnji šele pokazale, mogoče tudi čez par let ali celo 10 let - in se boš potem tožaril z izvajalcem ali celo še sam plačeval strukturna popravil in ob tem obubožal. Tega v starejših stavbah ni.
V starejših naseljih, se tudi praviloma ne dogaja, da bi vmes ali tik zraven gradili kaj novega; neprijetno je, če ti pred balkonom, ki je imel prej krasen razgled kar naenkrat zgradijo nov blok, s sosedi, ki ti skoraj zijajo v krožnike...

To so razlogi za tako podobne cene.
Seveda se jih pa najde tudi kar nekaj v prid novejšim zadevam - npr. bolj moderni tlorisi, itd.