Starševski čvek

Razdedinjenje

Default avatar
Živjo, vprašanje sem že zastavil na pravni forum, medtem pa me zanima, če kdo kaj ve o nasledni zadevi…
Situacija je sledeča; mati je podedovala nepremičnino po pokojnem očetu.
Imam še enega brata.
Še mesec dni ni bilo od uradnega prepisa nepremičnine na njo,že je mati prišl k meni z idejo,da bi meni dali en drobiž in da podpišem,da se odrekam nujnemu deležu.
Seveda se nisem strinjal.
Z bratom nimava nobenih stikov, saj že od nekdaj cilja, da bo vse dobil po materini ter očetovi strani, onadva pa mu slepo sledita…
Potem so mi rekli, da bodo pa drugače naredili.
Dobro vem, da prodajne pogodbe zaradi visokega davka niso naredili,saj je davek šele po treh letih nižji.
Točno pa vem, kaj so. Za ta tri leta me je mati razdedinila (v primeru, da pride v tem času do njene smrti), da bo 100 % vse od brata.
Po treh letih pa bo nanj nepremičnino napisala.
Ker nima nobenega razloga, da bi me lahko razdedinila, me zanima, kako je to mogoče(vem, v katerih primerih se lahko razdedini)?
V bistvu so potem morali navesti lažne vzroke, res mi ni jasno.
Sem zaposlen,živim pošteno, imam družino…še nedavno je bila mati resno bolna-stal sem ji ob strani,ji pomagal…medtem, ko brata ni bilo blizu…
Njega imajo že od vedno za »svetnika«, ne glede na vse…
Kakorkoli že, je kaj, kar lahko naredim?
Lahko kakorkoli izvem,kakšne lažne vzroke so navedli in kaj storim glede tega?
Rad bi samo nujni delež, ki mi zakonsko pripada po materini smrti.
Prosim za nasvete.
Default avatar
Ti bi že sedaj po očetu lahko zahteval nujni delež. Ker ga nisi ga boš kasneje lahko uveljavlal po mami. Torej polovica tistega kar ti priprada po zakonu. Dobil boš 1/4 hiše. Razdedinjenje ni hec. Ne morš se kar tako nekaj zmišljevat.

Oporočitelj lahko razdedini nujnega dediča:

če se je ta s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom;
če je naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper njega ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše;
če se je vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.

Tko da brez skrbi. Dokler mama ne sklene prodajno pogodbo ali pogodbo o dosmrtnem preživljanju, te nima kaj skrbeti. Poleg tega bi verjetno lahko tudi to izpodbijal, ker bi v tem primeru šlo za prikrajšanje nujnega deleža. Kar se tiče daril se jih na zahtevo vračuna nazaj v dedno maso. Torej kar brez skrbi.
Default avatar
Če je mati še živa, te v nobenem primeru ne more razdediniti za 3 leta.

Če prav razumem, je po pokojnem očetu podedovala samo mama. Torej je zdaj premoženje mamino in z bratom bosta to premoženje dedovala šele po njeni smrti. Mama sicer lahko napiše oporoko in določi za to nepremičnino dediča - tvojega brata (če je preostalo premoženje v višini nujnega deleža, mislim, da ti te nepremičnine ne boš dobil.

Je pa res, da lahko z bratom mama naredi pogodbo o dosmrtnem preživljanju. V tem primeru po njeni smrti ne boš upravičen do nujnega deleža.
Default avatar
Malo hitro in nerodno napisal.
Oče je še živ, zato mi še ne pripada 1/4 hiše. In mi najbrž tudi nikoli ne bo,bodo že tako uredili,da bo spe vse od brata.
Ko je bila hiša napisana še na babico,so jo prepričevali, da bi vse napisala direktno na brata, da mi spet ne bi ničpripadalo.
Vendar babica ni hotela pod nobenimi pogoji in je prepisala na očeta.
Pokvarjenci,da ni večjih.

Bom sedaj malo bolj razumljivo napisal.
Gre za nepremičnino,kjer je potrebno še nekaj urediti, da bo le-ta dobila maksimalno tržno vrdnost.
Potem jo bo mati prodala in dala ves denar bratu on pa bo mastnozaslužil.
Razdedinjenje pa zato,če bi v tem času(preden bi uspeli urediti in prodati),naprimer mati umrla(da se zazihrajo,da ne dobim popolnoma nič) .
Ker je razdedinjenje 100 % neutemeljeno, me zanima, če lahko in kje izvem,kakšne razloge je navedla.
Vem,da nič ne morem storiti, če proda in da denar bratu...ampak ali lahko kaj storim sedaj, glede razdedinjenja, da si zagotovim vsaj nujni delež, ki mi po zakonu pripada?
Je pa mati brata takoj pooblasila,da lahko vse ureja v njenem imenu...
Default avatar
Ja vse skupaj je malo čudno. Ja kje pa bosta mama in oče po tem ko bosta prodala hišo?.

Če prodaj in denar da bratu, mora on višje zneske prijavit na durs. Plus to je darilo večje vrednosti, tako da bi ga teoretično lahko na sodišču zahteval da ga vračunajo nazaj v dediščino. Samo kako pa vse to dokazat je pa druga zgodba. Pač moral boš iti potem v tožbo in dokazati. Kar pa je težko. Recimo brat bi za hišo dobil 100000 €. Ti bi potem zahteval vračanje teh 100000 in če bi bil oče še živ ob materini smrti, bi ti pripadala polovica zakonskega deleže. Zakonski je 1/3, torej bi dobil 1/6 zneska. Sam to je teorija. Praksa pa je bolj klavrna. Ker verjetno takrat brat ne bo imel več denarja, in te ne bo mogel izplačati. Pol se pa j...... :)
Default avatar
Razdediniti te ne more če še ni umrla. Teoretično napiše lahko oporoko in notri napiše da da vse tvojemu bratu, tebe pa razdedini. Ampak mora navesti enega od teh 3 razlogov zgoraj in jih konkretno obrazložiti. Ne more se kar spomniti, da si nekaj naredil. Če bi npr. mamo udaril in bi prišla policija, ter bi ti bil potem v kazenskem postopku na sodišču. Če si razdedinjen se šteje, kot da si umrl pred mamo in tvoj delež na podlagi vstopne pravice dedujejo tvoji otroci.
Default avatar
Že, ampak razdediniš, ko si živ, v veljavo pa stopi po smrti. Zato so to naredili, če bi umrla pred tem, preden bi oni uredili in prodali nepremičnino.
Ne gre se za hišo, v kateri živijo starši.
Default avatar
Ne razumeš kaj hočem povedati. Ona napiše oporoka. V njej je napisano A naj deduje. B ja razdedinjim ker me ni nikoli obiskoval. Itd. Prebere sodnik oporoko. Reče ni to pogoj za razdedinjenje. Oporoka neveljavna. Preidejo na zakonsko dedovanje. Ti oče in brat dobite vsak svojo 1/3 hiše. PIKA konec.

Če hišo prej proda pa veš kako je :)
Default avatar
Če bi se do mene tako obnašali,bi se odpovedala dedovanju,od takih ljudi ne bi hotela nic,pa če pod mostom crknem
Default avatar
Razumem vas, kaj hočete povedati.
Vendar imam otroke, zakaj ne bi imeli oni nekaj od tega.
Sem razmišljal tudi nekaj časa tako... ampak, če bom le lahko kaj dobil, bom vzel. Zakaj bi eni imeli vse, drugi pa nič... In ne razumem te pokvarjenosti, nikoli je ne bom.. Imam dva otroka in ne bi nikdar delal razlik.
Default avatar
Razdedinjenje ni hec. Morajo biti tehtni razlogi za to. Poznam celo primer, ko so se mladoletni otroci po očetovni smrti pod vplivom mame bili pripravljeni odpovedati očetovemu premoženju v korist mame. Sodnik je nato otroke zaščitil in materi ter otrokom dodelil zakonite deleže, če je celo enkaovredne.

Vsekakor že zaradi vaših potomcev, ki jim bo premoženje pomagalo lažje premagovati ta težak svet, svetujem da se na zapuščinski razpravi uprete razdedinjenju s pomočjo odvetnika. Kolikor vem vam nujni delež pripada, tudi če je bilo premoženje prepisano že pred smrtjo staršev.

Starši bi morali o razdedinjenjih in pripisovanjih minimalnih deležev nekaterim otrokom misliti preden so te otroke spočeli. Da se nato tako obnašajo do njih kasneje, čeprav so jih sami spočeli in otrok tako ni nič kriv, da je privekal na svet, je katastrofa.
Default avatar
Nehaj govoriti o razdedinjenju, ker to te ne moreta.
Kdo pravi, da bo oče prvi umrl?
Kdorkoli od tvojih staršev prvi umre, ti boš vabljan na zapuščinsko in NE BOŠ se odpovedal dedovanju. Če imata več nepremičnin, nekaj boš sigurno dobil.

Seveda pa ni nujno, da boš dobil točno to nepremičnino, o kateri govoriš. Lahko jo prodata in denar dasta bratu, a ti boš dobil delež na drugem njunem premoženju, pri čemer lahko zahtevaš upoštevanje tega darila v zapustnikovo premoženje.

Seveda lahko sklenejo tudi pogodbo o preužitku. Tu pa nimaš kaj narediti. A vedi, da to pomeni, da tebi za starše na stara leta ni treba skrbeti, niti doplačevati za dom. Tu se lahko brat pošteno opeče...in on tvega.
Če sta pa blazno premožna in komot s svojimi prihodki skrbita zase, to pa ne vem, ali lahko tako pogodbo o preužitku izpodbijaš.
Default avatar
Ne razumete. Mati je podedovala to nepremičnino, ko jo bodo ustrezno uredili, jo bodo drago prodali.
To bo storila ONA. Denar bo dala bratu.
Razdedinila me je za vsak slučaj, če bi vmes, preden se nepremičnina proda, umrla in se s tem zagotovila, da 100 %nič ne dobim.
Zanima pa me, če lahko v tem času kaj naredim, preden jim uspe ta podla igra.
Predvsem v smeri razdedinjenja-da pridem do podatkov, vendar ne vem, kako, ker razloga za razdedinjenje NI, da bi ga morala preklicati, ker res ne vem, kakšne laži so navedli...

Se popolnoma strinjam z zgornjim komentarjem, ko je gospod napisal, da bi razmišljali prej, preden so spočeli dva otroka, res bi morala imeti le enega.
Boli me, da sem toliko ničvreden, da so me pokopali za čas mojega življenja in to brez razlogov. Podlo...
Default avatar
ja si en drek od človeka in tudi jaz bi te razdedinila. Samo čakaš, da bo nekdo krepnil, da se boš okoristil s tem. Nakotil si otroke in samo pogoltno čakaš, kje ti bo kaj iz neba padlo. Mati lahko naredi s svojim premoženjem kar hoče. Pa saj se boste pobili zaradi teh zidov.
Default avatar
slovenceljska miselnost, katastrofalno razmišlate. Čakam,kaj mi bo padlo iz neba , če nekoč želim LE (!!!) nujni delež, kar mi zakonsko pripada?
Se vi hecate?
Sem jaz tisti, ki delam spletke? Se ne bi sploh obregnil ob to, če ne bi šlo tako daleč,kot je,kajti normalno je, da se o teh zadevah pogovarja,ko so svojci pokojni....

Se vi norca delate,ali ne znate brati, v čem je poanta?
Default avatar
nujni delež pripada, če je kaj za dedovati in nič drugače. Tvoja starša sta še živa in kje hudiča piše, da bosta umrla pred tabo? Dokler sta živa pa lahko s svojim premoženjem delata kar hočeta, lahko ga zapravita, če hočeta. Ti pa se hočeš pri živih starših prigrebsti do dediščine. Če bi to energijo usmeril v delo, bi morda celo sam kaj ustvaril.
Default avatar
Spet mešate hruške in jabolke in debatirate o nečem, o čemer ne veste.

Nekdo razdedini dediča, če je ta iz določenih, točno zakonsko naštetih razlogov, nevreden, da bi dedoval po njem. To se zapiše v oporoki ali v kakšni drugi listini in učinkuje šele po smrti zapustnika. Razlogi za razdedinjenje so res težki in so v praksi redko redko izvedeni. Ne more nekdo kar reči, da razdedini otroka, ker ga ta zjutraj ne pozdravi ali ga grdo gleda... Mora biti dolgotrajno grdo ravnanje do zapustnika, do družine ali do družbe. Glede tega vas nima kaj skrbeti, ker boste razloge za razdedinjenje brez težav ovrgli, poleg tega pa itak samo domnevate, da bo mama to naredila oz. ne veste točno, kaj razdedinjenje sploh pomeni.

Če starši ne želijo, da vi dedujete po njih, bodo še za časa življenja verjetno sklenili z vašim bratom ali pogodbo o preužitku ali pogodbo o dosmrtnem preživljanju. Če je sklenjena takšna pogodba in če se v resnici izvršuje (če bo brat res skrbel za preživljanje staršev), ostali dediči (vi) ne morejo zahtevati nujnega dediča. Ostanete brez vsega, po starših ne bo zapuščinskega postopka. Verjetno pa je mama pristopila do vas z namenom, da sklenete vsi skupaj izročilno pogodbo, pri kateri sodelujejo vsi družinski člani. Ker ste odklonili, je pač rekla, da "bodo uredili drugače", to drugače pa sta pogodba o preužitku ali pogodba o dosmrtnem preživljanju. Vsekakor predlagam, da se pogovorite, sedete skupaj, se točno pomenite, zakaj sta se starša tako odločila... Včasih je dejstvo, da eden od dedičev dobi vse premoženje, v zameno pa mora preživljati starše in skrbeti zanje do smrti, doplačevati morebitno domsko oskrbo, prenašati kaprice starejših, ipd., mnogo bolj obremenjujoče od tega, da dediščine ne dobite, odpade pa skrb za starše. Torej pogovor, pogovor.... Ne pa panika že vnaprej in neki scenariji ter domneve, ki nimajo pravne podlage.

Tudi glede kupoprodajne pogodbe nimate razjasnjenih pojmov. Pri kupoprodajni pogodbi je vedno - vedno!!! davek na promet nepremičnin (2 %), tri leta, ki jih omenjate, pa je določena olajšava v zvezi z davkom na kapitalski dobiček. Torej tudi o tem ne veste dovolj in spet brez veze paničarite. Sicer pa druge pogodbe (izročilna, darilna, preužitkarska...) v prvem dednem redu niso obdavčene in če bosta starša delala "prepis" na brata, nihče ne plača davka.

Stanje v zemljiški knjigi se da vedno preveriti in lahko ugotovite, če sta starša še lastnika nepremičnine in če nista, s kakšno pogodbo sta prenesla lastništvo na drugega.
Default avatar
sasavod je napisal/a:
Kako je mati podedovala to nepremičnino - zgoraj pišeš, da je bila babičina in jo je prepisala na očeta, oče pa je še živ?
Default avatar
Vsi tvoji so še živi. Vsak lahko s svojo lastnino naredi kar želi. Tebi zdaj ne pripada nič.
Če ti bo kdo kaj pustil po smrti, boš rekel hvala in to je to.
Nehaj.
Default avatar
Ne ne,to sem samo razložil še očetovo stran,ko je ena gospa napisala, da mi po očetu pripada nujni delež (najbrž je mislila,da je pokojni).
In sem razložil,kaj so hoteli narediti...

Sedaj se ne gre za to, ampak za materino stran-ona je podedovala nepremičnino po smrti očeta.