Kam in kako na počitnice

Že eno leto živim v Berlinu, ne bi menjal nikoli.

Default avatar
Vse se je začelo pred kakšnimi 2 leti, ko sem dobil priložnost dela kot programer v Nemčiji. Nekaj časa sem hodil gor po nekaj mesecev, pa prišel nazaj ali pa delal od doma. Zelo hitro sem sklenil, da tako ne bo šlo več naprej. Naju z mojo punco je bilo precej strah selitve (namreč ona ne zna nič nemško). No čez nekaj časa sva se vseeno odločila, da se preseliva gor in kar bo pač bo, če ne bo šlo se vrneva.

Sedaj sva že skoraj 1 leto tu in vam povem, da boljše odločitve še nisem naredil v življenju. Zelo hitro je tudi ona dobila službo, pa nemško govori že dokaj solidno (zna pač tiste osnove). Moj kolektiv je super (smo iz večih držav), prej v Sloveniji vedno težave, punca ima tudi solidno plačo, glede na to da je natakarica (za začetek je), neverjetno kako se vsi spodbujamo. Tudi kolege in prijatelje sva zelo hitro spoznala nove. Sedaj res prav uživava, finančno sva dobro preskrbljena, dogaja se nama vedno polno. Res ko prideš enkrat v takšno velemesto ne bi menjal za neko vukojebino od Ljubljane (ko pridem nazaj se tako počutim)

Kar vam hočem povedat je, da tisti, ki ste sposobni, ne odlašajte nikoli. Če imate namen oditi v tujino in ste mladi, storite to čimprej ker vam bo potem žal. Slovenije ne pogrešam niti malo.
Default avatar
pol pa kr tam ostanta za veečnoo
Default avatar
Pozdravi mojega sina, tudi on živi v Berlinu.

Srečno iz Slovenije.
Default avatar
ja superrrrr je napisal/a:
Saj bova ;) Ne gre pa toliko za to, da bi se hvalil s tem. Le hočem spodbudit tiste, ki nameravajo v tujino. Če si vsaj malo samozavesten in imaš znanje, boš brez težav zelo hitro napredoval (veliko prej kot v Sloveniji)

Od sedaj naprej sem mnenja, da spremembe vedno prinesejo nekaj dobrega (prej kot slabega)
Default avatar
illka je napisal/a:
A res? Na katerem koncu pa je? :)
Default avatar
bivši ljubljančan je napisal/a:
Biviši zahodni Berlin, Schmargendorf.
Default avatar
bivši ljubljančan je napisal/a:
Kdo te plačuje za odpiranje takih tem?
Default avatar
Prazno govorjenje...
Default avatar
Čestitke za uspešen poslovni korak!
Tudi sama sem v mladosti precej vandrala in služila kruh v tujini.
Tujina nič ne vpraša po zdravju in zmogljivosti, tuj kruh je bolj grenek od domačega, čeprav je lahko bolje plačan.
V zrelih letih sem se vrnila v domovino, kjer uživam sadove svojega dela.
Vsa leta sem s spoštovanjem govorila o deželi moje mladosti.
A veš, verjetno bo ta tvoja vukojebina nekoč varen pristan tudi za tvojo starost (če ne že prej), zato bodi do nje spoštljiv še ti.
Default avatar
illka je napisal/a:
Aha midva pa Wedding trenutno.
Default avatar
Da te bodo sedaj monovke pozrle,ce ne od zavidnosti,pa od jeze,ker so zaplankane ,in, ker ne dovolijo bog ne daj,da si kdo upa kriticno gledat na Slovensko Druzbo! Tudi jaz zivim,zunaj ze 19 let, in iskreno ne menjam nikoli za provincijalno Slovenijo! Ko pridem na obisk,in opazujem zenske katerim se ze na dalec , dà opaziti njihova narejena, ne prirojena eelganca... vse nekako umetno .ni une sproscenosti v gibanju,pogledih, komunikaciji, prevec prepotentosti je v njih..:(
Frendi katere povabim v Slovenijo, me vedno sprasujejo zakaj so te zenske jezne..:(
Ko pa tukaj zasledim komm, kot naprimer :"ostani kje si" kaj isces v Slo " samo se bolj pokazejo svoj IQ..
Default avatar
Takoj bi se tudi jaz preselil v Berlin! Veliko raje kot npr. na kak Dunaj, Pariz, London ... Samo kaj, ko nisem več tiste starosti, ki jih srečuješ po kavčih v hostlih ... pa tudi moje sposobnosti so nekoliko delikatne. Nemško sicer znam ... a to je pa skoraj vse.
Problem Ljubljane je v tem, da jo obvladujejo klike. Ne mislim kakšnih lobijev pa to, ampak klike ljudi, ki se vsi med sabo poznajo in tulijo v isti rog. Za primer naj dam Kino Šiška, ki je zdaj Urbani center kulture. V Berlinu bi bilo to nekaj, kar bi stalo na enem vogalu, in če si zainteresiran, pridi, če pa ne, pa te nihče ne bo dajal na črn seznam. Ne v Ljubljani! Po pravici povem, da Kina Šiške ne maram, njihove kulturne prireditve me ne privlačijo, klientela mi je zafnana do amena. Toda ni hujšega, kot v Ljubljani reči, da ne maraš Kina Šiške! Takoj te ostrakirajo in razglasijo za provincialca in neizobraženca! In to potem velja za celo Ljubljano, ker če hočeš v Ljubljani kaj veljati, moraš častiti Kino Šiška in se navduševati nad njihovo urbano ropotijo, ki jo vlačijo tja (in vsakič znova razglašajo, da je v Kino Šiška prišla ta-pa-ta legenda (za katero so ponavadi slišali ravno trije ljudje) ...), drugače nisi nič!

V Berlinu kaj takega sploh ne bi bilo mogoče! Uživaš na enem koncu, uživaš na drugem in se ti ni treba ukvarjat s tem, kaj ena klika na enem koncu misli in kaj druga na drugem. V Ljubljani je pa vse ena in ista godlja, eni in isti ljudje, eni in isti histeriki in užaljenci, ki lahko takoj celo Ljubljano zbobnajo proti tebi itd.

Če mi rata priti v Berlin vsaj umret, pridem takoj!
Default avatar
gor rastel v vukojebini je napisal/a:
Jaz pravim, da je naš dom zemlja, torej je lahko dom prav kjerkoli. Midva nimava domotožja in zelo rada potujeva. In ni nujno, da bova celo življenje tu. Zaenkrat je to najin dom, dokler nama bo tu ustrezalo bova tu, če pa nama ne bo, bova šla drugam. Izi.

Do Slovenije pa čutim ravno toliko, kot lahko do kakšne druge države. Do sedaj mi je največ ponudila Nemčija. O Sloveniji žal nimam dobre besede, ampak ne bom o tem, saj tema ni namenjena temu.
Default avatar
Berlin vs Kino Šiška je napisal/a:
Res je vse to:)
Default avatar
bivši ljubljančan je napisal/a:
Ja, drug konec mesta. Želim vama, da se še naprej dobro počutita v Berlinu. Meni pa je v tolažbo, da vas je kar nekaj Slovencev v istem mestu, kot moj sin. Lep pozdrav iz domovine.
Default avatar
illka je napisal/a:
Enako :) Na tem koncu sva pa samo začasno.
Default avatar
Berlin vs Kino Šiška je napisal/a:

Nisme ostalega brala ampak če tole ni 300% res pa tudi nič ne rečem! Enako je bilo pred leti z Metelkovo. Če nisi hodil tja, pa tudi če si bil sicer še tako napreednega mišljenja,nisi veljal nič. Taka alter kultura je čisto enako diskriminatorja kot razne desne prakse izključevanja, pa tudi če je leva.
Samo boj za moč je to in za prevlado - klike ja. S tem, da so te kao napreedne še hjše, ker se imajo za napredne1 In ne konzervativne.
Default avatar
Ko berem komentarje določenih monovcev,se spomnim unega vica, ko v peklu satan ugotavlja, da samo slovencev ni treba v drek tlačit, oni eden drugega notri vlečejo...
Pa dajmo se skupaj veselit uspeha mladih ljudi, ki so se našli in puščajo korenine. Tam si bodo lahko ustvarili družine in imetje.
Čestitke avtor, uživaj. Lepo je videti mlade, ki ne obupajo, ki ne vlečejo sociale, ne bivakirajo pri mamicah in ne študirajo v nedogled.
Kako si se navadil na tisto grozno berlinščino? :)
Default avatar
ma sej je vse ok., samo dejstvo je, da je nemčija ena takšna svetovna oaza zadovoljstva v vseh pogledih in zato avtor, hoče na miljone ljudi v nemčijo, ne pa kam drugam, verjetno bi tud jst sam šel, če bi bil mlajši.
Je pa tako, prvič sm bil leta 83 v München-u, pa stojim pred trgovino C&A, gledam, opazujem, bejbe seveda...., hodjo, ena lepša od druge, si mislim, pa kaj sm jst to prišel med same misice na tem svetu, ko me tako zasanjanega zdrma moja bejba, ki je bila tud stasom in glasom dobra bejba, ko je prišla iz trgovine ven, hehe..., aja, pa, ko sem prvič tam jedel gosjo pašteto, se mi je skor zmešalo od tega okusa, tolk sm jo pojedel.
Navsezadnje je socializem bil ustvaren glih zarad tega, da se delavca zaščiti, no Nemčija je glih v tej zaščiti delavca in pravičnem plačilom le tega, daleč pred vsemi državami na svetu in ja, Nemčija, Švica, Avstrija in severna Italija so zakon, sm ste počas že doqurčili s tem kako je Slovenija nikakva..., en gre iz slovenije, dva prideta v slovenijo, tak je lajf, ki isto piše svojim na jugu, kako je v sloveniji super, podobna tema je bila pred par dnevi tukej, tud jst mlajšim sodelavcem pravim, da bi šel na njihovem mestu v nemčijo, že zarad tega, ker je ralativno blizu in bi treba probat...
Default avatar
Eno vprašanje je napisal/a:
Kdo pa tebe plačuje, da dvomiš v take teme-izkušnje?

Najbrž si levak, pa ti dajo za "podporo" 100 ali 120 evrov mesečno. Če sploh...

Si pa tako zabit (kot večina vas levakov), da ne ugotoviš, da z slovenskih 550 -700 evrov v lajfu NIMAŠ NOBENE perpektive, nobene prihodnosti, in kar je najbolj hudo, NOBENIH resnih prihrankov.

Prihraniti se da le, če imaš od 900 evrov naprej.

Tale programer ima, kot poznam situacijo, najmanj 2500 mesečno, punca kot natakarica za redno delo pa 1200 do 1400evrov. Torej recimo 3800 evrov.
Stanovanje plačujeta nekje 700-1000 evrov, recimo 900. Hrana za oba je recimo 600 evrov.

Torej jima ostane več kot 2 tisočaka. V Sloveniji paru (2 x 700evrov) ne ostane, če imata avto, niti 200 evrov, pa čeprav minimalno trošita...

Razmišljajte s svojo pametjo, ne s Cerarjevo ali Milanovo!

In bežite iz Slovenije, če želite PREŽIVETI. In imeti na stara leta prihranjenih (za osebno finančno varnost) recimo 30-50.000 evrov. Gotovine.