Kako pripravite sardele ali sardine?
Kot prvo pozimi pozabi na sardele. Dobre so od maja do septembra.
Na olivnem olju na brzino popraži malo česna, vrzi gor očiščene sardele, nasekljan peteršilj, malo soli in sok ene limone na kilo sardel. Pokriješ in ko začne izhajati para ugasneš. Počakaš deset minut brez odkrivanja in pomažeš s slastjo in francosko štruco.
Pečene sardele pripravim po spodnjem receptu 🙂
https://znam.si/recepti-in-hrana/morske-jedi-ribe/pecene-sardele-v-pecici/
Sardela (ne sardina, Sadina je jed iz konzerviranih sardel!) je meni naboljša riba ever. Sveža seveda, tak čist morski okus. Pripravljamo jih skoraj celo sezno od marca do septembra, vedno sveži ulov, samo očiščene drobovine, glave vedno pustim, edino, če delam metuljčke (file sardele)
-samo rahlo v moku in ocvte v svežel olju – 3-4 min
-pečene na žaru
-pečene na žaru dam v marinado (ol.olje, česen, limona, vino, petršilj)
-naredil fileje, hitro popečem na ol.olju s česnom, limona, petršilj
-uporabim jih za ribjo juho, brodet, dodam jih tud v morsko podpeko
-mojij jih imajo radi tudi v paradižnikov omak (ol.olje, česen, paradižikova omaka, lim. lupinica, začimbe)
Odpres trebuh, poberes ven, odrezes glavo, ki jih speces na koncu za psa/macko. Luske z nozem postrgas. V vrecko das moko, das pol kile sardel, vrecko premesas in vrzes na olje. Nobenega paniranja!!! To delajo tisti, ki ne poznajo vrednosti ribe. Pa-to se kupi na morju direkt od ribica. Ne v leklerku…fak kok te “ribarnice” nategujejo 🙈
Thor17, 18.10.2023 ob 16:10
Ti ne razumes da so pecene bolj slastne 😄
Se najmanj je dela s ciscenjem; odrezes glavo, razparas trebuh in gre kar samo ven. Lusk prakticno nimajo. Jest jih imam najraje surove- chevice varjanta. Ko jo ocistis jo razpres, potegnes ven se hrbtenico. Jih nalozis v posodo, polijes z limoninim sokom, olivnim oljem, malo cilija, cesen, poper, po potrebi pa tudi malo soli, rozmarin. Tako naredis cca dve plasti, vse dobro prelito in pustis ene dve uri, da se vse prepoji. Pojes z svezim kruhom. Ni boljse malice. Morajo pa bit sveze, direkt iz morja!