Kitajska restavracija
Tudi mi skoraj nič več – samo še takrat, ko pridejo eni prijatelji zi tujine na obisk in hočejo tega kitajca jest.
Nas je minilo, tudi v eni tako zelo opevani in najboljši v Sloveniji, ker imajo po tleh pod stoli v jedilnici tako mastno, drsljivo od vse maščobe iz kuhinje, da se kar zadrjsaš , ko prideš noter v suhem vremenu. Očitno tega ne morejo umit dol s tal, je prezasičeno( umazanija).Si človek potem ne upa niti pomislit, kakšno je šele v kuhinji. Sicer vržejo natrijev glutamat v prahu v jed, potem nastane eksplozija okusa in umazanije in stare maščobe iz zarostanih prežganih vokov niti ne čutiš…. Vprašanje, koliko maščobe kaplja šele iz kuhinjskih nap nazaj nad kuhališča 🙂
Res čudno, da prijatelji iz tujine želijo pri nas jest kitajsko hrano, ker kjerkoli v tujini sem jaz jedla kitajsko, je bilo bolje kot pri nas …
Meni so bile kitajske restavracije zanimive na začetku, ko so se začele pojavljat pri nas. Ker je bila malo drugačna hrana. Zadnja leta grem mogoče enkrat letno, pa še to ne toliko zaradi hrane kot zaradi druženja.
pa saj to ja veš, da je natrijev glutamat v prahu redna sestavina v kitajskih restavracijah tudi pri nas in se dodaja v jedi po žličkah. Bel prah…. Za oplemenitev okusov sestavin. Lahko si naročiš brez njega – rečeš pač natakarju, naj v kuhinjo naroči, da delajo brez WeiJing-a ( MSG – monosodium glutamate) ……
Lej, ko bodo v jedilnike napisali, da jed ne vsebujem MSG ( wejing), potem morda spet kaj grem tja. Drugače pa ne. Ker z MSG jem se da prekrit marsikateri neokusni okus
Res čudno, da prijatelji iz tujine želijo pri nas jest kitajsko hrano, ker kjerkoli v tujini sem jaz jedla kitajsko, je bilo bolje kot pri nas …
Meni so bile kitajske restavracije zanimive na začetku, ko so se začele pojavljat pri nas. Ker je bila malo drugačna hrana. Zadnja leta grem mogoče enkrat letno, pa še to ne toliko zaradi hrane kot zaradi druženja.
[/quote]
So Avstrijci in pravijo, da pri njih ni tako dobre hrane, kot so jo jedli pri nas… Premastno, preslano pri njih. Kitajci tudi prilagajajo trgu, kjer živijo. Avstrjci imajo nasplošno radi bolj slano in mastno hrano, ker je veliko kadilcev, imajo zavedene brbončice z nikotinom, sploh pa nikotih zmanjša občutek za soljenost.
pa saj to ja veš, da je natrijev glutamat v prahu redna sestavina v kitajskih restavracijah tudi pri nas in se dodaja v jedi po žličkah. Bel prah…. Za oplemenitev okusov sestavin. Lahko si naročiš brez njega – rečeš pač natakarju, naj v kuhinjo naroči, da delajo brez WeiJing-a ( MSG – monosodium glutamate) ……
Lej, ko bodo v jedilnike napisali, da jed ne vsebujem MSG ( wejing), potem morda spet kaj grem tja. Drugače pa ne. Ker z MSG jem se da prekrit marsikateri neokusni okus
[/quote]
No, jaz sem zadnjič jedla v kitajski v Cityparku, kjer kuhajo pred tabo…. O tem tvojem MSG-ju ni bilo ne duha ne sluha. Ne vem, od kje ti te trditve.
No, jaz sem zadnjič jedla v kitajski v Cityparku, kjer kuhajo pred tabo…. O tem tvojem MSG-ju ni bilo ne duha ne sluha. Ne vem, od kje ti te trditve.
[/quote]
Sej ima lahko namešan “seasoning” že prej – on vzame šeflo, pa ruk ruk noter, ti tega splh ne opaziš – Pravi zverziran kuhar kitajske hrane v vok odmerja sestavine ( začimbe, olje) s šefllo-kaj ma pa prej namešan, pa ti ne veš :). .
https://www.youtube.com/watch?v=PFGGTPPNdRQ
Pa dobro si oglej posnetek na 0.36 do 0:40 posnetka. :)))))))))
Sej ima lahko namešan “seasoning” že prej – on vzame šeflo, pa ruk ruk noter, ti tega splh ne opaziš – Pravi zverziran kuhar kitajske hrane v vok odmerja sestavine ( začimbe, olje) s šefllo-kaj ma pa prej namešan, pa ti ne veš :). .
https://www.youtube.com/watch?v=PFGGTPPNdRQ
Pa dobro si oglej posnetek na 0.36 do 0:40 posnetka. :)))))))))
[/quote]
kako pa potem TI veš, da je tale MSG notri, če ne vidiš? Ne vem, no, na videu sicer z roko meče noter nekaj belega, je pa lahko to sol, sojina ali riževa moka ali kaj podobnega.
MSG se uporablja redno, vedno in povsod. Ne le pri nas, tudi na Kitajskem. Za njih je to tako osnovna “začimba”, kot za nas sol in poper.
Aja, jaz kitajsko hrano obožujem, kljub vedenju o sestavinah. Je pa ne jem pogosto, ker nimam časa. V našem kraju je na dom ne dostavljajo. To je moja edina pregreha, moj edini junk food.
Pri nas si na dom naročimo hrustljavo pečeno raco in samostansko (ali pa mogoče menihovo?) pojedino. Prvo je mesna, drugo brezmesna jed. Zraven prinesejo še veliko kuhanega riža. Od teh dveh porcij se trije več kot najemo. Ker radi jemo raco, nikoli je pa sami ne pripravljamo. Res pa je, da tega ne naročamo pogosto, mogoče enkrat na pol leta, ko se nam ne da kuhati.
kako pa potem TI veš, da je tale MSG notri, če ne vidiš? Ne vem, no, na videu sicer z roko meče noter nekaj belega, je pa lahko to sol, sojina ali riževa moka ali kaj podobnega.
[/quote]
Ker se ve, da ga imajo slovenski dobavitelji kitajskih sestavin kitajskim redstvaracijam v skladiščih na paletah v vrečkah. Ali pa si ga kitajske restavracije same po svojih kanalih zrihtajo.
Ne bit tako naivna v življenju, no…
V kitajskih gostilnah se poje veliko pasjega in podganjega mesa. Zmeraj sem imela težavo ugotoviti kaj zaeno meso imam na krožniku. Tekstura mi ni bila znana, okus pa itak s svojimi “začimbami” tako spremenijo, da se vse zakrije. Kitajci itak požrejo vse, mi pa izgleda tudi, vsaj nekateri. Meni je bilo vedno slabo po njihovi hrani, zato že nekaj let ne hodim več tja.
pri nas si ne upajo pasjega ali podganjega mesa kuhat, bodi brez skrbi. Sicer pa kuhano podganje meso tako smrdi, da niti glutamat ne prekrije njegovega vonja z navezavo druge sestavine.
Slabo ti je bilo pa od glutamata in sode bikarbone, ki se dostikrat uporablja za mehčanje mesa. in od prežganega wok olja.
Pa ne vem, no, že če stopiš v kitajsko štacuno, običajno noter tako smrdi, tudi več ali manj je dosti razmetano, umazano, police prašne, roba tudi, njihov folk večinoma šmirjoklasti, delujejo kot da ji briga za celi svet, trebijo si nohte ko imajo stranke, mnogokrat so neprijazni ali pa kontra, vsiljivo prijazni,… še pri nas si ne znajo naredit nekega višjega ranga od predragega kiča, ki ga večinoma prodajajo,…. nekako mi ni, da bi mi tak folk še hrano pripravljal. Bi šla, če bi bilo slovensko osebje, zdaj v vseh teh letih bi se pa ja že moglo kaj domačih kuharjev naučit veščin voka. Imamo pa radi kitajski način priprave hrane, samo večinoma kar sami skuhamo.
Pri nas v našem kraju je potrebna rezervacija, če želiš prosto mizo. ker enostavno se tare ljudi.
Zelo dobro so sprejeti med domačini in zelo lepo že govorijo slovensko. Naši domačini so jih tudi že naučili par naših navad. Hrano imajo odlično, tudi sam ambient je takšen, da si v trenutku, ko stopiš v njihov prostor drugje – za trenutek na vzhodu. Dišeče palčke, ribnik, glasba, dobra hrana in odlična postrežba. Res je, o lokalu in hrani dosti pove obiskanost. In naše malo kitajsko mesto je zelo obiskano.