Starševski čvek

Trije razlogi za zaprtje trgovin ob nedeljah

Default avatar
Prav ima!

http://www.zurnal24.si/slovenija/trije- ... jah-298715
Damijan za zaprtje trgovin ob nedeljah navaja tri glavne razloge. Prvi je dodatno plačilo nedeljskega dela, s katerim delavci v trgovini, ki so že tako slabo plačani, popravljajo svoje dohodke. " Vendar pa jih to trga od njihovih družin ali od aktivnega preživljanja prostega časa," piše Damijan. " Vsaj en dan v tednu bi morale biti družine fizično skupaj." Kot drugi razlog Damijan navaja, da se je z razmahom supermarketov in liberalnega nedeljskega odpiralnega časa, tudi pri nas razpasel trend šopingiranja ob nedeljah. " Namesto na izlet v naravo, športne aktivnosti, druženje s prijatelji ali kaj drugega, mnoge družine zavijejo v trgovske centre in tam 'ubijejo čas'," piše Damijan. "Iz vidika družbe se mi zdi to precejšnja družbena škoda, saj družine odvrača od kvalitetnega preživljanja časa skupaj in namesto pozitivnih vrednot spodbuja konzumerizem."
Dodaja, da se seveda lahko tako posamezni prodajalci in prodajalke ter družine lahko odločajo drugače, a mnogi tega ne naredijo, ker obstaja druga opcija. " Tako kot se Američani v povprečju za nekajkrat bolj pogosto odločijo za strelsko razreševanje sporov ali osebnih frustracij kot ostali civilizirani narodi, ker pač imajo za razliko od teh drugih civiliziranih narodov na voljo to opcijo – orožje v vsaki hiši (in to ne samo pištolo, ampak celo brzostrelko), " argumentira Damijan. " Drugače rečeno, za neko opcijo se lahko odločimo preprosto zaradi tega, ker obstaja. Če ne bi, se zanjo ne bi mogli odločiti." Kot tretji argument v prid zaprtju trgovin Damijan navaja, da zaprtje ne bi bistveno prizadelo trgovcev. " Ker je v nedeljo manj kupcev, zaposlene prodajalce in prodajalke pa je treba dodatno plačati za nedeljsko delo, so mnoge trgovske lokacije ob nedeljah nerentabilne, " piše Damijan. " Res je, da bi trgovci ob nedeljah lahko posamezne trgovine tudi zaprli, vendar tega ne naredijo iz bojazni, da se kupci ne bi preusmerili drugam ."
Default avatar
A se lahko ze neha pederisat s to neumnostjo. Ce komu ne pase pac nr delat kot trgovec / ne it v trgovino. Ostalo pa ni problem drzave - naj trg sam razresi.

Populisticni idijot.
Default avatar
Strinjam se je napisal/a:
Kako pa gresta skupaj prva in druga podčrtana trditev?

Če se trgovcem ne bi splačalo imeti odprto ob nedeljah, ne bi vztrajali pri nedeljskih delovnikih.
Default avatar
To lahko rešijo ljudje oz. kupci sami. Če ob nedeljah ljudje ne bodo hodili v trgovine, se bodo te ob nedeljah zaprle! In to je vse, ni kaj filozofirat tu.

A pa ste res pripravljeni, da ob nedeljah ne boste hodili v trgovine? To je pa drugo vprašanje, ane.
Default avatar
Ne rabiš noben trditve Polna Luna, gre samo za tekmovanje med trgovci, če ima eden odprto mora imet vsak, da ne bi slučajno kateri izgubil kak evro. Čreda pa če ne more za en dan v tednu nakupit in bo pocrkala, pa naj pocrka, tako ni vredna več, da sonce sije po njej.
Default avatar
Samo nekaj je napisal/a:
Verjemi, smo nekateri, ki dejansko po nedeljah ne hodimo v trgovine in jaz osebno ne bi niti opazila, če bi bile zaprte.
Default avatar
Samo nekaj je napisal/a:
A res? Čedalje bolj usekani in domišljavi kot ste, boste kdaj še ka pametnega storili brez gajžle?
Default avatar
Samo nekaj je napisal/a:
Komot. Priznam, da pti nas grrmo kdaj tudi v nedelho v trgovino po kaksno malenkost, ker je pac odprta. Ce bodo zaprte, jih pa tudi ne bom pogresala. Se v soboto bi jaz imela trgovine odprte do max 17. ure.
Kaj pa Avstrijcem manjka?
Za nedelhske pekarne tezko dobijo delavce za tistih par ur, pa se placajo jih konkretno.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Link? :-)
Default avatar
poIarni sij nepr je napisal/a:
In potem ti rečeš, da ti jaz sledim?
Štos leta :))
Default avatar
poIarni sij nepr je napisal/a:
Če trgovec zato, da zasluži 1 €, porabi 100 € več za stroške obratovanja, ne bo imel odprto.
Očitno se jim računica še vedno izide.

P.S: Občasno tudi ob nedeljah zaidem v trgovine. Ni se še zgodilo, da bi bila edina kupovalka v njih, ne glede na uro. Pravzaprav znajo biti vrste pred blagajnami precej daljše in vozički bolj polni kot ob drugih dnevih. Očitno trgovine niso odprte samo zaradi tega, ker ima konkurenca tudi odprto.
Default avatar
nas niti slućajno ne bi prizadelo, če bi bilo v nedeljo vse zaprto, nisem pa za zaprtje. je bil čas takoj po referendumu da se zapre, pa se ni, zdej je to samo nabiranje političnih točk.
Default avatar
Barca je napisal/a:
A jaz da rečem kaj?...eh Sem dal očitno pred tabo komentar v temo, moram pa vprašat, če vedno trditev podkrešpiš z linkom, ne? :-)
Default avatar
V nedeljah ne hodim v trgovino. Vedno stlačim med tednom not. Ravno včeraj zvečer po službi še v trgovino po nekaj stvari, pa še v čet zvečer, pa je konec za ta teden. Vse pošlihtano ;).
Default avatar
Na prste ene roke lahko preštejem nedelje, ko sem se znašla v štacuni. Tako da me ne bi prav nič ganilo, če bi bile ob nedeljah zaprte, saj je bilo tako že v starih časih, pa smo preživeli.
Ob nedeljah torej v trgovine ne hodimo, nakupe za vikend opravimo v petek popoldan ali v soboto dopoldan.

In res je, ja, to bi lahko uredili ljudje sami. Če kupcev ob nedeljah v trgovskih centrih ne bi bilo, potem bi jih lastniki ob nedeljah zaprli. Če bi lastniku odprta trgovina v nedeljo prinašala izgubo - ne bi bila dolgo odprta!
Default avatar
poIarni sij nepr je napisal/a:
Zelo verjetno sva pisala isti čas, pa tudi če ne bi ... jaz mirne duše preskočim tvoj komentar, ti mojega očitno ne moreš. In če me boš pustil pri miru, bom tvoje pisanje še naprej preskakovala.
Se ti ne zdi, da je v življenju bolj pametno početi kaj drugega kot pa po forumih slediti neki neznani osebi?
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
A da niso, ti si res padla z lune. Ne gre samo za tisti dan, gre za to, da bi morda po čredni logiki lahko nekdo šel še drugi dan drugam, ker se mu je zamerilo, da so "komot, jim ni mar za kupce" in imajo ob nedeljah zaprto. Seveda pa razni špari ipd. so ob nedeljah polni, ampk čreda lahko vse to nakupi tudi dan prej.

Zate pa saj pravim, če ne boš preživela enega dnea v tednu zaprtja trgovin, nobene škode, le korist za družbo.
Default avatar
Barca je napisal/a:
Link? :-)
Default avatar
poIarni sij nepr je napisal/a:
Po tej tvoji logiki ljudje ne bi obiskovali nobenih trgovin, ki niso odprte ob nedeljah. Pa, začuda ali ne, jih.

Jaz brez težav preživim, če vsaj en dan na teden ne grem v trgovine. Ti pa očitno precej težje, če po svoji navadi slej ko prej ne začneš žaliti, kajne?
Default avatar
Kar naj se zaprejo, me ne moti, če tako nekater želite, boste pač še bližje sosedom Avstrijcem :)

Jaz tudi dostikrat delam po 7 dni v tednu, pričnem, ko je mrak in trgovine zaprte, končam, ko je mrak/tema, ko so trgovine zaprte. Zato grem 1x tedensko v en velik nakup in to včasih res najlažje v nedeljo. Kruh adnevno ne rabimo svežega, ker ga zelo malo tudi pojemo.

Ampak - noben problem za nas - grem pa in bom tudi v prihodnosti z veseljem v Italijo, jker je in bo tudi v prihodnje v nedeljeo odprto ( Carrefour, Ipercoop, Auchan), ai pa v soboto v Merkur Ihr Markt ( si bom namensko vzela čas) Pa če ceneje je - sploh čistila, pralna sredstva, nekatere pijače, tudi piva, sajderji,suha živila, testenine, riž, sveže sadje in zelenjava sta res prve kvalitete po dosti nićjih cenah, kot pri nas, več izbire. Včasih nakupim tudi med tednom, ko se vračam s službene poti. Sem sam svoj delodajalec, da mi kdo ne bo očital, da koristim vozilo delodajalca za svoje zasebne nakupe.

Me ne moti - zaprite si te trgovine za cel vikend, da bo že enkrat mir. Bodo pa javkali trgovci, ker jim bo denar začel odtekat čez mejo in brez skrbi, da ne bodo vsi za zaprtje :)