Katere jedi iz gob pripravljate?
karbonara – testenine plus gobe, jurčki, lisičke …
Baje naj bi bile gobe le začimba v kuhariji, ker so precej težke za želodec.
No, pri nas imamo zelo radi gobovo juho ali kot predjed glavni jedi ali pa ji dodam še krompir in malo slanine, pa je glavna jed. Dobre so mi tudi z jajci. Drugače pa jih večinoma uporabjamo le kot dodatek omakam, pici, rižoti in testeninam ali ajdovi kaši.
letos pa res ni treba uporabljat gob kot začimbo:-)))
[/quote]
Treba ni, pametno bi pa vsekakor bilo. Večina obiskov urgence se itak zgodi zaradi prenažiranja z užitnimi gobami, niti ne toliko zaradi zaužitja strupenih gob. Ker ljudje ne štekate/jo, da ni treba pobrat vsega, kar vidite in ni treba požret vsega v enormnih količinah, samo zato, ker je.
Treba ni, pametno bi pa vsekakor bilo. Večina obiskov urgence se itak zgodi zaradi prenažiranja z užitnimi gobami, niti ne toliko zaradi zaužitja strupenih gob. Ker ljudje ne štekate/jo, da ni treba pobrat vsega, kar vidite in ni treba požret vsega v enormnih količinah, samo zato, ker je.
[/quote]
Mi imamo gobe zelo radi. Jih jemo veliko in pogosto, sploh zdaj, ko so. pa tudi v skrinjo jih dajemo. Ampak koliko jih moraš pojest, da si za na urgenco, si pa ne predstavljam..
Mi imamo gobe zelo radi. Jih jemo veliko in pogosto, sploh zdaj, ko so. pa tudi v skrinjo jih dajemo. Ampak koliko jih moraš pojest, da si za na urgenco, si pa ne predstavljam..
[/quote]
Je odvisno, kako jih kdo prenasa, pa kaj so normalne “vecje kolicine” in kaj so nenormalne “vecje kolicine”. Gobe so tudi zelo obcutljivo zivilo in je lahko dovolj narobe ze to, da jih v soboto naberes 5 kil, potem pa jih imas v hladilniku, dokler vsega ne porabis. Ce vmes katera splesni, lahko niti ne opazis, dokler ti ne postane slabo. Ali pa zaradi napacnega zamrzovanja in odmrzovanja.
Je odvisno, kako jih kdo prenasa, pa kaj so normalne “vecje kolicine” in kaj so nenormalne “vecje kolicine”. Gobe so tudi zelo obcutljivo zivilo in je lahko dovolj narobe ze to, da jih v soboto naberes 5 kil, potem pa jih imas v hladilniku, dokler vsega ne porabis. Ce vmes katera splesni, lahko niti ne opazis, dokler ti ne postane slabo. Ali pa zaradi napacnega zamrzovanja in odmrzovanja.
[/quote]
Plesen se običajno uniči s termično obdelavo. To da bi katera užitna goba pridobila na strupenosti je mit, ki so ga strokovnjaki že miljonkrat zanikali, lahko se pa pokvari kot vsako živilo. In res prvič slišim nekaj takega, da ljudje največkrat končajo na urgenci zaradi prenajedanja z gobami, res je pa da pavlihove pratike nisem bral, morda je tam pisalo. 🙂
Yo ni ena od tistih, ki bi se prenažirala preko meje. Niti Yo ni tista, ki bi v zameno za zasmehovanje nekoga drugega poskušala izpast pametna.
[/quote]Na čemu pa temelji potem tvoja veleummna trditev, ker v reali nikakor ne drži in je popolnoma neresnična. Ljudje kar lepo pristanejo na urgenci zradi zaužitja strupenih gob, ker so slabi poznavalci in nikakor zaradi prenajedanja z užitnimi.
O tem očitno ti veš, saj pravim, jaz prvič slišim in na urgenci bi tudi bili presenečeni. Čeprav so presenečeni tudi, da nekdo uspe pojest zeleno mušnico in jo da celo otroku, ker je res ni moč zamenjat z nobeno drugo gobo.
V otroštvu smo pojedli toliko gob, da si ne moreš predstavljat, pa ni bilo nikoli nikomur slabo, kaj šele da bi bil na urgenci. Moji otroc jedo gobe od prvega leta starosti, sicer mi ne uspe nabrat vrhano kuhinjsko mizo očiščenih jurčkov, kot je to v tistih lčasih vedno uspevalo mojima staršema, ampak vseeno, jemo jih velikokrat in najjvečkrat kot samostojno jed.
O tem očitno ti veš, saj pravim, jaz prvič slišim in na urgenci bi tudi bili presenečeni. Čeprav so presenečeni tudi, da nekdo uspe pojest zeleno mušnico in jo da celo otroku, ker je res ni moč zamenjat z nobeno drugo gobo.
V otroštvu smo pojedli toliko gob, da si ne moreš predstavljat, pa ni bilo nikoli nikomur slabo, kaj šele da bi bil na urgenci. Moji otroc jedo gobe od prvega leta starosti, sicer mi ne uspe nabrat vrhano kuhinjsko mizo očiščenih jurčkov, kot je to v tistih lčasih vedno uspevalo mojima staršema, ampak vseeno, jemo jih velikokrat in najjvečkrat kot samostojno jed.
[/quote]
najslajša gobja jed… mineštrica iz gobic in paaačalinke 🙂
za eno žehto za speglat se najavim :)))
Res je…
in najhuje jih je jest z jajci – obremenilno za žolč in dvanajsternik v tej kombinaciji še pa še….
Gobe imajo tudi tisti “umami okus”, so naravni aromat. Torej kot začimba, ne kot glavna sestavina neke jedi. Velja za gozdne gobe. Ne velja pa za gojene šampinjone naprimer, ki jih lahko ješ surove, nkralj med šampinjoni pa je sorta Portobello. Meni celo boljši, kot jurčki – ker jurčke res jem kot začimbo- naprimer dve na hitro na žaru popečeni šniti – samomalo česna in položeni na odličen kos govejeka stejka….. top.