Za nedeljsko kosilo povsod strezejo samo meso, meso
Z možem se večkrat odpraviva kam na izlet ob nedeljah, kjer tudi kaj pojeva. Opažam, da za nedeljska kosila povsod nudijo samo meso, gore mesa.
Tudi če je več menijev, je povsod meso v takšni ali drugačni obliki, ocvrto itd. Ni čudno, da je toliko ljudi predebelih, če je to klasično slovensko kosilo, saj po takšni hrani nisi za nikamor drugam kot za na kavč plus tega te vse tišči.
Kosilo naj bo dobro, okusno in lahko. Sploh v teh vročih dneh. In ljudje vedno raje posegamo po brezmesnih jedeh, tudi če nismo vegetarijanci. Ocvrt sir ali sojin polpet sta žal bolj slaba izbira.
Meni je pa meso top in tudi v vročini imam rada meso, odpovem se OH in jem meso z zelenjavo.
Kam vidva hodita jest, ne vem, imajo pa povsod solatne krožnike, razne testenine in rižote z zelo malo mesa, pa sajni treba, da izbirata ravno svinjske pečenke in dunajce.
Sicer pa, če doma jesta normalno in zmerno, vama eno obilnejše nedeljsko kosilo ne bo škodilo. Pa tudi ni potrebno pojest vsega s krožnika.
Jamranje ti gre dobro, sama pa verjetno ne znaš skuhati.
https://www.youtube.com/watch?v=eP7fAObp0KM
Ker se večini niti ne sanja o čem avtorica govori, bom probal še jaz razložit: v gostilnah tipa klasično nedeljsko kosilo, imaš na voljo samo meso, edina opcija je ali veliko, ali malo mesa. V teh kmetavzerskih gostilnah je vrhunec nemesnega obroka kuhana zelenjava iz zmrzovalnika in zelena solata. Tukaj se vse začne in konča.
Te gostilne so totalno zastarele, niti slučajno več niso v koraku s časom. Starejši verjamem da se zdaj čudite o čem nakladam, ampak mlajši bodo vedeli.
Okusi se s časom spreminjajo in to da imajo enako ponudbo kot leta 1974 več ne gre skozi. Nove gostilne s sodobno ponudbo rastejo kot gobe po dežju in tam je brezmesnih jedi na takšne in drugačne načine ogromno. Edini problem je, da so te gostilne koncentrirane bolj v mestih. V neki vukojebini si, tako kot avtorica ugotavlja, žal usojen na pečenko, pečeno kuro in dunajski zrezek.
V ameriki npr. imajo resne probleme, ker jim klasične gostilne crkujejo kot gobe po dežju, ker so trendi danes pač drugačni. Eni to prepozno ugotovijo
kolikor te razumem misliš menijsko kosilo, to je juha, glavna jed solata, sladica za cca 10€, pri glavnih jedeh je res meso, ampak, sem prepričana, da kjer imajo menijsko kosilo imajo tudi kaj lahkega, zelenjavnega,,,, vendar to pa že košta več kot 10 € ena zadeva. Se kar družim z gorenjci in se mi zdi , da v tem grmu tiči zaec. Kot ena piše, da v vukojebini ni zelenjavnih jedi, seveda so, sam če si pa tok zbirčen,,, tudi v hribih v vseh kočah imaš na izbiro z mesom ali brez mesa.
no pa povej če ni res tko?
lp lumpa
saj greš lahko v maca po mckorenček… lahko pa ustvariš verigo vegi restavracij če misliš da se bo prijelo za enkrat se je večina poskusov vegi futra v tvojih vukojebinah klavrno končala, ker se jim ni obrestovalo hodit skozi s stroški, najemninami in plačami za to da so 3x letno prišli zelenjavarji iz mesta na najcenejše menije ergo za ceno treh pojedenih paradajzov, par bučk in korenčkov z možno šnito kruha se gostincem ne splača obratovat, kakor hitro je pa to klasična gostilna se pa itak takoj vegiji začnete zmrdovat ker je ista kuhla mešala krompir z ocvirki in brez njih in ker se je zelenjava kuhala v istih piskrih kot goveja župca… tako da najbolje da še naprej kuhate zase in jeste kar doma.
Mi v gostilnah nikoli ne naročamo “nedeljskih kosil” – to pa zato, ker ko kosimo zunaj, vsak naroči, kar ima on/ona rad.
Natakar nam npr. prinese: morsko rižoto, testenine z zelenjavno omako, pariški zrezek in pomfrit ter skutne štruklje.
Opažam pa pri starejših, da zelo cenijo “klasična kosila” z govejo juho, pečenko, praženim krompirjem in zavitkom.