Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Vipavska dolina

Vipavska dolina

Imela sem nekaj opravkov v zgornji Vipavski dolini in v spodnji Vipavski dolini na terenu. Ves čas, ko sem bila zunaj me je v nos nekaj dražilo in vseskozi sem čutila težak , dišeč vonj.
Vprašala sem svojega nadrejenega, če to zazna tudi on. In mi je odgovoril, da je to v Vipavski dolini običajno, ker se ljudje ukvarjajo s poljedelstvom in vinogradništvom ter sadjarstvom in kmetijske površine škropijo.
In sem nadaljevala s poizvedovanjem, toda moj nadrejeni mi je rekel, da to ni nič zdravju škodljivega.
Toda ne morem si niti prdestavljati, da ljudje lahko živijo v tem čudno dišečem okolju. In ne morem biti prepričana, da ta vonj, ki je skupek kemikalij, ni zdravju škodljiv.
Sem želela vprašati še inšpektorja, kakšna je karakteristika zdravstvenega stanja ljudi, ki živijo tukaj, pa ni hotel več govoriti na to temo.
Če je kdo iz Vipavske doline, naj mi odgovori, kako je z zdravjem v tej dolini.

vsekakor je bolj jesti uvoženo sadje, ki je še večkrat prešpricano, pa še 4x med skladiščenje, res pa da potem škropivo monam ne smrdi.
Pa kako misliš, da dobijo tiste sočne breskve, marelice, jabolka?

Tudi sama sem zaznala ta vonj in težje dihanje tam. Sploh ko je vroče je neznosno. Enak vonj je tudi v Goriških brdih.

nova
Uredništvo priporoča

Sama sem bila z družino v Goriških brdih prvič na izletu prejšni vikend, pa je bil tam takšen neznosen zatohel vonj da smo po 1 uri odšli na morje. Nevem kako ljudje lahko živijo v tem.

Problem je, ker so ljudje začeli gojiti trte tudi v dolini in ne samo po gričevjih. Tako se smrad škropiv razlega malodane po vsaki vasi v Vipavski dolini, žal. Včasih si med kolesarjenjem po dolini užival v vonju po dišečem senu ali žitu, danes pa komaj dihaš zaradi vinogradniških škropiv.

Že 40 let živim na rodni grudi in lahko rečem le, da se danes uporablja precej manj škropiv kot včasih.
Ali ste slišale, da je v Vipavski dolini mediteransko podnebje? Sama najbolj občutim, ko grem od doma na Gorenjsko- se čuti drugačen, svež/mrzel zrak. Pri nas je vedno neka toplota (hecno, tudi pozimi ni pravega občutka mraza kot npr. na Notranjskem, kljub temperaturam pod ničlo). Poleti je precej soparno, kar veliko ljudi težko prenaša.
Konec koncev zaradi močnega sonca rastline oddajajo več eteričnih olj, kar se izraža v vonjavah, ki nas obdajajo.

Kje pa! Danes se skropi z atomizerji skoraj vsak teden. In to velike povrsine. Vcasih so imelu vinograde na manjsih povrsinah, vecimoa so skropili kar z nahrbtnimi skropilnicami in le z modro galico, ki itak ni neki strup. Danes se dobi skropiva za vse mogoce.

V novejšem času so zamenjale tiste pristne vonjave od rastlin, vonjave od škropiv, ki že navsezgodaj s traktorji raznašajo bele oblake po zemlji, seveda, pa gre pol v zrak in potem se sprašujemo od kod tista vroča nenaravna toplota, ki ti ne pusti niti dihati, kaj šele da bi se sprehajal.
Takoj, ko se umakneš proti Gorenjski, proti morju ali proti Postojni, tiste vonjave niso več tako zadušljive.

Poleti živeti v Vipavski dolini je kot da bi bil v kotlu! Tako je vroče in soparno. Trte se škropi vsaj enkrat tedensko, ker drugače ne bi bilo pridelka. V juliju se bo škropilo še najmanj dvakrat, potem pa ne več. Sigurno je ozračje polno vonja po vseh teh škropivih (strupih!).
V Vipavski dolini veliko ljudi zboli za rakom, ampak mislim, da obolevajo tudi drugje. Ogromno ljudi dočaka visoko starost (čez 90 let), tako da vseeno mislim, da to ni tako škodljivo za zdravje, sicer pa bo pokazal čas, kakšno bo zdravje naslednjih generacij.

Imam srečo in živim na področju, kjer si kmetje prizadevajo za eko certifikate za vino in me obdajajo vinogradi, ki so tretirani sonaravno. Na srečo so tudi taki. V bližini imam samo en manjši vinograd, ki ga bolj intenzivno škropijo.
Dejansko se mi zdi, da je sedaj manj škropljenja tudi zaradi manj breskovih nasadov.
Kaj mislite, da na Gorenjskem, kjer so veliki nasadi jabolk, pa ne škropijo ali kaj? Se spomnim gospoda Kodriča (specialist za sadjarstvo, sedaj v pokoju) in njegovega predavanja, kako so najbolj škropljena jabolka v Avstriji (ki jo tako radi dajemo na prvo mesto o okoljski osveščenosti).
Osnova je podnebje, potem pride še vse drugo. V Vipavski dolini je veliko raka tudi zaradi azbesta (ki je povsod). Na Goriškem bi zrak moral biti čistejši, glede na to, da se je Iverka zaprla. Ma kje vi živite- a ste pozabili vonjave, ko ste zapeljali v Kromberk mimo Mipa in Mebla? Zrak je neprimerno boljši kot včasih.

Peljala se je mimo Podnanosa in ji NADREJENI ni povedal,da je tam piščančja farma in je tako ubožica kmalu umrla zaradi škropiv. Oh ti NADREJENI ti.

Ja, še za domačine je ta dolina z leti postala drugačna. Poletno vročino stopnjuje vonj po sredstvih za izboljšanje pridelkov. Še nam domačinom je velikokrat tako vroče, da ne moremo prestajati na poljih in vinogradih, kjer je vedno kaj za postoriti, razen v zgodnjih jutranjih urah. Zrak je nasičen s kemikalijami, svoje je naredila tudi avtocesta, ki je presekla dolino in je preobremenjena z izpušnimi plini enormne mase logističnih prevoznikov.
Ko pridejo obiskovalci, recimo jim turisti, tudi ne vidijo ure, da se umaknejo recimo iz Vipave, Ajdovščine, vsaj na Goro, kjer je zrak bistveno čistejši.

Na planoti je lepo, predvsem pa je veliko hladneje kot v dolini. Pogled z roba in okoliških hribov je prekrasen.

Ajdovščino vsake toliko prepiha močna burja in odnese vso nesnago v zraku. Sama ne čutim nikakršnega vonja. Toplo je , ampak kje pa to poletje ni toplo, razen visoko v hribih. V Ajdovščini zelo malo ljudi zboli za rakom ali pljučnimi boleznimi. Tega je ogromno v Novi Gorici, ki je res pravi kotel, zrak miruje, burje ni in tam se vse kuha. Nesnaga pride še iz Italije. Kje točno v Vipavski dolini naj bi bil težak zrak, pa res ne vem. Vipavska dolina je velika.

A misliš da do Ajdovščine pa ne pride svinjarija iz Packe nižine al kaj. Hahaha. Saj se ne zrak ustavi ob prvem hribu. Celotna primorska ima poleti ta “težek” zrak za dihat, no saj tudi drugod po Slo ni kaj veliko bolje razen v kakšni Logarski dolini, Triglavskem narodnem parku,..

New Report

Close