Tastar krompir – kaj naj?
Za pecenje ga olupi, narezi na krhlje ali vecje kocke, 10 minut pokuhaj v slani vodi in sele potem naolji in speci.
Drugace pa ga lahko porabis za vse, kar sicer delas iz krompirja, od juhe do solate, pa cmoke in njoke za v skrinjo. Lahko tudi dödole (kaj niso to ozenjeni zganci?), ali pa musako ali zlozenec iz kuhanega, na ploscice narezanega krompirja, prazene cebule in na rezine narezanih kuhanih jajc, prelit s kislo smetano in zapecen v pecici. Ali pa krompirjeve palacinke ali polpete…
Ce kuhas za vec ljudi, bos hitro porabila.
dödoli so prekmurska jed in mi tudi tako govorimo, nisem še slišala da bi oženjeni žganci bili dödoli, mogoče ta izraz uporabljajo ne prekmurci? ali pa je to druga jed? ne vem. dödoli pa se pripravljajo tako, da se krompir olupi, nareže in skuha, pretlači, potem pa se po občutku dodaja moka. je se lahko kot priloga ali kot glavna jed, meni osebno so najboljši domači kot glavna jed. vendar po njih si hitro lačen. te zelo nasitijo, vendar si za 2 uri že lačen kot volk.
drugače pa ja, tvoje ideje so res prave za star krompir 🙂