Živila čez rok
Mene pa zanima, koliko ste največ prekoračili rok uporabe kakega živila, pa je bilo še povsem ok?
In pa seveda, katero živilo (mleko ni enako piškotom).
Jaz imam trenutno čokolado z rokom sredine februarja 2017, ampak sta videz in okus čisto v redu. Jo bomo pojedli, čeprav me je presenetilo, ko sem videla datum.
Odvisno. Npr meso nerada uporabim ze na dan roka. Mlecne izdelke tudi 3 dni cez rok, pac prej probam. Trajne zadeve, kot npr vlozena zelenjava ali pa moka, zdrob… pa imajo napisan neki rok pac zato, ker mora bit. Tako da ce bi ravno ostala neka vlozena pesa ali marmrlada z mesec ali dva potecenim rokom, bi komot porabila.
Se pa redko zgodi, da bi kaj “pobegnilo”, ker nimamo velikih zalog.
Uporabljam nos in oči, rok je pa bolj sekundarnega pomena.
Neodprto sveže mleko poskusim tudi teden čez rok, če je v redu, ga porabim. Navadni jogurti in skuta, če so originalno zaprti, imajo še precej večjo toleranco. Trdi siri, če ne splesnijo, so čedalje boljši, čim starejši so, tako da tukaj roka niti ne gledam. Vse to je seveda hranjeno v hladilniku. Paštet in svežih salam skoraj ne kupujemo, pršut se drži, dokler ga ne pojemo.
Ribje konzerve sem jedla že več let čez rok, prav tako aspirin.
Sem pa že zavrgla laneno seme, čeprav je bilo še originalno zaprto in v roku, ker je imelo žaltav oziroma pekoč priokus; suh fižol, ker je bil uvel in se ni v nekaj urah namočil; meso v vsakem primeru povoham, ne glede na to, kaj piše na embalaži, pri ribah se trudim, da so ulovljene, očiščene in pojedene isti dan.
Meso in mesni izdelki pri meni nimajo tolerance..jogurt komot pojem tudi en teden po roku,tudi kupim jogurt,ki je znizan pred rokom in ga imam potem se tudi po par dni v hladilniku..sladkarije tudi niso problem..sem pa zadnjic vrgla stran proseno kaso..je rok potekel decembra..tu se lahko hitro kaksna plesen pojavi..
marsikaj, sicer pa več ali manj lahko stvari zamrzneš pa jih ponucaš kasneje. sicer pa ti datumi niso zabetonirani in ne pomenijo, da če poješ/spiješ 2 dni po roku da več ni užitno. dostikrat se zgodi da je še kaj v časovnem okvirju uporabe, napisane na ovitku, pa je neužitno. mi ponavadi pojemo stvari v roku uporabe, ali jih shranimo v zmrzovalniku. če se pa zgodi da je recimo kak rok uporabe zelo pretečen pa probamo pa vidimo če je dobro al ne. prav prejšnji teden sem odprla eno barkavo tisto vakuumirano, ki je bila iz leta 2014 (kako sem to spregledala mi ni jasno) pa sem pač po tem, ko sem vidla rok uporabe, kavo odprla in je čisto lepo zadišalo po kavi, pa smo jo ponucal in je bla čist vredu.
kar je čez rok in je še užitno imam organe za to (vid, vonj, tip, okus)
mlečno tudi več mesecev skuta jogurti brez problema
musli, kaše grese polente tudi dve leti in več …
sire dokler so užitni
ipd.
čaje marmelade vložnine kisle stvari sploh ne gledam ….
ipd.
pa sem še živa tudi od kuhanega sem kaj “pokvarjenega” že pojedla, ko je ciknl pa sm sam še malo zakisala in je blo (npr. ričet :_)
nikoli nobenih težav ne z želodcem ne prebavo …
dejte komplicirati no
Mogoče imam bolj odporen želodec, ampak te “roki” so res napisani bolj za to, ker morajo biti. Pa še to že nekaj let po novem piše uporabno NAJMANJ DO. Po domače povedano, če je alpsko mleko zdržalo recimo 3 mesece, ne pomeni, da ne more še teden, dva ali tri. Enkrat so v Ljubljanskih mlekarnah zastonj talali mleko z vanilijo. Mogoče še en teden pred iztekom roka. Tudi čez en mesec je imelo mleko enak okus in vonj. Pa saj zavohaš, če kaj ni v redu. Podobno je z jogurtom. Ja kaj mu pa bo, ko bo “čez rok”? Se bo “skisal”? Če me spomin ne vara, sem se v skoraj 50. letih opekel samo enkrat in še to s hrenovkami, pa so bile mogoče par dni čez rok. Ampak, ok. Te so že tako dvomljive, tudi če jih ješ sveže 🙂 Tudi pri zamrznjenih izdelkih ni nič “zabetonirano”, je pa res, da po določenem času živilo izgubi okus in hranilne vrednosti. Recimo zelenjava. Večinoma eno leto, po tem času sicer ni strupena, je pa bolj ali manj samo še plastika, brez pravega okusa. Problematične so (vsaj zame) morske zadeve. Kakšen mesec po roku bi še šlo, za kaj več pa si za tiste par EUR, kolikor stanejo školjke ali lignji ne bi upal tvegati. Raziskujem edino še približne roke domačih vložnin (sem ravno na balkonu našel domače vložene jurčke iz 2013 in nekako pristal v tej debati). Za konzerve pa tako vemo, da so se fantje, ki so včasih služili vojsko radi pohvalili, da so včasih dobili konzervo, ki je bila starejša od njih, pa so vseeno vsi preživeli.