Starševski čvek

Dojenček se ponoči zbuja, prosim za vaše nasvete!!

Default avatar
Pozdravljeni!

Moj 9-mesečni sinek je od 2. do 6. meseca prespal celo noč brez zbujanja, joka in nočnega dojenja. Tudi zaspal je sam v svoji posteljici. Pri 6ih mesecih pa se je kljub vsakodnevni enaki rutini začelo vse to spreminjati... Ni hotel več zaspati sam, je zaspal izključno zraven mene po dojenju, pol tega pa se je začel zbujati na vsake pol ure do uro. Sedaj (po ogromno truda) sicer zaspi sam v svoji posteljici, če sedim zraven posteljice, da me vidi, vendar se zbuja izjemno pogosto, situacija se po treh mesecih ni še nič izboljšala... Zbuja se z jokom, v nekaterih primerih pomaga, če mu dam dudo v usta, v večini primerov pa se ne neha jokat dokler ga ne vzamem iz posteljice. Dostikrat tudi to ne pomaga, se umiri le če se uleže z mano in da ga podojim. Vendar to sigurno ni lakota, ker čez dan veliko poje in tudi večerja obilno, pa še podojim ga tik preden ga dam spat. Drugače je čez dan živahen, vesel in radoveden dojenček, noči pa so katastrofa...
Čisto sem že izmučena od teh neprespanih noči, tudi psihično sem že čisto na koncu...
Nočem ga pustiti jokati ponoči, ker osebno sem proti temu, vendar se bojim, da mi zaradi izčrpanosti ne bo preostalo čisto nič drugega...

PROSIM vaš za vaše nasvete, mnenja, izkušnje. Zelo vam bom hvaležna!
Obupana mamica
Default avatar
Če je sit, zdrav, na suhem, bo tako, kot ga boste navadili.
Ko oči zaspijo
Se angeli zbudijo
(Jan P.)
Default avatar
Daj ga spat na zakonsko posteljo in se uleži zraven njega. Dojenček bo čutil varnost in bo kmalu sladko zaspal.
Kaj zvečer poje? Se morda zbuja, ker je lačen? Lahko dela zobke. Ga dojiš ponoči?
Imej v termovki topel čaj, ko se ponoči zbudi, ga poskušaj potolažiti s čajem, vse v temi, da se ne prebudi.
Otroci ne spijo iz različnih vzrokov. Tudi moji niso spali, poskušala pa sem prav vse finte. Je kar trajalo, da so se umirili.
Default avatar
Zaradi posebne zdravstvene situacije se vsako noc 2krat ali celo večkrat zbudim in to ze 9 let. Pa nisem nič psihično uničena. Se enostavno navadiš in potem gre. Vso srečo. Še prehitro bo minilo.
Default avatar
Isto pri nas po šestem mesecu ne spimo. Zdaj ima 21 mesecev. Tako da komaj gledam komaj hodim komaj delam. Nimam recepta. Jaz ga vzamem dam za pit in nazaj v posteljo. Vsako uro se zbudi.
Default avatar
Tudi moj(kot da bi brala o mojem,kar si napisala) in ker je drugi otrok,sem bolj pametna in spi zraven mene.Pa se zbuja ob meni,ga podojim,oba dremava zraven,nihce ne vstaja-nihce ne jamra.Star je 10 mesecev.Lustno nam je!

Tvoje dete rabi tebe,mamo...za samostojnost je se OGROMNOOO casa!
Default avatar
Anastasija88 je napisal/a:
Spi naj ob tebi ali ob očetu.
Ne bo se več zbujal (oz. bo takoj zaspal nazaj), ne bo potrebe po pitju, otrok bo umirjeno spal in se počutil varno. Ti boš naspana in boljše volje.
Default avatar
Moje mnenje je, da so dojenčki zelo senzibilni in dovzetni za počutje svoje mame. Če je razdražena mama, je razdražen tudi dojenček. Če je mama umirjena, je umirjen tudi dojenček. Zato predlagam, da najprej poskrbiš za svoje počutje, ker se bo s tem rešil tudi problem z dojenčkom. Najprej poskrbi, da se temeljito naspiš, in sicer tako, da spiš tudi čez dan, ko spi dojenček. Za nekaj časa pusti ostala opravila (pospravljanje, likanje...) in bodi samo mama, ki uživa z dojenčkom. Privošči si stvari, ki te sproščajo in umirjajo.
Default avatar
Namesto, da bi otroku nudila naravno zadovoljitev potreb, t.j. varnost, toplota, hrana, tolažba, bližina... si mu tlačila v usta dudo. Nekaj časa je delovalo, zdaj pač ne več. Zdaj pa naprej razmišljaj, kaj otroku manjka, odgovorila si itak že sama.
Default avatar
Naš se je do tretjega leta zbujal večkrat na noč. Lej, to tak je, na silo ne boš nič spremenila. Sam Bog ve, kaj se dogaja v njihovih bučkah:)) Oboroži se s potrpežljivostjo. Bo minilo.
Default avatar
quote="it'sme"]Sam Bog ve, kaj se dogaja v njihovih bučkah:)) [/quote]
Zelo verjetno strah ob samoti in nerazumevanju, kaj se v temi dogaja okoli njega.
Default avatar
Pri tej starosti se zacne separation anxiety, poguglaj malo. Drugace pa smo mi nocno dojenje ukinili s pomocjo ocka. Ko se je mali zbudil ga je prevzel on, dovoljeno je bilo vse razen dojenja. Prvo noc se je drl uro in pol, drugo samo se pol ure, ne bom rekla da je potem spal kot bubica, a dojil se ni vec, niti ga ni pogresal, razen ko je zbolel. Pitje caja se mi zdi pa brezveze, zamenjas eno navado z drugo.
Default avatar
Yo_ je napisal/a:
Word!
Default avatar
Daj ga spat k vama z ocetom in bos spala celo noc. Ce ti ne bo spal do kaksnega 4, 5, 6 leta bos slejkoprej to naredila.
Default avatar
Polna luna je napisal/a:
Zelo verjetno strah ob samoti in nerazumevanju, kaj se v temi dogaja okoli njega.[/quote]

Ti se pa v spanju zavedaš, kaj se dogaja okoli tebe?
Default avatar
Jahnojah je napisal/a:
In zakaj je treba pri 9.mesecih ukinit nočno dojenje?
Default avatar
Jaz sem bila pri prvem zombi,ker ga nisem hotela dati k sebi v posteljo...
Pri drugem, sem bila pametnejša, in ga prinesla k sebi, takod a je po prvem nočnem prebujanju spal v zakonski postelji. Če sem bila po dojenju še budna, sem ga nesla nazaj v njegovo posteljo, večinoma pa ne. Pa je minilo.
Zdaj večinoma lepo spi v svoji postelji, če ga kaj matra pride ponoči k nama in potem gre kateri od naju v njegovo posteljo. In vsi spimo... To je največ vredno. :-)
Default avatar
it'sme je napisal/a:
Ti se pa v spanju zavedaš, kaj se dogaja okoli tebe?[/quote]

Ti bom napisala zelo počasi, da boš razumela:
ko se malček ponoči zbudi in v temi ne more določiti, kaj se dogaja okoli njega oz. kaj so tisti njemu neznani zvoki, ki jih sliši, se lahko prestraši in začne jokati. Potolažiti takšnega otroka je veliko težje, kot otroka, ki, ko se zbudi ali kar v spanju, začuti, da v njegovi bližini spi nekdo od domačih.

In ja, če že sprašuješ - meni se še vedno včasih zgodi, da potrebujem kar nekaj časa, da uspem ob nočnem prebujanju določiti, kje sem in kaj se dogaja okoli mene.
Default avatar
Še naprej ga 'vzgajaj' z dudo in osamljenosti v posteljici. Neprespana in nesrečna bosta oba.
Če pa si dovolj pogumna, da iz vajinega odnosa odženeš vse, ki pametujejo pa vaju sploh ne poznajo, boš že bližje rešitvi.
Kot so že povedale, posteljico si daj ob svojo in poskusi s tem, da ga božaš skozi ograjico. Če to ne gre ga pač vzemi s sabo v posteljo in oba bosta bolj spočita, če že ne naspana.
Redna ura za spanje, rutina - podojiš, odstaviš, zaspi ob tebi. Na posteljo daš ograjico in potem ko zaspi prižgeš el. varuško in greš k možu. Če joka greš takoj tja. Poskusiš samo s svojo bližino, če ne gre z dojenjem. V sobi ne prižigaj luči, vsaj ne močne, ko se spi je pač temno. Osebno sem tudi proti čaju ponoči, je slab za zobe in samo za kratek čas pomaga. Nobeden od mojih 4 ni pil čaja.
Meni je za vse tašča težila, da jih preveč pestujeva, da do scrkljani itd - čudno kljub temu nima nobeden težav s pretirano navezanostjo, strahom ali kaj takega. Ko so potrebovali najino bližino so jo dobili kolikor so želeli, še posebej čisto majhni.
Default avatar
vse bo ok je napisal/a:
Se zbudiš in lahko takoj nazaj zaspiš. Ali pa bediš in gledaš v strop. Ni ti pa treba vstati in tolažiti otroka.... a se ti ne zdi, da ni povsem enako?