DOMAČ KRUH – kje delam napako?
Jaz imam en podolgovat model/pekač za kruh. Ker edino tako spečem top štruco.
Veste kaj mene živcira. Dam pol kile moke, pol kvasa + olje, sol, sladkor + voda. To zmešam kar z vilico, vlijem/stresem v ta pekač.
Dam v rahlo – res na minimum segreto pečico, da mi ni treba pazit na prepih pa toplo…… za pol ure.
Testa je v pekaču v začetku na 1/3, v pol ure se dvigne do vrha.
Samo potem:
– ni tak, da bi narasel kot….. balon, ampak se kar razlije čez rob.
Mi lahko poveste, kaj delam narobe? Hvala!
Vzhajanje testa v pečici je ena večjih neumnosti, ki jih lahko narediš, če hočeš domač kruh.
Testo naj bi prvič vzhajalo v posodi, kjer ga zamesiš, in šele, ko ga drugič premesiš po kakšni uri, ga daš v pekač in še enkrat vzhajaš.
Če dodaš v maso za testo še kak nariban ali spasiran kuhan krompir, bo kruh še bolj rahel in dalj časa “svež”!
Tako nekako ga pečem že 30+ let, pa vedno uspe!
Tisto kar delaš ti je “črnogorc” oz. kruh za lenuhe!
Testa NIKOLI ne mešaš/mesiš s kovinskim predmetom. Kruh dela ROKA ne moka!
Vsem hvala!
Ja, to se strinjam, da z vilico (ali mikserjem) ne bom več.
Lahko poveš, zakaj je rahlo segreta pečica neumnost za vzhajanje?
Je pa res, da delam kruh ‘za lenuhe’ :-)))! Meni se res ne da mesit, pa moko po pultu, pa čakat pa vzhajat pa še enkrat pregnest…..2 uri dela in potem 1 uro pucanja. Sem pač pogruntala tak sistem – ampak kruh je dober!
Zakaj gre čez rob modela, namesto da bi se ‘napihnil’, dvignil kot balon?
Vsem hvala!
Ja, to se strinjam, da z vilico (ali mikserjem) ne bom več.
Lahko poveš, zakaj je rahlo segreta pečica neumnost za vzhajanje?
Je pa res, da delam kruh ‘za lenuhe’ :-)))! Meni se res ne da mesit, pa moko po pultu, pa čakat pa vzhajat pa še enkrat pregnest…..2 uri dela in potem 1 uro pucanja. Sem pač pogruntala tak sistem – ampak kruh je dober!
Zakaj gre čez rob modela, namesto da bi se ‘napihnil’, dvignil kot balon?[/quote]
Premehko testo, pa premajhen pekač Če bi bili testo čvrstejše bi se dvignilo. Torej če se tu zdi po tvojem receptu dober uporabi le večji pekač ali dva takšna kot jih imaš sedaj.
Vsem hvala!
Ja, to se strinjam, da z vilico (ali mikserjem) ne bom več.
Lahko poveš, zakaj je rahlo segreta pečica neumnost za vzhajanje?
Je pa res, da delam kruh ‘za lenuhe’ :-)))! Meni se res ne da mesit, pa moko po pultu, pa čakat pa vzhajat pa še enkrat pregnest…..2 uri dela in potem 1 uro pucanja. Sem pač pogruntala tak sistem – ampak kruh je dober!
Zakaj gre čez rob modela, namesto da bi se ‘napihnil’, dvignil kot balon?[/quote]
Premehko testo, pa premajhen pekač Če bi bili testo čvrstejše bi se dvignilo. Torej če se tu zdi po tvojem receptu dober uporabi le večji pekač ali dva takšna kot jih imaš sedaj.[/quote]
Hvala stokrat! To sem rabila. In res ste mi pomagali. Hvala in lep dan vam želim.
Meni kruh vedno super uspe. Ga pa delam klasično – mesim z rokami. To naredim zelo hitro, nato ga dam vzhajat. Ko je vzhajan, ga še enkrat zmesim in dam še enkrat vzhajat, nato pa v pečico.
Sestavine: moka, sol, kvas in tekočina (jaz dam mleko namesto vode) in tudi par žlic olja.
Tako že leta in leta.
Kruh res naredi ROKA in ne MOKA in pa veliko ljubezni.
Zdravo,
Gnetenje kruha je proces ki poveže niti glutena, kar daje kruhu strukturo… tako tvoj “kruh za lenuhe” brez uporabe posebnih tehnik ne bo nikoli stal po konci… Eventuelno bi lahko pred vzhajanjem naredila avtolizo ( enake kolicine (masa) vode in moke zmešaš BREZ KVASA in pustiš cca pol ure. To poveže gluten pred gnetenjem. Vendar bo pri tako krtakih casih fermentacije in vzhajanja se vedno potrebno nekaj gnetenja. Kruhi za lenuhe kjer je potrebno malo gnetenja pa zahtevajo veliko casa( min 7h samo za fermentacijo in vzhajanje) V kolikor se želite nauciti peči super kruh in pa spoznati procese ki se odvijajo toplo priporocam knjigo avtorja Ken Forkish – flour water salt yeast po kateri sem drasticno izboljsal rezultate Vaš link
Hvala!
Res ste se našli pravi čas, ker jaz pečem samo čez vikend. In se vam hvaležna za nasvet.
In bom iskrena. Po nasvetih zgoraj sem dala manj moke, manj vsega……… pa je bil rezultat isti.
Bo res treba pregnest na roke, počakat in potem še enkrat pregnest z ljubeznijo :).
Se slišimo čez en teden. Lep pozdrav vsem!