Forum.Over.Net

Starševski čvek

življenje z manj denarja

Default avatar

malo denarja

Ne bom jamrala, le napisala nekaj.Z družino živimo neko povprečno življenje. Imamo svoje stanovanje, avto srednjega nižjega razreda, mobilne telefone, internet, prehranjujemo se povprečno zdravo, vsega malo, neke džank hrane ne jemo. Gledam , da ne zapravimo brezveze, pa vseeno denar gre. Včasih se imam že prav za škrtico, ker mi je res postalo problem dat oderuško ceno za kavo, kaj zunaj pojest. Sem vse to črtala, ne kupujem več nobenih revij in časopisov. Saj vem, da to ni tak oroblem, pa vseeno.. Za vsak evro premislim. Tudi pri hrani. Za boljše kose mesa. Ne mislit, da jamram, vendar vidim, da vedno bolj moram kupovati ceneje in zelo premišljeno. Kulturne prireditve tudi črtam.Vidim, da mi je standard precej padel.Smo bili že prej varčni vendar smo si vseeno privoščili kakšen priboljšek. Zdaj pa ne več. Pa , da se ne bomo raspisali, da se da krasno preživet zminimalnim dohodkom. Pogrešam čase, ko sem sibrezkrbno privoščila kaj posebnega. Še frizerja več ne obiskujem, nisem neurejena, ker se sama sfriziram, bi pa rada šla pa mi ne znese.
Default avatar

zelo skromno

V naši družini tudi nismo lačni. Toda to je tudi vse, kar si lahko "privoščimo".Komaj, komaj za silo vzdržujemo stanovanje in ne hodimo prav nikamor. Avto imamo, vendar le za nujne potrebe-v zdravstveni dom, na kakšen pregled. Pa bi radi kam šli, na izlet, do morja, v toplice, pe ne znese.
Plače so tako nizke, da komaj, komaj plačujemo obveznosti in ne pride v poštev, da bi kakorkoli porabili sto evrov več.
Pa ni lepo tako življenje. Samo odtegovanje, vse v točno določen finančni okvir in niti pomisliti ni na kakšno kulturno prireditev, izlet, obleke. Vse ponosimo do zadnjega, otrokom mogoče kupim kaj novega na razprodajah.
Vsakdanje življenje je tako skromno, da niti midva z možem nisva živela v taki skromnosti kot živimo mi kot družina.
Default avatar

NATALIJA

Kot da bi brala sebe.Prav tako se nam je znižal standard.Pa v bistvu malo več zasluživa kot pred par leti.Živimo sicer dobro, tako kot si napisala.Ampak ne moremo nič prišparat, ali pa npr. dobro premislit ko si bi privoščili npr. kak luksuz.Vse je je podražalo tako da delamo za hrano (trgovin) in položnice.Pa v bistvu mi še kar dobro živimo.
Default avatar

to res ni skromno

zelo skromno je napisal/a:
Zakaj imate avto, za to bi bil dovolj taxi oziroma rešile. Ni čudno da stokate, ko tako razmetavete z denarjem.....
Default avatar

Yo_

To sem tudi jaz pomislila. Avta ravno iz tega razloga nimam, ker je prevelik strošek, če ga ne uporabljaš/potrebuješ. Za mnogo manj denarja se lahko voziš okoli s taksijem, kadar je to potrebno.
Default avatar

terazumem

Yo kaj zate se svet vrti samo okrog Ljubljane? Poznas se druge kraje okrog in ceno taxija??
Default avatar

leelee_nepr.

Mogoče pa avtorica teme ni iz Ljubljane, da bi ji bil taksi po ugodnih cenah dostopen v vsakem momentu.
Default avatar

naštejmo prevozna sredstva

terazumem je napisal/a:
taxi......avtobus.....vlak.......
Default avatar

samo budale

Lahko rečejo, da brez avta je manj stroškov. Tisti v mestih ali malo iz nesta so res lahko brez njega. Tisti, ki so pa od mesta bolj oddaljeni, pa ni šans, da je taxi cenejši.
Že taxi po mestu (1 km) ti zaribajo 3 eur ali več. Par km iz mesta pa ni šans - naj na hitrico kaj pride otroku, starejšemu,....
Nimam avta, sm v mestu, pa še mestni bus imamo zastonj.
Eden od staršev, ki sta živela nekaj km izven mesta, je umrl, ker ni bilo dovolj hitro zdravniške pomoči. Toliko o avtih in taxi - jih
Default avatar

podgrajska rožica

terazumem je napisal/a:
Duhaodprtost tipične ljubljančanke :D No saj Yo ne slovi ravno po brihtnosti sicer. Tisti fajmošrtanski faks je spacala potem skupaj?
Default avatar

Yo_

Komentirala sem tole:
zelo skromno je napisal/a:
In če nekdo kaj takšnega napiše dvomim, da je neka velika razlika ali si iz Lj. ali od kod drugod. In konec koncev ne obstaja samo taksi. Nihče ne govori ničesar o hudo bolnih ipd.
Default avatar

Žiggy

Koliko vas je in s koliko mesečnik prilivom živite?
Default avatar

antenka

Temu se reče životarjenje , to ni življenje.
Default avatar

povsod je tako

Zasluživa še vedno precej dobro za slovenske razmere, a najina dohodka sta že kar nekaj let enaka.
Pred leti, pred krizo, sva lahko veliko privarčevala in veliko smo si privoščili, v bistvu sva eno plačo privarčevala, z drugo pa nisva niti približno razmišljala, kaj in kje bova zapravila, karkoli nama je padlo na pamet.
Zdaj ne privarčujeva cele plače, dobro premislim, kaj bom kupila v trgovini, še vedno si kaj privoščimo, a premišljeno, nič več impulsivnega zapravljanja.

Daleč od tega, da jamram nad dohodki in tem, kako živimo.
Jamram pa nad državo, ki je dovolila tak sistem, da se je ljudem standard v petih letih dobesedno prepolovil!
Default avatar

še ena takšna

Pri nas je enako, zelo nam je padel standard v zadnjih letih, pa so se nam dohodki znižali samo za slabih 10%. Ampak zdaj morava z možem paziti in preračunavati, kot da imava pol manj zaslužka kot prej. Grozno je to, res.
Default avatar

l.o.

to res ni skromno je napisal/a:
A se ti norčuješ. Že tsko nič nimajo ti bi jim pa še avto vzel. Barabin pokvarjen.
Default avatar

ni čist res na

Jaz vam pa nečesa ne verjamem. In sicer tega, da poleti ne greste na dopust.

Če želite samo pojamrati, da je srednji sloj postal revnejši potem prav. Če pa iščete rešitve, potem je pa nezapravljen regres vaš odgovor.
Default avatar

to res ni skromno

l.o. je napisal/a:
Ne bi ji ga vzel ampak saj sama pravi da ga ne rabi?
Default avatar

sramota od pisca

povsod je tako je napisal/a:
To so čiste laži, če ste pred petimi leti lahko prihranili celo plačo, na drugo pa niste gledali kako ste trošili to pomeni okoli 5-6.000 neto mesečnih prihodkov. In da sedaj jamrate da se vam je standard dobesedno prepolovil je norčevanje iz ljudi, ki res nimajo.
Default avatar

še to.

to res ni skromno je napisal/a:
Kje pravi, da ga ne potrebuje. Potrebujejo ga za nujne stvari. Torej avtomobil potrebujejo. Zakaj in kako pa je njihova stvar ne naša. Kaj je za njih nujno. Mislim jaz jim privoščim, da speljejo težak obdobje in da bodo imeli vse kar so že imeli. Ne pa da se vse črta vsak dan več. To je kriminal. Saj gremo v obdobje veka, ko so tlačani imeli samo kos kruha, kraljeviči so se pa basali in žugali s prstom imate dovolj bodite srečni, ker imate kos kruha.