ščepec soli izboljša sladke stvari?
zdravo,
včeraj sem gledala Moderno družino in je Gloria odkrila, kako ščepec soli poudari okus kakava. 🙂
v glavnem, mi je dalo idejo, da bi poskusila.
v maso/testo za razna peciva že od nekdaj dajem sol, to mi je poznano.
nisem pa še poskusila s pripravljenimi jedmi oz. napitki. npr. kakav, celo kava. baje sol izniči grenkobo oz. naše brbončice najbolj fino delujejo, ko naletijo na kontrast okusov, torej sladko+slano.
uporabljate sol? katere okuse ste na ta način že izboljšali? predlogi?
seveda govorimo o ščepcu soli. enkrat sem po nesreči namesto žlice sladkorja v kavo dobila žlico soli in jasno ni bilo dobro. 🙂
No pri kakavu ne izobljša sladkosti ampak grenkobo 🙂 Kakav namreč ni sladek.
Sicer pa sol pri čisto vseh okusih poudari okus zato se uporablja praktično vsepovsod. Pri sladicah, pri grenkih jedeh, pri pekočih jedeh itn. Ker sol sama po sebi ni ravno zdrava velja to početi z veliko mero zmernosti. Jaz jo uporabim pri recimo figah, ki so presladke, kadar želim omiliti nekaj pregrenkega ipd. Sol recimo grenkobi da pikico sladkosti.
Sol je ena tistih prikritih snovi ki se nam zdijo fajn, v resnici pa nam prevelika količina močno močno škodi. Na dan moderen človek prejme v telo toliko soli, kolikor bi je normalno rabil za cel teden. Sedaj jo pa še tam mečite, kjer je to res najmanj potrebno in zastrupljajte svoje otroke. Naj postanejo sužnji farmacevtskih mogotcev, ki jim bodo za masten denar lajšali tegobe, ki ste jim jih vi po nemarnem povzročili.
Daj, ne panicari tam, kjer ni treba. Eno je, ce se bases s cipsom, klobasami, pastetami dan za dnem. Drugo pa je gram soli v pecivu za 10 oseb.
Bi si celo upala trditi, da tisti, ki poznajo kuharske finese kot je sol v sladkih jedeh, na splosno pojedo dosti manj soli kot kdo drugi. Ze zato, ker znajo kuhat in se ne rabijo prehranjevati z industrijskim poflom.
Naši predniki iz pradavnine so povprečno dnevno použili okoli 0,25 grama soli dnevno, v današnjem času pa računamo da odrasel človek potrebuje med 0,5 in 1,4 grama soli dnevno. V primeru težjega dela (potenje) se ta minimum počasi dviguje. V nekaterih zelo razvitih državah (Švica recimo) ljudje použijejo po 6 gramov soli dnevno. V Sloveniji nekaj čez 12 gramov po osebi. Kar je 24x več od minimuma, oziroma 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} več od Švice.
Vajino neznanje me ne zanima. Lahko pa citiram osnovne podatke iz diplome, zbrane iz mnogih strokovnih referenc. Kot zanimivost lahko povem, da je povečan vnos soli (kar v Sloveniji definitivno je) poleg mnogih stranskih učinkov na bolezenska stanja (krvni obtok, ledvica, rak, sladkorna bolezen) tudi izdaten povzročitelj debelosti. A vama je pa soseda, ki se zastopi v vse, povedala morda drugače?
Če daš ti v čokoladno pecivo ščepec soli, sta pri tem še vedno veliko večji problem vsa maščoba in sladkor, ki jih bo otrok pojedel, ne pa tisti ščepec soli na cel pekač. Če že govoriš o zastrupljanju, no. Hočem reči, da ni problem ščepec soli, ki pecivo res zelo izboljša, ampak preostala prehrana. Zato je res absurdno ljudi strašiti glede takšnih majhnih količin, glavni problem pa prezreti.
Tocno o tem govorim. Ce peces kruh doma, gre 7 g soli na kilo in ne 20g kot v trgovinskem kruhu. Ce delas namaze iz zelenjave ali skute, je soli not dobesedno “za zdravilo” – za razliko od kupljenih pastet. Ce skuhas juho iz brokolija namesto iz vrecke… itd. Skratka, pridobis si toliko razlike, da je s soljenjem peciva celo zivljenje ne porabis. Sploh, ker gre pri tem za res minimalne kolicine.
Ja, res je. Sladkor nevtralizira (pre)kisel okus. Zato se dodaja tudi kisu za vlaganje, ki mora biti precej mocen, da konzervira.
Ampak mone so tudi iz tega naredile cirkus. In kaj je posledica? Najdes en kup v kisu vlozenih zadev, ki vsebujejo aspartam – da ne bi kake mone vzelo zaradi par zrnc cukra v kozarcu murk.
Že vidim, da se bo zaradi nerazgledanih MON slovenska potrošnja soli v primerjavi z razvito evropo, vsaj potrojila. Vsi zamaščeni, s crknjenimi ledvicami, možgansko kapjo in sladkorno. Kjer smo (le zakaj že?) spet v samem evropskem vrhu. Vi že veste, kaj je prav. Ampak kaj ko je vaša hrana ki jo kuhate tako zanič, da jo le sol lahko za silo reši. Pridružite vaše otroke hordi zašpehanih in od zdravil odvisnih američanov, katerim fastfood verige šopajo v hrano dodatno sol. Tako strašansko veliko imate za povedati o zdravi prehrani in superživilih, sedaj boste pa še v marmelade in kompote šopale sol.
Če si ti predebel, z zvišanim pritiskom in diabetesom, in za to kriviš vse, ki so ti kdajkoli dali kaj za pojest, se spravi še do psihiatra.
80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi lahko poje toliko soli, kolikor hoče, pa jo bodo samo polulali; 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} bo odgovorilo z zadrževanjem vode in povišanim pritiskom, najprej začasno, potem trajno. Ampak to ne pove NIČ o tem, da majhna količina soli v sladkih stvareh zares izboljša okus, zlasti pa ne o tem, da doma pripravljene sladice NIKOLI ne bodo vsebovale toliko soli, kot jo vsebujejo industrijske.