Starševski čvek

Cena vzdrževanja beguncev - Slovenci pa dihamo na škrge

Default avatar
Cena za oskrbnino begunca je 10 - 12 eur na dan. Če ima mesec 30 dni je to 300 - 360 eur. V to je šteta prehrana in prenočišče. Ni pa zajeta zdravstvena oskrba, plače delavcev in varnostnikov (in sigurno še kakšni drugi stroški)

Begunec dobi na mesec še 25 eur žepnine.


Matematika??? Je ne vidim.
Default avatar
kako to država misli je napisal/a:
Ne vem od kje ti podatki ampak to so daleč premajhne številke. Pred tedni se je govorilo o nekih uradni številkah ki se gibljejo cca. 2000 - 2500€ / mesec za vsakega begunca. Že če samo pogledaš nemške in britanske sociale znašajo 1300€ + zastonj bivališče + zastonj hrana.
Default avatar
Se bomo pa se za kaksno miljardo al pa 2 vec zapufal vsako leto.To ni problem,sej bodo to vracal nasi otroci......
Default avatar
Sam tole prilepim iz financ:

12 vprašanj in odgovorov o tem, kaj davkoplačevalci namenimo beguncem

1. Kaj dobijo begunci?

Preberite tudi:

Službe za begunce!

Prosilci za mednarodno zaščito, da smo natančni, dobijo osnovno oskrbo: nastanitev v azilnem domu, prehrano, oblačila, čevlje in pripomočke za osebno higieno. Na voljo sta jim zdravstvena oskrba in socialna služba, poskrbljeno je za varovanje. Treba je ločiti med prosilci za mednarodno zaščito in osebami, ki že imajo pridobljeno mednarodno zaščito. V bistvu so zadnje begunci.

2. Kje stanujejo?

Prosilci za mednarodno zaščito stanujejo v azilnem domu, kjer jih je lahko dobrih dvesto. Posameznik s priznano mednarodno zaščito pa je upravičen do nastanitve v integracijski hiši ali drugih namestitvenih zmogljivostih, in sicer najdlje eno leto od pridobitve statusa. Imamo dve takšni hiši, in sicer v Ljubljani, kjer je prostora za 15 ljudi, in v Mariboru za 40 ljudi. Seveda je prosilec lahko nastanjen tudi zasebno.

begunci-srbija68-be.1440685990.jpg.o.600px.jpg

3. Koliko stane osnovna oskrba prosilca za zaščito na dan?>

Preberite tudi:

Priseljence v Slovenijo: za inovativnost, za službe in za lepoto!

Za leto 2014 je bil ta znesek 12,26 evra na osebo, leta 2013 pa 9,29 evra. V kontingentnem načrtu vlada računa, da je ta strošek med 10 in 12 evri na osebo. Za osnovno oskrbo je bilo lani za 50 dnevno nastanjenih oseb v azilnem domu porabljenih 222.500 evrov, vendar pozor - brez plač zaposlenih, stroškov postopkov, varovanja, prevajanja, brezplačne pravne pomoči, zakonitega zastopanja ter sofinanciranja programov iz evropskih migracijskih skladov.

4. Kaj pa stroški varovanja?

V azilnem domu sta trenutno dva varnostnika v izmeni, pri povečanju števila prosilcev na 203 osebe, bi morali biti trije. Stroški varovanja so trenutno 170 tisoč evrov, toliko tudi v proračunu, s povečanjem bi dosegli 220 tisoč evrov.

begunci-srbija64-be.1440685993.jpg.o.600px.jpg

5. Ali dobijo žepnino?

Da, in sicer 25 evrov na mesec.

6. Kam hodijo k zdravniku?

Kot je mogoče razbrati iz kontingentnega načrta je v azilnem domu stalno navzoča medicinska sestra. Ob sprejetju pa sta jim - azilni dom ima sklenjeno pogodbo - na voljo zdravnik in medicinska sestra. Okvirni stroški zdravstvene oskrbe prosilcev: preventivni pregled v azilnem domu po osebi stane 22 evrov, osnovni pregled v zdravstvenem domu 20 evrov, nujni posegi po osebi so predvideni od 500 do tisoč evrov, za posebne posege (specialistično zdravljenje morda pri otrocih, ženskah, cepljenja) pa kontingentni načrt predvideva strošek od dva tisoč do tri tisoč evrov na mesec, vendar na obravnavo deset ljudi. Zdravniki so po podjemni pogodbi za leto 2014 dobili 6.652 evrov, medicinske sestre pa 1.881 evrov.

begunci-srbija63-be.1440685995.jpg.o.600px.jpg

7. Koliko denarja nam zmanjka?

Če bi prišlo 900 oseb, ki bi prosile za mednarodno zaščito, bi po ocenah vlade potrebovali 12,6 milijona evrov, kar je še dobrih 11 milijonov več, kot je predvideno.

8. Kdo bi lahko imel begunce za sosede?

• Za azilni dom in integracijski hiši že vemo, tja bi jih lahko prišlo dobrih 200.

• Center za tujce ima prostora za 50 oseb.

• Samski dom na Kotnikovi v Ljubljani: 96 ležišč, 48 dvoposteljnih sob, 12 sob je brez kopalnic, samski dom nima kuhinj, niti pralnih strojev, ima pa zagotovljeno varovanje.

• Počitniški dom Debeli rtič v Ankaranu: 120 ležišč.

• Kompleks Logatec - gre za namestitev, namenjeno evakuiranim ljudem ob naravnih nesrečah: mogoča je nastanitev 100 ljudi, za še 50 bi bilo treba obnoviti še eno stavbo. Vlada pa dodaja, da se z zabojniki in šotori na tem območju da zagotoviti prostor še za 300 ljudi.

• Stara ekonomska šola Murska Sobota: MJU meni, a bi bilo treba za namen bivanja v stavbo vložiti od 70 do sto tisoč evrov.

• Država govori tudi o drugih objektih v njeni lasti in lasti občin, a jih ne našteva.

begunci-srbija80-be.1440685996.jpg.o.600px.jpg

9. Kako dolgo trajajo postopki od prosilca za mednarodno zaščito do pridobitve statusa?

Preberite tudi:

Dva dni z begunci na jugu Srbije - 'to je trgovina z ljudmi'

Po ocenah nevladnih organizacij so postopki kar dolgi, približno leto dni. Lahko trajajo le nekaj mesecev, lahko pa tudi nekaj let.

10. Kako poteka integracija oseb z mednarodno zaščito?

Status osebe z mednarodno zaščito se pridobi za vse življenje. Imajo pravico do prebivanja v Sloveniji, do enkratne denarne pomoči v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka, do denarnega nadomestila za zasebno nastanitev, do pomoči pri integraciji, pridobitve informacij o pravicah in dolžnostih in pravico do izobraževanja in usposabljanja. Pri zdravstvenem in socialnem varstvu so izenačeni z državljani RS. Formalno imajo prost dostop do trga dela, ne potrebujejo delovnih dovoljenj, vendar pa seveda v praksi to ni tako preprosto: namreč nimajo spričeval, nimajo potrdil, dokazil in podobnega. Tako da vstop na trg dela ni preprost. Ne bodo vam kar »ukradli« službe, nekdo mora kvalifikacije take osebe prav razpoznati in si jo želeti vključiti v delovni proces. Osebe z mednarodno zaščito, ki so se po pridobitvi statusa nastanile na zasebnem naslovu in nimajo lastnih sredstev za preživljanje, so tri leta od pridobitve statusa upravičene do denarnega nadomestila za nastanitev na zasebnem naslovu v višini osnovnega zneska minimalnega dohodka.

11. Koliko beguncev smo imeli lani?

Lani je bila mednarodna zaščita priznana 44 osebam, od tega je bil 32

osebam priznan status begunca, največ Somalcem in Sircem, 12 pa status subsidiarne zaščite. Subsidiarna zaščita pomeni začasni status, in ne stalnega, podeli pa se, ko recimo osebi pri vrnitvi grozi smrtna kazen.

Na zadnji dan leta 2014 je bilo v triletnem integracijskem obdobju 114 oseb, osebni integracijski načrt pa je bil v letu 2014 pripravljen za 25 oseb. Denarno nadomestilo za zasebno nastanitev je prejemalo 91 oseb. Za nadomestilo je ministrstvo v letu 2014 namenilo 174.641,44 evra. Enkratno denarno pomoč je prejelo 42 oseb, za izplačilo te pa je ministrstvo namenilo 7.266,55 evra. V obvezno zdravstveno zavarovanje je bilo vključenih 199 oseb z mednarodno zaščito, od tega jih je bilo na novo vključenih 45, 18 oseb je zaposlenih, od tega so se tri na novo zaposlile lani. Vse to je razvidno iz statističnega poročila migracij, mednarodne zaščite in vključevanja (www.mnz.gov.si).

12. So bavbav ali so pozitivni primeri?

Pravnica Aida Hadžiahmetović iz Slovenske filantropije, ki dela v azilnem domu v Ljubljani, je za MMC RTVSLO v intervjuju povedala: zelo rada navedem primer fantov iz Afganistana, ki so prišli v Slovenijo kot mladoletni prosilci za mednarodno zaščito. So izjemno uspešni, v šoli jim gre zelo dobro. Ne smemo pozabiti, da prihajajo iz drugačne kulture z drugim jezikom in drugo pisavo. Danes lepo govorijo slovensko, v šoli napredujejo in so res uspešni. V njih je potencial, le malo jih je treba spodbuditi in jim dati možnost za uspeh (www.rtvslo.si).

Pregled smo sestavili na podlagi Kontingentnega načrta Slovenije za zagotovitev nastanitve in oskrbe pri povečanem številu prosilcev za mednarodno zaščito, ki ga je vlada sprejela julija, spletnih strani ministrstva za notranje zadeve in statistike o beguncih, zapisov v medijih. Jutri - v petek - bo o beguncih vnovič razpravljala vlada.
Default avatar
Direktiva 2008/115/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. decembra 2008 o skupnih standardih in postopkih v državah članicah za vračanje nezakonito
prebivajočih državljanov tretjih držav (UL L 348, 24.12.2008, str. 98).
SL 18 SL
Člen 10
Finančna podpora
Država članica premestitve prejme za vsakega prosilca za mednarodno zaščito, ki se vanjo
premesti na podlagi tega sklepa, pavšalni znesek 6 000 evrov. Ta finančna podpora se dodeli
po postopkih iz člena 18 Uredbe (EU) št. 526/2014.
Default avatar
• Samski dom na Kotnikovi v Ljubljani: 96 ležišč, 48 dvoposteljnih sob, 12 sob je brez kopalnic, samski dom nima kuhinj, niti pralnih strojev, ima pa zagotovljeno varovanje.
Tegale se pa veselimo, ker sta tam dva internata (mladih punc za sirske begunce več kot preveč), en dom za stare ( bodo mal starke ropal), ena osnovna šola, en vrtec- bodo pač vaši malčki manj na sprehode hodil, ko jih bo kdo malo nadlegoval, mogoče še malo ugrabil, en zdravstveni dom, ena metadonska ambulanta (bodo pač lahko malo več prekupčev z mamili), en danes na novo po 10 letih pokošen travnik pri samskem domu, ena transformatorska postaja za večji del Ljubljane (kul, se jo da v zrak vržt), ena varnostja šola ( bodo bodoči varstveslovci lahko neposredno na lastnem dvoršču varnostne prijeme vadil), pa še dve ministrstvi sta čez cesto, pa še poslanska stanovanja so tam, pa šef KPK pravjo da tam stanuje, vse na kupu. Pa Metelkova je zraven, da bodo lahko še mal kulture mel! Mesto pa nič, Četrtna skupnost Center pa sploh nič. Prebivalci pa kukr hočjo, nej se pa izseljo!
In kam bodov 2 posteljne sobe naselil begunce, kdo jih bo hranil, pral in jih kuhal? Kam bodo hodil se sprehajat, kje bodo otroc. Pa kje je svet videl da se v centre mest naseljujejo migranti?
Default avatar
... na lastne državljane, na davkoplačevalce, ki nas molze na vsakem koraku.
Za Slovence ni dovolj zaposlitev, zdaj bomo pa tujce izobraževal, jih hranil, jim dal zastonj stanovanja in seveda službe, za njih se bodo že našle, samo za domače državljane jih ni! Fuj in fej!
Default avatar
vlada nič ne misli ... je napisal/a:
Finančna podpora
Država članica premestitve prejme za vsakega prosilca za mednarodno zaščito, ki se vanjo
premesti na podlagi tega sklepa, pavšalni znesek 6 000 evrov. Ta finančna podpora se dodeli
po postopkih iz člena 18 Uredbe (EU) št. 526/2014.
Default avatar
Url je napisal/a:
vau, celo bogastvo! a to vsak mesec :))))
Default avatar
Url je napisal/a:
Na leto? Ker tile nimajo najmanjšega namena za vrnitev? Ne v Sirijo ne v Afganistan, ne v Jemen, ne ...nikamor! Bodo kar tukaj ostal! Drugo leto brez 6000 evrov? Bodo tudi zanje moral plačat dodatno zdravstveno zavarovanje - jaz ga moram sam! 30 evrov na mesec? Vsak mesec! Dovolj!
Default avatar
Url je napisal/a:
Ja fajn, to finančno nadomestilo pa zadošča za koliko mesecev????
Kar se mene tiče, ne rabimo ne nadomestila ne beguncev.
Država Slovenija naj prvenstveno poskrbi za zaposlitev državljanov Slovenije, za zaposlitev naše mladine, za spodobne dohodke, ki bodo zadoščali za spodobno pokojnino, ne pa da si večina starejših ne more privoščiti doma za ostarele!
Default avatar
sredi centra mesta je napisal/a:
Ja a ti res misliš, da se moraš najprej naselit v azilu za begunce, ki ne sme biti manj od 500 metrov stran od transformatorske postaje, ki jo nameravaš v luft zagonit? A lahko napišeš še kaj bolj glupega, lepo te prosim?

Vi ksenofobni desničarji ne rabite teroristov, boste kar od neumnosti pokrepali...
Default avatar
vlada nič ne misli ... je napisal/a:
Vklopi mozgane.

" pa je upravičen do nastanitve v integracijski hiši ali drugih namestitvenih zmogljivostih, in sicer najdlje eno leto od pridobitve statusa."
Default avatar
Url je napisal/a:
Potem bo pa kaj? Bodo začel delat? Kje pa kdaj? Znanje jezika? Druga znanja? Ženske, ki nič ne delajo, moški, ki nič ne delajo.... ro bo?
Default avatar
teroristka je napisal/a:
Jih boš ti hranila? Jim boš ti kuhala? Si že kdaj bila v arabskem svetu? Kje pa? Kaj si pa tam delala? Gledala moške, pa so ti bili všeč? Zakaj pa? In kako veš, da smo desničarji? Jaz sem levičar, že od rojstva? Tud jem z desno, pa še kaj drugega tudi delam z desno?
Default avatar
ksenofoben je napisal/a:
Ko bo tekmovanje štirn, se le prijavi, prepričana sem, da boš zmagal.
Če ne veš, kaj je štirna: to je vodna črpalka, zabita v zemljo.
Default avatar
teroristka je napisal/a:
Zmaga v strpnosti! To bo pravo!
Default avatar
fed je napisal/a:
Ne čutim nobene potrebe po strpnosti do kretenov, ksenofobov, makaloncarskih provokatorjev in lažnivcev.
Default avatar
Mislim no, kdaj vam pa bo postalo jasno, da denar ki prihaja iz eu je naš denar!
Itak plačamo v eu več kot dobimo nazaj.
Kaj je eu Dedek mraz, ki kar prinese?????
Default avatar
teroristka je napisal/a:
ti šitirš +STRPNOST+ torej s ej emoras drzati, ksenofobov s strpnosti ni potrebno drzati... ker so ze takooznaceni.. ampak to ti ni jasno a?