Kalkulacija morske pizze v Portorožu
Pizza nekje fi 30 cm
– 8 dagenj, predvidevam iz konzerve
– pol pesti nekih umetnih lignjev, neke oranžne rolice( nimam pojma kaj je to)
– pol žličke tržaške
– tanko testo
– pelati omaka
Cena 9,5€
Firbec me matra, koliko stane gostinca takšna pizza, pa pustimo ostale stroške ( personal, elektrika, pomivanje, prispevki za zaposlene, najemnina…)
Mi zna kdo to izračunati?
Evo lep primer iz filma Kajmak in marmelada:
Meni pa nikoli ni bilo jasno, zakaj folk rine v drage lokale, pa potem še celo leto okoli bentijo in se zgražajo. Je to kaj v zvezi z mazohizmom?
Evo, v moji bližini je gostilna s zelo visokimi cenami. Ali so zato brez dela? Ne, niso. Prvzaprav je za recimo nedeljsko kosilo, potrebna rezervacija vsaj 3 do 4 dni vnaprej.
Temu se preprosto reče prosti trg. Vsak postavi ceno, za katero smatra, da se mu bo izšla. Če je usluga prava, če je material pravi, če je ambient pravi… se izide vsakemu. Tako najcenejšemu, kot najdražjemu. Je pa res, da ljubitelji nizkih cen in ogromnih porcij, definitivno nikoli ne bodo razumeli visoke kulinarike. Tako kot strasten fen turbofolk blondink nikoli ne bo razumel “dolgočasne” opere in zakaj je treba med izvajanjem sedeti pri miru.
Cena sestavin pic ne presegajo 1 eur.
Ker sem delal v gostinstvu približno poznam cene – plus morate vedeti, da se vse sestavine kupujejo v velikih posodah, tako da na eno pico pade res majhen del.
Žal pa so te sestavine RES najslabše kakovosti. Ne bo vas ubilo, če boste šli kdaj pa kdaj na pico, ampak da bi jo jedel vsak dan—NO GO. Sploh sir je problematičen – nasvet: raje vzemite mozzarello – boste vsaj vedeli, da jeste sir:)
In kam gre ostalih 7 eur. Sigurno ne samo gostincu v žep. Na koncu mu ne ostane veliko – ker je RES veliko stroškov….
40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}- reket
40{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}- lizing za jahtu
10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}- peč
10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}- natakar, pek, sestavine od prejšnje pizze, testo