Forum.Over.Net

Starševski čvek

Iz depresije brez kemije

Default avatar

informacije iz prakse

Zanima me, koliko se vas je uspelo izkopati iz depresije na naraven nacin, s spremenjenim nacinom zivljenja, z aktivnostmi, z resitvijo tezav, ki so vas pripeljale v depresijo, predvsem pa brez antidepresivov.
Pa negovorim o obdobju pomanjkanja volje, vecje obcutljivosti in napetosti, utrujenosti, manjsi nespecnosti in blagem malodusju - kar nas vecino kdaj doleti.
V mislih imam resnicno depresijo, ko ne vstajas iz postelje, se ne umivas, z nikomer nimas kontaktov, v mislih pa le cimprejsnji konec.

Kako ste se lotili? Kako dolgo je trajalo?
Default avatar

candysweet

Brca v rit zagotovo pomaga. Ne enačiti lenobe z depresijo. In ne mislim samo telesne lenobe, ampak mentalno in psihično.
Default avatar

nikjozo

Da se brez kemije. Ampak vedi depresija = kemično neravnovesje nevronskih prenašalcev. Torej se gre za kemijo v glavi in telesu.
--------------------------------------
"The greatest gift of life is friendship, and I have received it."

Kupi poceni iz tujine brez davka
Default avatar

informacije iz prakse

candysweet je napisal/a:
Mozno.
Ampak rada bi slisala izkusnje ljudi, ki jim je to uspelo. Ne ugibanje drugih, kaj bi bilo verjetno dobro za cloveka v stiski.
Default avatar

moje mnenje

Iz tako hude depresije, brez kemije verjetno ne bo šlo.
Default avatar

InfoDepra

Kot prvo, moral/a se boš najprej spopasti z zdravljenjem z zdravili in pogovorom. Tako zdravljenje traja več let, ponavadi večinoma pomaga že po nekaj tednih, preostali del borbe do popolne ozdravitve pa potem traja nekaj časa.

V kolikor ta "prvi del" ne bo pomagal bodo zdravniki imeli podlago za nadaljne (dražje, ampak še vedno brezplačno za državljane) zdravljenje na drugačen način. To zdravljenje pri nas še ni bilo širše predstavljeno (zato o njem še ne bom govorila, ker je v začetni fazi pri nas), zdravijo pa samo take katerim zdravila in terapije niso pomagala. Uspešnost zdravljenja je visoka in to brez zdravil. Tako da jaz na tvojem mestu še ne bi vrgla puške v koruzo.


Če povzamem:
Najprej naredi prvi korak, pojdi do zdravnika in povej kakšno je stanje. Začel/a boš zdravljenje z zdravili. Predlagam da zahtevaš zdravljenje pri specialistu torej prihiatru in psihologu, ne zdravi se ambulantno preko svoje zdravnice. Lahko greš pa tudi direktno na EKI (enota za krizne intervencije) ali pa v kakšno znano ustanovo, ki zdravijo težave s psiho kot je psihiatrična bolnica (greš do dežurnega zdravnika).
Terapije in skupine tudi pomagajo, sprememba življenja pa sploh! Ampak vse to v kombinaciji z zdravili, ki jih pa potem postopoma tako ali tako zmanjšuješ. Vsako zmanjšanje dozo vzameš kot zmago!
Default avatar

Pivce za živce

Iz depresije brez kemije ... je mogoče?
Seveda!
Kaj naravnega priporočate?
Pivo (bogata zakladnica B vitaminov).
Pomga 100 %. Razpoloženje se dvigne .... in takoj je vse lažje.
Default avatar

pivce za živce

Pivce za živce je napisal/a:
Se opravičujem za slovnično napako, torej:
Pomaga 100%.
Default avatar

informacije iz prakse

Pivce za živce je napisal/a:
Hahaha. Že zjutraj na tešče prvi dve in nato v tem slogu ves dan? Vsaki dan tako? :-)
Ravno zato sprašujem le tiste, ki imajo to izkušnjo.
Ti pa se zahvali Bogu, Vesolju ali v kaj že veruješ, da ne veš, o čem govorim. ;-)
Default avatar

antilopa

informacije iz prakse je napisal/a:
Pri takšni depresiji žal pomagajo samo antidepresivi, ker gre za hujšo obliko depresije.
Default avatar

informacije iz prakse

InfoDepra je napisal/a:
Hvala!!

Sicer ne sprašujem zase.
Gre za to, da je tukaj 1001 moraliziranje, kako je možno te zadeve rešiti brez kemije. Seveda modrujejo zgolj tisti, ki te izkušnje nimajo.
Zato bi rada prebrala izkušnjo nekoga, ki se je s temi težavami soočal in jih premagal. Zanima me mnenje kredibilnih. Oz. ali je kdo v množici nasprotnikov antidepresivov premagal motnjo brez zdravil ali je RES vso pametovanje tukaj namen samo sebi. Ali celo služi bildanju ega zdravih na račun bolnih morda?
Default avatar

Pivce za živce

informacije iz prakse je napisal/a:
Želela sem ti samo pomagati ... saj želiš brez kemije, ali ne?
In ne govori, da ne vem o čem govoriš .... zelo dobro vem .... ne zafrkavam te!!!
Imam zelo podobne težave ko ti .... velikokrat (ne vsak dan).
In ko sem jedla antidepresive ( 1leto) .... sem postala apatična ... z obilo stranskih učinkov in čisto brez moči.
Rekla sem STOP kemiji .... in zdaj si pomagam ... kot si pač pomagam .....in to meni pomaga.... !
Vsak po svoje!
Žal mi je, da misliš, da se norčujem.
Seveda, pa to prakticiram po pameti ...
Default avatar

takole gre.

Ko ugotoviš, da nihče več ne skrbi za tvoje osnovne potrebe, da če ne boš sam, ne bo nihče drug šel v trgovino, zaslužil denarja, ti zrihtal socialke, potem se kar hitro zbudiš in pozabiš, da rabiš usmiljenje.
Default avatar

234567890'

zdravo!

ravnokar sem prebrala knjigo ženski možgani, kjer opisuje zakaj prihaja pri ženskah do depresije. gre za kemične reakcije, kjer prične primanjkovati določenih hormonov zaradi različnih vzrokov. Malo zaradi same biologije telesa, malo pa zunanjih dejavnikov. pri ženskah so depresije pogostejše kot pri moških. predvidevam, da je pri tem najlažje priti skozi z različnimi tabletami, glede na napisano. nimam lastne izkušnje, ampak menim, da brez ustreznih tablet boj ni enostaven. Sama nisem pristaš tablet, pri tako globoki depresiji, kot je opisana, pa nisem prepričana, če ni o bolj pametna izbira ravno zdravljenje s tabletami.....

pa srečno!
Default avatar

pinko palinko

Depresije mnogi ljudje ne razumejo. Za primerjavo, predstavljaj si, da si zlomiš nogo, vsi okrog pa ti govorijo:"saj bo bolje", "daj se spravi k sebi, že enkrat", "ne rabiš zdravniške pomoči, pojdi v naravo in misli na lepe dogodke", itd. Ne bo bolje in zgolj z lepimi mislimi se ne moreš pobrati iz brezna.

Slika
Default avatar

InfoDepra

informacije iz prakse je napisal/a:

Imaš več vrst depresij, obstajajo nekateri, ki jim pomagajo že takoj prva zdravila in so po enem letu zdravi, obstajajo tipi depresij (lažje oblike) pri katerih pomaga že pogovor. Obstajajo pa tudi taki, ki vsakih nekaj mesecev zamenjajo zdravila, ker ugotovijo da jim ne pomagajo. Tako da splošnega odgovora ali se da ozdraviti brez zdravil ne boš dobila. Težko je biti pameten okoli tega, ker se stvari pokažejo šele čez nekaj časa. Je pa bolezen mučna za vse v bližini, še bolj pa za bolnika. Vsekakor pa rabi podporo in razumevanje - včasih celo takrat ko misliš da mu ne moreš pomagati. To je pač bolezen. Veliko bolnikov v tem času izgubi prijatelje, nekateri celo družine.
Ampak se da!


Kot rečeno, brez zdravil se jih pozdravi manjši del ljudi. Vsekakor pa na to bolezen ne bi gledal zviška kot gledajo nekateri na tem forumu, ker je zmeraj več ljudi ki zbolijo za to boleznijo, kaj hitro se lahko zgodi da tudi sam pristaneš v tem.
Default avatar

wr

informacije iz prakse je napisal/a:
Torej tako. ( vse je sicer kemija, saj smo tudi sami sestavljeni iz kemicnih elementov.) vendar mislis - brez antidepresivov.

vitamini B ( kot ti je ena ze v sali svetovala) posebej vit B6 in B12
Omega 3
Caj iz sentjanzevke - ucinkovina hipericin

Urejen spalni ritem ( poskusi z binauralnimi ritmi, ce so znosni.)
tehnike globokega sproscanja in ( scasoma , ne takoj) meditacije.
redna telesna vadba ( v katero se najprej prisilis, in najprej samo 5 minut, potem podaljsevanje)
pogovor z nekom, ki mu zaupas

glede tehnik psihoterapije - psihodinamicna terapija ne pomaga, pac pa pomaga kognitivno vedenjska.
Default avatar

wr

Glede nekega bildanja ega in prerekanja nasprotnikov in pristasev antidepresivov- vse to je brez veze. Zakaj delati iz tega moralno vprasanje?
Zagovorniki bodo morda rekli - ad jim je resil zivljenje - in vcasih je res tako.
V najglobljih globinah depre bi cvlovek pozrl tudi zivo zabo ( hec) ali pac karkoli, da bi pomagalo.

Fizicne nezeljene ucinke Ad jev poznamo, najbolj pogosti so omotica, suha usta, slabost, pridobivanje telesne teze ( pri nekaterih bolj, pri nekaterih manj) motnje v seksualni funkciji, utrujenost, nespecnost, zaprtje.
Psiholoski nezeljeni ucinki so bolj kontroverzni - custvena otopelost, cudne misli, agresivnost ipd.

V globoki krizi clovek vse to vzame v zakup. Vprasanje je pri bolj blagi depresiji in anksioznosti, koliko se splaca jemati antidepresive. Ne smemo pozabiti, da antidepresive predpisujejo tudi pri fizicnih bolecinah, npr. bolecina v hrbtu ali fibromialgiji, ker naj bi znizevali bolecinski prag. Pacient se tako lahko znajde v pasti odtegnitvenih ucinkov, ne da bi pravzaprav vedel, za kaj gre.

Zasvojljivost antidepresivov je tudi odprto vprasanje.

Na drugi strani nasprotniki antidepresivov prevec poenostavljajo zadeve in se jim zdi, da skoraj vse probleme resi " brca v rit, sprehod po soncku in to, da se posteno presvicas.

Se enkrat, ne vem, zakaj bi to moralo biti moralno vprasanje, ali zakaj bi tisti, ki jemljejo antidepresive, imeli slabo vest.

Aja, pa se ta gospa, ki pravi, da zdravljenje traja vec let.

Epizoda klinicne depresije ( major depression episode) ki se ne zdravi, ponavadi traja 6 mesecev, in sama izzveni, le v 20 % primerov lahko traja leto ali vec.
Default avatar

borila sem se

antilopa je napisal/a:

To pa ni res. Pred leti sem bila na tem, da sem obležala v postelji, a sem se pobrala brez zdravil. Težko, z veliko dela, fizičnega in psihičnega, a sem se pobrala. Sem velikokrat pisala o tem na tem forumu.
Tudi ena druga uporabnica je pisala o svoji izkušnji, ko ni vstajala niti za stranišče (jaz sem vsaj na stranišče šla sama), pa se je prav tako pobrala.
Naju obe so pobrali otroci, pa ne z nekim aktivnim sodelovanjem, ampak samo s parimi besedami, da nama je naredil prvi klik, potem pa garanje sam s sabo...