Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek povišan holesterol..

povišan holesterol..

Dober večer,

Imam povišan holesterol, iščem najceneješe in najkvalitetnejše najbolj čisto ribje olje Omega 3 plus.

Hvala.

Lp

Povišan holesterol se obvlada z dieto, sicer se pa predpišejo statini. Kaj ti bo to ribje olje?

Z dieto mogoce lahko v red spravis mejno povišan holesterol. Pri zares povisanem pa bo težka.

Nujno tudi povečaj gibanje, hitra hoja, tek… pa zdrava hrana z veliko česna, čemaža…

Z dieto mogoce lahko v red spravis mejno povišan holesterol. Pri zares povisanem pa bo težka.[/quote]

Saj sem napisala. Če ne gre z dieto, se začnejo uporabljati statini.

Omega 3 – polinenasicene mascobne kisline – znizujejo krvni pritisk, blagodejno vplivajo na vnetja, zvisujejo “dobri” holesterol, ( HDL) in znizujejo raven trigliceridov.

Omega 3 – polinenasicene mascobne kisline – znizujejo krvni pritisk, blagodejno vplivajo na vnetja, zvisujejo “dobri” holesterol, ( HDL) in znizujejo raven trigliceridov.[/quote]

Lahko ga jemlješ, samo brez diete oz. zdravil, se holesterol zaradi olja ne no znižal.

Omega 3 – polinenasicene mascobne kisline – znizujejo krvni pritisk, blagodejno vplivajo na vnetja, zvisujejo “dobri” holesterol, ( HDL) in znizujejo raven trigliceridov.[/quote]

Lahko ga jemlješ, samo brez diete oz. zdravil, se holesterol zaradi olja ne no znižal.[/quote]

Kot del uravnotezene diete. Najboljse je Omega 3 dobiti iz rib, poleg tega je v dieti pomemben se cesen, oves/ jecmen, fitosteroli rastlinskega izvora.

poleg tvojega olja je še štirinajst jedi, ki znižuje holesterol:

1. Polnozrnate žitarice

2. Borovnice

3. Pistacije

4. Oreščki

5. Avokado

6. Olive

7. Olivno olje, deviško, seveda obrano z rokami nežnih devic 🙂

8. Ribje olje

9. 100 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} grenivkin sok

10. Modra riba

11. Sojini kalčki

12. Pomarančni nektar

13. Jogurt z živečimi kulturami

14. Kefir

Najprej preverite svojo prehrano in tam zmanjšate vnose, kar pač pojeste čez dan. Nato pa si pomagajte še z berglami. A to ni jasno?
Če gre za enkratno povišanje ali pač takšno, ki ni konstantno, so tu le navade. Ker potem v obratnem, padete dejansko na diete, če imate konstantni povišan vnos.

Nič o navadah prehranjevanja, oseba pa išče neko olje, ki mu bo čudežno rešilo problem. Ne bi pa opustil navad, če ima že morda senco konstantne povišanosti. Kar je slabo za celoten notranji organizem, ki se v glavnini prepleta.

Mora biti krilovo olje, tu je najvec omega 3.

Prvo si odgovori na nekaj vprašanj:

Koliko je tvoj holesterol sploh povišan?

Od leta 1981 se je meja za zdrav holesterol znižala za 33 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Trenutno ima skorajda že več ljudi povišan holesterol kot normalnega. Kar, vsaj po mojem, ne izključuje vpliva farmacevtske industrije. Počasi curljajo na plano študije, ki dokazujejo, da je tako nizko postavljena meja že praktično prenizka in za zdravje ogrožajoča. (poguglaj švedska študija o holesterolu). Holesterol je namreč nujno potreben za dobro delovanje telesa

Kakšno je razmerje med HDL in LDL in ali so trigliceridi tudi povečani ali so v mejah normale?

Bolj kot skupi holesterol je pomembno razmerje med slabim in dobrim, se pravi med HDL in LDL ter še posebej delež VLDL (ki ga pri nas itak ne merijo) v LDL. Bolj kot celokupni holesterol je pomembno tudi razmerje med HDL in trigliceridi. Predvsem pa je pomembno, da je naš HDL visok.

S prehrano lahko narediš relativno malo, če se ravno ne nažiraš z živalskimi maščobami, boš holesterol s prehrano (če odstraniš praktično vse živalske maščobe) znižal za 10, mogoče 15 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Poleg tega na visok holesterol bolj kot uživanje maščob vpliva uživanje sladkorja.

Na žalost naši zdravniki kaj dosti ne spremljajo novih raziskav in še vedno trmasto vztrajajo pri 5,2 in pri tem, da uživanje maščob povzroča visok holesterol, pa imata stres in dednost precej večji vpliv.

Glede statinov ti pa tudi niso neko čudežno zdravilo, kot so zatrjevale še cca 5 let nazaj. Novejše študije tako zmanjšujejo njihove zdravilne učinke in zvišujejo stranske (diabetes, porast teže, depresija, parkinsonova bolezen …)

Sama bi tako prvo pogledala kako je s trigliceridi in kakšno je razmerje med HDL in LDL. Če so trigliceridi normalni in HDL visok, potem ne bi naredila (in tudi nisem) ničesar (če seveda ni poapnenja žil in holesterol pod 8)

Drugače bi pa prvo prevetrila prehrano, izločila predvsem sladkor, belo moko in enostavne OHje, nasičene maščobe pa samo, če bi se mi zdelo, da jih pojem res preveč (se pravi dnevno rdeče meso, mesni izdelki …)

Potem pa naprej. Kakšna kura s pegastim badljem in artičoko, omega 3, uživanje ovsa, gibanje …

In šele čisto na koncu tablete (ampak to res samo, če bi imela tudi povišane trigliceride in visok LDL).

Krilovo olje nima največ omega 3, ampak ga ima najmanj. Malo si poglej koliko EPA in DHA ima ribje in koliko krilovo olje. Res ima krilovo olje baje boljšo absorbcijo, ima pa malo omega 3. Tdu ena kpasula, kot jo priporočajo pri krilovem olju ne bo pomagala za težave s holesterolom. Jemati moraš 2g omega 3 na dan, da bo kašen efekt. Tudi z gibanjem inprehrano, se da marsikaj uredit in dodajaj ribje olje. Na voljo imaš polno izdelkov, zaupaj proizvajalcu in čistosti omega3. Jaz zaupam, Ribamedu.

Veliko sreče
Maruška

Najbolj pomaga izvleček iz oljčnih listov. Znatno zmanjšuje holesterol.
Delovanje oljčnih listov na krvni tlak, holesterol in sladkor.
Pogosto je opisano delovanje oljčnih listov proti zvišanemu krvnemu tlaku. V eni izmed novejših študij so živalim oralno dajali odmerke ekstrakta oljčnih listov in potrdili njegovo delovanje na znižanje krvnega tlaka, ki je odvisno od količine zaužitega ekstrakta. Delovanje ekstrakta oljčnih listov so preizkusili tudi na skupini enojajčnih dvojčkov s povišanim krvnim tlakom. Študija je potrdila, da ekstrakt zniža tako krvni tlak kot nivo slabega holesterola (LDL) v krvi.

Opravljenih je bilo nekaj raziskav, kjer se je izkazalo, da ekstrakt oljčnih listov rahlo znižuje krvni sladkor. Domnevajo, da ekstrakt oljčnih listov poveča sproščanje inzulina, ki ga sproži krvni sladkor ali pa izboljša prevzem krvnega sladkorja v tkiva. V Mediteranu, kjer od nekdaj poznajo oljčne liste kot ljudsko zdravilo, ga pogosto uporabljajo kot prehranski dodatek pri diabetesu tipa 2. Rezultati ankete izvedene v Maroku kažejo, da 80{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} anketiranih pri diabetesu tipa 2, povišanem krvnem tlaku in boleznih srca, uporablja zdravila iz ljudske prakse, med katerimi so najbolj priljubljeni oljčni listi.

Oleuropein – glavna sestavina ostrega okusa
V desetletjih študij aktivnih sestavin v oljčnih listih so odkrili, da imajo mnoge med njimi pomembne biokemijske učinke. Še posebej veliko pozornosti so namenili oleuropeinu in njegovim derivatom. Oleuropein sta že leta 1908 izolirala Bourquelot in Ventileco. Je polifenolna spojina, ki je odgovorna za grenko in ostro komponento okusa oliv, oljčnega olja in oljčnih listov.

Oleuropein in njegovi derivati imajo mnogo različnih ugodnih učinkov. Oleuropein in njegov derivat hidroksitirosol delujeta protivnetno tako, da zavirata nastajanje leukotriena B4, ki povzroča vnetja in je udeležen tudi pri revmatičnih obolenjih. Študije oleuropeina in njegovih derivatov pa dajejo tudi razlage za pregovorno zaščitno delovanje, ki ga ima mediteranska prehrana na srce in ožilje. Oba omenjena polifenola preprečujeta oksidacijo slabega holesterola (LDL delcev) in tako onemogočata, da bi ga makrofagi (bele krvničke prisotne v tkivih) naložili v stene krvnih žil. Prav tako preprečujeta zlepljanje trombocitov in nastajanje krvnih strdkov. Ugotovili so tudi, da oleuropein znižuje krvni tlak, blaži srčne aritmije in širi koronarne arterije.

Oleuropein in hidroksitirosol delujeta antimikrobno proti raznim virusom, bakterijam in glivam. Študije kažejo, da ima hidroksitirosol širši antimikrobni spekter delovanja.

New Report

Close