nekaj na žlico
Olupiš par krompirjev, narežeš na majhne koščke. Sesekljaš pol čebule. Krompir in čebulo dobro podušiš na zabeli (olju), posoliš, zaliješ z vodo. Krompir skuhaš do mehkega, pretlačiš, dodaš malo paradižnikove mezge in nato zakuhaš noter malo drobne pašte (pazi, da ti ne rata pregosto). Za okus dodaš malo “pregrešne” vegete ali kocko, po potrebi še košček masla.
To je mineštra, ki te reši, ko nimaš doma nobene zelenjave. Te jedi se spomnim iz mojega otroštva, je bila edina, ki sem jo lahko jedla, ker sem bila brez apetita in mi je vse obračalo. Še danes mi je dobra, pa še nobenega dela ni z njo. Tudi jaz jo bom danes naredila.
Zelenjavna enolončnica ( stročji fižol, ali pa brokoli, cvetača, pa na kocke narezana govedina, na koščke narezan krompir, paradižnik da podari barvo in malo kisline).
Zeljna enolončnica s krompirjem – prepražiš kar precej čebule, ker bo kasneje razpuščena zgostila juho in cel strok česna ( ga kasneje ven vzameš, da ne greni) na olivnem olju, nanjo streseš narezano sveže zelje – na koščke, krpice, malo prepražiš, posoliš, poporaš, dodaš malo paradižnikovega koncentrata ali malo svežih paradižnikovih pelatov, podušiš nekje 20 minut, doliješ potem vodo. Nekje 20 minut pred koncem dodaš še v drugem loncu skoraj skuhan na kocke narezan krompir, ahko tudi malo škrobnate vode dodaš, v kateri se je kuhal krompir, skupaj pokuhaš še nekje 10 minut, da je krompir do konca kuhan in okusna juha je pripravljena. Lahko pa seveda pri praženju dodaš tudi meso ( na kocke narezano govedino za golaž naprimer, ali pa od križa, ker je mehko, ali pa na koščke narezano hamburško mesnato, nemastno slanino).
Krompirjev golaž
Mineštra z različno zelenjavo ( lahko s slanino, govedino) ali pa brez mesa.
Juha z ovsenimi kosmiči, stepenim jajcem, peteršiljem, naribanim korenčkom-kot osnova je najboljša goveja, ali pa piščančja, goveje-piščančja juha – ne iz kocke, ker okus ne bo tako dober, domač 🙂
Klasični golaž – res dober je po pravilo kolikor mesa, toliko čebule, pa še boljše kot meso od bočnika je meso od križa – je mehko, nežilasto, neželatinasto, nemastno. Zraven: kuhana polenta, ali popečena polenta, če je ne marate, pa lahko kuskus – instant preliješ z vrelo vodo, ppustiš, da se napne, dodaš malo olivnega olja, posoliš, premešaš in je odlična priloga tudi h goažu. Ali pa kruhov cmok – jaz ga hitro naredim. Najbolj neiznajdljivi jedo zraven žemljice, drug kruh in pijejo Radensko 🙂
pravzaprav se katerakoli zelenjava lahko skuha v vodi in nastane nekaj na žlico, samo kombinirat je treba pravilno. Jaz sem včeraj naredila piščančjo obaro s cvetačo (+por, korenček, čebula), za zgostitev dam ovsene kosmiče. Prejšnji teden pa sem prvič naredila enolončnico z rdečo lečo in brokolijem (+korenček, čebula). Oboje je bilo odlično, obožujem jedi na žlico pozimi, tako fino pogreje…