obiski – kaj za kosilo
Čez dva dni moram pripraviti kosilo za 4 odrasle in 4 otroke…smo vsejedci…rabila bi kakšno idejo kaj pripraviti, da bi bilo malo drugače…ne varjanta…juha, krompir meso, zelenjava, sladica in da bi bilo dobro (edina omejitev je brez azijske kuhinje)
hvala za ideje…
potrebujem pa predjed, glavno jed in sladico
Če ti kaj nuca, te dni sem kuhala za obiske:
– juha goveja, kruhovi cmoki, golaž, solata in koh ( grizov kolač z mlekom)
– juha z grahom in koruzo, đulbastije (božansko: http://www.coolinarika.com/recept/920769/ ), solata in limonina pita
– paradižnikova juha, mesno-krompirjev burek, jogurt in jabolčni štrudelj
– goveja juha, lazanja, solata, jogurtov biskvit z jabolki
Meni je ideja iz golažem in cmokom ter solato zelo všeč. Ne vem zakaj moraš imeti tri hode ker je to kosilo med tednom verjetno ne bodo imeli čas kar posedati. meni osebno je predjed čisti nesmisel.
Glede na to, da imaš na obisku tudi 4 otroke potem je klasika še nartaul, da bodo kaj pojedli. Drugače je pa še kaj od morske variante. Npr morska rižota ali špagete z morsko polivko ter solata s prelivom.
Pohane palačinske s sirom in skuto ter gobovo juho
ALi pa kar se ravno začenja sezona : pečenice krvavice zelje ali repa……
Testenine z golažem iz mletega mesa, zraven zelenjava.
Zelenjavna mineštra, zraven palačinke.
Rižota s piščančjm mesom, zraven zelenjava.
Piza, lahko jo kar naročiš, zraven kokta, otroci jo obožujejo.
Sicer pa, pozanimaj se, kaj jim je všeč in kaj jedo. Če denar ni problem, jih pelji v kakšno restavracijo, da si bo vsak naročil po želji, ker doma se lahko še tako trudiš, pa vsem ne ugodiš. Pa še pospravljati in pomivati posode ne bo treba.
predjed: olive, feta sir v oljčnem olju, pršut – narediš toliko malih krožnikov, kolikor je ljudi in vsakemu res samo za vzorec – recimo 5-7 oliv, velika žlica fete in 2 šniti pršuta; zraven paše dobro popečen PZ toast za tiste večje jedce
glavna jed – gratiniran pladenj: skuhaš cvetačo, brokoli, korenček, grah; na malo maščobe popečeš puranje (ali piščančje) prsi, narezane na majhne koščke ali tanke rezance. Začiniš po okusu. Skuhaš bešamelno omako, naribaš parmezan. Na pomaščen pekač streseš zelenjavo in meso (meni je okusneje, če ni po plasteh). Obilno potreseš s parmezanom in zaliješ z bešamelno omako. Na visoki T pečeš, dokler se ne naredi hrustljava skorjica.
sladica: vanilijev sladoled z bučnim oljem in suhimi slivami.
v vsak kozarček na tanko narežeš 2 suhi slivi, prekriješ z žlico, dvema dobrega vanilijevega sladoleda (navijam za hoferjev), nato seskljaš bučna semena ( velika žlica na osebo) in jih na suho prepražiš, da zadišijo. Še tople potreseš po sladoledu in preliješ z žlico dobrega bučnega olja.
hrana je zbrana z vseh vetrov, a je z njo malo dela; jaz pladenj naredim predhodni dan, drug dan samo spečem; s predjedjo ni nobenega dela, sladoled pa naštimaš, dokler se kava kuha. Majhen namig – otroci imajo radi zraven pomfri.
upam, da sem kaj pomagala
Tole zgoraj mi je sicer všeč, vseeno bi pa (dobronamerno) pokomentirala. Zelo fajn predjed, ampak pod pogojem, da veš, da gostje to jedo. Otroci namreč pogosto ne marajo oliv, pa nekateri odrasli tudi ne. V takem primeru je bolj varna izbira paradižnika in mocarele. Pa zraven bi ponudila na koleščka narezane polovice žemelj. K takim mediteranskim okusom mi bolj paše bel kruh od polnozrnatega.
Kot predjed je lahko tudi npr. različna surova zelenjava, narezana na palčke – korenje, stebelna zelena, kumara, paprika… naložiš po par palčk na vsak krožnik in zraven v mini skodelicah kaki 2 vrsti omake za pomakanje. Tako lahko en pohrusta samo kumaro in papriko, drugi pa samo korenje – svoje in še od brata. Omake lahko daš tudi za vse skupaj, pa žlico zraven in si vsak naloži na krožniček.
Tudi na narastek bi imela 2 pripombi. Prvo, zelenjavo bi raje samo na hitro prepražila, ali pa še to ne, ker se itak kuha še v pečici. In drugo, tudi tu je treba vsaj na približno vedeti, če vsi jedo vse sestavine. Ker je vse v enem kosu in če npr. nekdo ne mara cvetače, jo bo težko zbrskal ven in pojedel ostalo.
Ravno zato se za obiske kuha “klasika” – ker so standardni 2 vrsti mesa, 2 prilogi in sestavljena solata sicer res dolgočasni in povsod prisotni, ampak vsaj čisto v temo brcniti pa s tem ne moreš. Če boš že eksperimentirala pri predjedi, kar ni noben problem, če kdo preskoči, naredi glavno jed čisto nekaj klasičnega, za vsak okus.
Pri sladici pa spet lahko sprostiš domišljijo, tudi z vaniljinim sladoledom in bučnim oljem ali s kako drugo nenavadno kombinacijo.
matevža in repo ali zelje pa pečenice, otroci pa hrenovke, jabolčni štrudel ali pita
jota s suhim mesom in palačinke s skuto
paradajzova juha, svinjska reberca s pečenim krompirje v roru in zelenjavo, solata,
pečeni brancin, krompir v kosih s peteršiljem, solata, mafini
džuveč, pisker solate, pečena jabolka s smetano in vanilijevo kremo
ribja juha, ocvrt tunin zrezek, pire krompir, zeljnata solata s fižolom in bučnim oljem, sadna solata
makaron flajš, solata, sladoled, ledena kava
gobova jiha s krompirjem, carski praženec, kompot
predjed: različni sirčki z olivami( črne, zelene)
ali lisičke z jajčkom ali brez
ali pohana rezina sira
ali mozzarela, češnjevec, kreker
ali olive, pršut, polnozrnate
ali kaki, orehi, sir, francoska štruca
ali grozdje, sir, orehi, francoska štuca
ali pečena zelena na maslu z orehi, francoska štuca
ali pečena malancana na maslu z orehi, francoska štruca
popečen češnjevec na olivnem olju, mozzarela, polno zrnate………….itd…..
dovolj?