Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

Kajenje, vplivi na kotracepcijo

Default avatar

Killy

Pozdravljeni.

Moje dekle je staro 15 let. Redno kadi cigarete vendar tako, da starsi to kao ne opazijo. Pogosto seze tudi po travi, ce je le priloznost. In ta se najde tudi skoraj vsak dan. Pred dobrima dvema mesecema je zacela jemati Minulet kontracepcijske tabletke. Med drugim v navodilih pise tudi, da naj uporabnica ne kadi, ker to pripelje do resnejsih stranskih ucinkov. Ima tudi tezave z zelodcem oz. nekaj kot refluks spodnjega dela crevesja zaradi cesar jo veckrat boli trebuh, pred menstruacijo tudi precejsnje bolecine v jajcnikih.
Kljub temu, da jo redno osvescam in si prizadevam, da bi se odrekla kajenju, sploh marihuane, ki jo vodi v brezvoljnost vsakega trenutka, ko ni pod vplivom cesa psihoaktivnega, so uspehi majhni. Jasno mi je, da so za taksno ravnanje kriva tudi njena leta, a vseeno bi morala do svojega telesa biti bolj odgovorna. Skrbi me, ker se mi sem in tja zazdi, da bi ji vech lepih obcutkov v tistem trenutku pricaral en joint kot pa moja blizina naprimer. Ima me rada in mi skusa dajati dosti svoje ljubezni, a ne morem jo pa pripraviti do tega, da bi naredila konec kajenju in, da bi se "prebudila" iz tiste otopelosti kjer ji je sami zase vseeno. Seveda jo imam tudi sam zelo rad in bi ji zelel pomagati vendar brez nekih pogojev ali na silo (ce ne nehas te bom pa pustil bla bla). Pa sem pricel ze pocasi obupavati..
Zato bi bil dobrodosel kakersenkoli ze nasvet..
Zaskrbljen pa sem tudi zaradi kontracepcije in ucinkov kajenja.. ko je zacela, sva se domenila, da bo mocno zmanjsala kajenje vendar je sedaj spet vse po starem.
Ginekologu pa med drugim ni povedala, da je kadilka. Skratka.. ne vem vec kako naprej ravnati z njo.. se pa o vsem tem tudi dosti pogovarjava samo z njene strani to ni priljubljena tema in jo kaj hitro zamenja s cim bolj .. veselim.

Lep pozdrav in hvala za bodoce nasvete.