Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

strah pred?

Default avatar

mama

SPOŠTOVANI
Sem mati hčere, stare 25 let. Hči živi s fantom v svojem stanovanju in sta oba
še študenta. Sumim, da hči prikriva deljstvo, da ima bulimijo? Zakaj?
V zadnjem letu je shujšala za približno 10 kg in je zelo,zelo suha.(to ni samo moje mnenje). Po vsakem obroku ( seveda v času, ko sem prisotna) odide na stranišče z izgovorom, da ima pač tako "urejeno" prebavo? Na pripombe o suhosti odgovarja, de je ne razumemo, da je srečna šele sedaj s takšno postavo in da so vse njene prijateljice tudi tako suhe, pa nima nihče pripomb. Omenim naj še, da nikoli ni bila debela,temveč "nabita". (visoka je 162 cm in je imela okrog 55-57kg)
Moje slutnje je potrdila tudi njena prijateljica, ki jo je seveda vprašala, pa ji je vse
zanikala, češ da vidi strahove brez potrebe,tako kot jaz..
Seveda moram priznati, da nikoli nisem opazila, da bi se s hrano prenajedala, prej obratno, da je malo oz. glede na čas neredno. Povedati, pa moram da zelo
pazi na vrsto hrane in se tudi intenzivno (vsaj 4-5x na teden) ukvarja z aerobiko.
Prosim, svetujte mi kaj oz.kako naj ravnam, da ne bi dosegla nasprotnega učinka?
Ali je res vse to? Menim,da ne bo priznala oz. sem prepričana, da se sama ne zaveda svojih težav.
Prosim, za čimprejšnji odgovor in se vam zahvaljujem!
Obupana mama