Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

Lahko pomagam?

Default avatar

Laura

Spoštovani g. dr. Kastelic!
Moja dobra prijateljica je kar nekaj časa uživala heroin, sedaj pa je že peto leto v metadonskem programu. Zelo dobro se razumeva, vendar le do takrat, ko pogovor preseže meje metadona. Zdi se mi, da se ga zadnji teden spet zadeva (par dni nazaj pa sva se pogovarjali o spuščanju z metadona). Zelo dobro sicer skriva, vendar sem ujela dva zelo čudna telefonska razgovora in danes zjutraj je bila v dolgih rokavih (vem, da to ni merilo) in v obraz otekla, zenice pa je imela majhne. Vem ali pa imam samo občutek, da spet nekaj ne klapa, a nekako ne najdem poti in ne poguma, da bi ji to povedala (enkrat sem ji rekla, da če ne gre drugače, jo bom nekam zaprla in sedela ob njej tako dolgo, da bo kriza mimo, pa mi je gladko odvrnila, da če mislim to naredit gre kar po pištolo in me ubije). Sicer je pridna, urejena, redno hodi v službo.
Povejte mi, kakšni so znaki zadetosti s heroinom? Ji sploh lahko pomagam? Koliko zdravljenih odvisnikov se reši metadona? Je spuščanje oziroma postopno zmanjševanje izhod? Kaj je to sepsa in kdaj se konča s smrtjo (je amputacija rešitev)?
Hvala in lepo pozdravljeni,
Laura!

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren