Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

kako rešim sina

Default avatar

marjan

Spoštovani dr. Kastelic, sem oče H. Roka, in sva vas že dvakrat obiskala v ambulanti v LJ in nato nazadnje v četrtek v Piranu. Do sedaj so bili vsi testi pozitivni, in nazadnje ste mu povedali, da nimate časa za take, ki se ne odločijo resno. Tudi v ponedeljek test ne bo negativen, saj je ponovno vzel v petek zvečer. Sam pravi, da lahko neha kadarkoli hoče, vendar za sedaj še ne in razlogi, ki jih navaja so, da mu vsi težimo, da so to posledice ločenosti staršev, da lahko dela kar hoče. Ne upošteva nobenega dogovora ali zahteve, samo tisto kar mu je všeč. Doma ga ne moremo zadržati, ker enostavno pobegne, pa tudi čez okno. Govori vsem, da on če hoče bo nehal takoj, ali pa z zmanjšanimi odmerki. Noče nikamor iz svoje okolice, vidi samo družbo in nič drugega. Vse prošnje so zaman, vsi dogovori so zaman, prilizne se in obljubi vse samo zato, da dobi stvari katere si zamisli, potem pa poruši obljube.Sam v pogovoru pove, da bo nehal zaradi nas, potem pravi, da bo premislil, ampak premislil je tako, da je ponovno vzel. Enkrat pravi, da sam ne more prenehati, nato , da pozna veliko prijateljev, ki so sami nehali, da se ne bi obremenjeval z nekimi pogovori ... skratka sam ne ve kako in kaj bi rad. V petek je prosil za tablete, ki ste mu jih vi predpisal, nato pa je zvečer ponovno vzel, predpisanih tablet sam redno noče jemati, ker pravi da mu nič ne pomagajo. Sam ne vem več kako naj se obnašam do njjega, mi je edina kar imam, priznam imam ga zelo rad, ker mi je sam povedal stvari sem to razumel kot klic na pomoč, sem velik optimist, vendar ne vidim izhoda, ne vem kako mu lahko še pomagam, kaj lahko še naredim , kje sva z otrokom ( 16,5 ) let komaj ima, kako naj ga prepričamo, da je padel pod rob poti, za katero je sam ugotovil, ponavljam sam je ugotovil, da hodi po robu. Bojim se, da se sin preveč zaveda kaj se dogaja, da se po eni strani zanalašč s tem ukvarja in manipulira z nami, za kar je zelo velik strokovnjak, po drugi strani pa kliče na pomoč, ker ne vidi izhoda.
Veliko sem napisal in navedel stvari in vprašanj, ne vidim pa izhoda iz labirinta, za odgovor , nasvet in pomoč , se vam zahvaljujem , ter vas prosim pomagajte mi, hvala in lep pozdrav.

marjan

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren
cron