Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

Imate težave z zasvojenostjo ali kdo od vaših bližnjih? Potrebujete nasvet zaradi zlorabe alkohola, drog, iger na srečo, spolnosti, spletom ... Vprašajte in se posvetujte s strokovnjaki.

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti

Andreja

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Daniela_Fiket

Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt

peter.topic

Pia Hren , dipl. biopsihologinja

Pia Hren

Diplomirala je leta 2014 in tako pridobila naziv diplomirana biopsihologinja. Po končani prvi stopnji se je vpisala na podiplomski program, kjer ji do zaključka študija manjka še magistrsko delo. Med študijem je spoznala praktično delo v izbrani ustanovi - Celodnevnem pripravljalnem terapevtskem centru za pomoč ljudem, ki imajo težave z odvisnostjo v Višnji Gori. Po končani praksi je tam pričela še s študentskim delom. Danes je v CPTC Višnja Gora zaposlena kot svetovalna delavka in se vsak dan veseljem vrača na delo.

lsd

Default avatar

Anja

1.Kaj je LDS?
2.Kam po pomoč če si zasvojen?
3.Kaj so to pivniki?
4.Koliko vrst drog obstaja?
5.Koliko stane droga?
6.Kje raste marihuana?
7.V katerih državah je največ zasvojenosti?

hvala
Default avatar

dr. Andrej Kastelic

Draga Anja,
Veseli smo vaših vprašanj.
Torej, LSD (dietilamid lisergične kisline) - in ne LDS - je sintetična halucinogena droga, ki se zauživa v obliki majhnih tablet ali kot prašek, ki se nakapa na pivnik. Učinkovit je že v količini 100 do 200 mikorogramov in učinek traja lahko več ur. Sproži mnogotere psihične učinke, kot so motnje zaznavanja (predvsem prividi in občutki lebdenja), občutje onostranstva in motnje razpoloženja, lahko pa povzroči tudi stanje tesnobe in panike – »bad trip« (slabo potovanje). Od telesnih znakov se pojavijo razširjene zenice, pospešen srčni utrip, zvišan krvni pritisk, posledice jemanja niso povsem znane, nedvomno pa ne povzroča telesne odvisnosti.

Glede vprašanja koliko vrst drog obstaja velja, da ločimo droge z poživljajočim učinkom (kokain, amfetamini, ecstasy...), tiste, ki bolj sedirajo (alkohol, opiati, razna pomirjevala in uspavala), halucinogene droge (že omenjeni LSD, psilocibin-nore gobice, meskalin v pejotl kaktusu)...razna opajala, seveda tudi tobak in kanabis pa še vrsta drugih naravnih in sintetičnih drog.

Njihove cene v zadnjem času padajo, tako, da stane gram heroina okoli 10.000,00 sit, pa tudi manj, ecstasy okoli 2000,00 sit, sicer pa s cenami nisem popolnoma na tekočem, saj me to preveč ne zanima. Nikoli namreč ne veš, kaj v resnici dobiš in je tudi v tem ena od nevarnosti uživanja drog.

Marihuana ( izraz izhaja iz špansko govorečih področji) imenujemo posušene dele, predvsem liste in vršičke konoplje, torej rastline kanabis sativa, ki dobro raste tudi pri nas. To je enoletna dvodomna (torej se moške in ženske rastline razlikujejo), ki zraste do dveh metrov. Raste tako v gozdovih, kot ob vodah, v vrtovih ali lončkih po stanovanjih in balkonih. Lahko se goji tudi pod umetno svetlobo in včasih tudi v umetnih hranilih iz posebno »dobrih« semen katere posušeni vršički se imenujejo »skunk«.

Težko je reči v kateri državi je največ zasvojenosti. Sigurno je Slovenija ena tistih, v kateri je največ odvisnih od alkohola pa tudi pri prepovedanih drogah kar dobro sledimo zahodni Evropi. V Sloveniji je nekoliko več zasvojencev s tovrstnimi drogami na obali, odvisnega od alkohola pa ima vsaka družina, če ne doma pa vsaj pri sosedih.

Upam, da ste z odgovori zadovoljni, lahko pa pokličete v svetovalnico Odsev se sliši na Gornjem trgu 24 v Ljubljana in pri tem uporabljate brezplačni telefon 080 6373.

Veliko sreče, Odsev se sliši

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren