Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

19.letni sin

Default avatar
Spoštovani...

To pismo pišem po prihodu močno pijanega 19.letnega sina domov.Popolnoma pijanega, komaj je stal in komaj spregovoril :zabluzili smo.Zabluzili od včeraj popopoldne(sobota) do danes(nedelje) do dveh.In zabluzil tudi v petek, ko se je tudi komaj , pijan kot čep priplazil v stanovanje smrdeč po cigaretih, postani pijači,ves črn okrog ust ..skratka :za zjokat.In tudi zabluzil na silvestrovo in skoraj vsak dan med prazniki.
In približno tako (ne bedim vedno ko pride, le slišim ga kako težko pride ) vsak vikend ob petkih in sobotah.Skrbi me. Pred časom ga je zapustila dekle, sumim,da tudi zaradi opijanja..Razumem punco, ona želi poleg sebe treznega in odgovornega fanta...Potem sta se pobotala, pa spet razšla.Čutim njen strah pred vezo z takim fantom.Težave v šoli,izguba prometnega dovoljenja,brezvoljnost.Doma samo gleda filme na računalniku, ne pospravlja sobe, do trenutka, ko oba z ženo dobesedno 'znoriva'.Drugače visok in čeden fant.KO ga vidiš takole urejenega in treznega si misliš:fant da bi gore premikal...
Na moja opozorila se odziva, 'češ da to počnejo vsi iz njegove družbe'.Zdi se mu obnašanje normalno.Tudi ni kritičen do svojega obnašanja.Zdi se, da živi samo še za tista dva dni, ko bo lahko popival.Vmesni čas po šoli preždi leže pred ekranom z filmi in v študentskem centru, kjer je tudi na voljo alkohol.Učenje v izjemnih trenutkih, ko je situacija že 'kritična'.Ponavljal je prvi letnik, sumim, da je tudi bil temu vzrok alkohol.Že takrat.Tudi burna puberteta z mnogo težavami.Zdravil se je za hiperaktivnostjo par let.Bilo je ok.Sedaj pa...ne vem kako naprej.Kaj naj storim.Ali je možno, da bo to samo po sebi minilo kot to tezo zagovarja žena? Storim kaj ali ne storim? Kako naj se obnašam do njega?Kaj če kaj naredim narobe in bo stanje še slabše?Prosim za mnenje.


Zaskrbljeni oče
Default avatar
Kako pa pride do denarja za pijačo in cigarete?
Fant je odrasel. Začnite ga pojmovati kot takega, naj se sooči s posledicami svojih dejanj (in ne-dejanj)
Jaz bi ga posedla za mizo, mu povedala, da je konec hotela doma, če hoče jesti, naj sodeluje pri
domačih opravilih, če hoče denar, naj si ga zasluži, rok za šolanje naj bo določen - v tem in tem času
moraš končati šolanje, po tem obdobju si najdi službo in skrbi sam zase.
Pijača - pijan v stanovanje nima vstopa, naj spi pa pod mostom. Ko je moj sine enkrat probal s takimi,
sem si reci in piši nabavila alko-test (ker smo samo tako lahko razčistili s tistim "saj nisem pijan") in
je pihal pred vrati. Ga je zelo kmalu minilo, res pa, da je bil mlajši.

Brezvoljen? Saj za kaj bi se pa trudil, če mu nič ni treba? Saj vse dobi na pladnju. Malo ste že zamudili,
kaz sem te težave reševala, ko je imel sine 15 let in ni bilo nikoli več treba. Je pa nujno ukrepati, brez
strahu "da bo še slabše"....še slabše bo v VSAKEM primeru, sploh, če mu pustite, da lahko dela kar
hoče in to mirno gledate....
Default avatar
Pozdravljeni!
Točno tako, dajte mu pogoje in pravila, če sam ne ve kaj je prav in kaj ne! Žal je tako, da če boste sedaj še vedno popusščala, bo bredel vssak dan globje in globje, sam se tega spomnil ne bo - verjetno se niti ne bo mogel, ko se bo opijal iz dneva v dan!

Mogoče pa bi poskusila poiskati pomoč na tej povezavi
http://www.zakladi-zivljenje.si

.....
Default avatar
Če si foter, ga nehaj ujčkat in pomilovat, temveč ga postavit pred dejstvo, po potrebi tudi vrži čez prag; in če boš to naredil, se bo verjetno hitro spravil k sebi! Preveč jih ujčkamo in razvajamo, potem pa nastanejo iz njih pač takšna pijana ali zadrogirana skrpucala in škoda jih je. In normalno, da ga punca pusti, edino pravilno! Nekoč je takšne fante malce streznila in zresnila vojska, sedaj pa niti tega več ni, zato se pri teh letih lahko popolni luzerji, nesposobni za karkoli, celo za punco dobro pokavsat, kar je sramota!
Default avatar
Težko bo to minilo, brez da mu ti postaviš pogoje, kot prvi pogoj pa je da vidva z ženo govorita isto in se podpirata, pri dejanjih. Ne mu sedaj v celoti prepoedat izhodov in alkohola, vendar v manjših količinah.In pa na prvo mesto naj postavi šolo. Treba ga je postavit mal pred dejstva in fanta postavit na pravo pot v življenju, predlagam da nastopiš ostro, ampak brez agresije,mogoče se bo slišal čudno ampak sem isti letnik kot tvoj sin, veliko uspehov !!
Default avatar
Jaz bi vsem komentarjem dodala, da če mu vidva ne znata pomagati, najdita strokovno pomoč. Lahko ga tudi kam peljeta, da bo videl, kaj alkohol naredi iz človeka. Sama imam očeta ki je "ozdravljeni" alkoholik. In ko smo hodili na terapije, ko je bil na Vojniku, sem tam videla veliko mladih fantov (21-25 let), takrat mojih let, ki so se zdravili odvisnosti od alkohola. Ko so mi govorili svoje zgodbe in kako so postali odvisni, sem se zamislila. Pa ne nad sabo, ker nisem imela nikoli problemov z alkoholom. Samo, če bi moj otrok tako zahajal kot tvoj, bi ga verjetno peljala na taka mesta, kot so Metelkova, Kralji ulice, na Prešerca.... da fant vidi...
Predvsem pa, kot so omenili že drugi, za božjo voljo, nehajte mu dajat denar in če ga bo rabil, mu predlagajta, da naj začne med vikendom delat. Če bo rabil za malico, sendvič, mu pač kupita sendvič. Sama sem delala od 14.leta dalje. Pa ne govorim, da sem bila popoln otrok, tudi mi smo pili, kadili, samo smo imeli ure, vsak vikend pospravljanje, kuhanje.... Mi je enkrat mama rekla, da lahko pridem kadar čem domov, samo ob 8-ih je vstajanje in delanje cel dan. Verjemi, samo en vikend sem prišla zjutraj domov, ker nisem mogla potem z mačkom delati. :)
Pa še nekaj.... na Vojniku je bil psihiater, ki je dvema staršema lepo rekel, če želita, da se njun sin reši odvisnosti, naj ga vržeta ven iz hiše. Resno, ker mu drugače daješ potuho. Pa ne govorim, da morate zdaj sina ven iz hiše vržt, sam glede na to, da je že polnoleten, se vam ne zdi, da je že čas, da nekaj prispeva v gospodinjstvo, če ne s financami, pa z delom. Pomislite (pa bog ne daj), kaj bi se njemu zgodilo, če vaju jutri ne bo več. Vidva z ženo sta vidva, ki ga morata naučiti samostojnosti.....
Default avatar
Živjo,

jaz bi samo povedala, da vaš sin ni nobena izjema. In ne bo konec sveta zaradi tega. Jaz sem tudi študentka in povem vam, da večina študentov tako delamo. Kaj je s tem narobe, če se napiješ za konec tedna? Vam se zdi narobe, ker je vaš sin in vas pretirano skrbi zanj. Če bi se znali postaviti v njegovo kožo bi razumeli in ugotovili, da ni nič narobe, da bo preživel. Naj hodi na zabave. Vsi hodimo in se bomo že enkrat naveličali. Zato ga še ni treba pošiljat na nobeno pomoč.. Tudi jaz sem lani v prvem letniku počela isto ,letos me že malo mineva. Saj bo tudi njega minilo. Pomislite nase kako vam bi bilo če bi vam kdo očital da se napijete? Pač je to najboljša sprostitev. Lepo nam je študentom. In s tem ni nič narobe. Kaj vse še drugi delajo.. Veliko študentov danes je vsak dan pod vplivom, ponavadi trava, pa bodo tudi oni preživeli.. Res to ni nič nenavadnega!
Default avatar
Zivjo

Js ti lahko povem iz lastnih izkusenj, da je kriva druzba in puberteta..pri meni so bili tudi geni.

Moja starsa sta se locila,ko sem bil star 15.
Pri 16 se s kolegom "spoprijateljiva" z druzbo, kjer so bili vsi starejsi 5 + let.
Zacne se rokenroll dobesedno..alko,biznisi,droge,zenske....

Se spomnim, k je mami enkrat prnorela domov in se zacela dret, da je razrednicarka klicala da me ze 14 dni ni v solo kje sm !?!? Pri 17 pustim srednjo kupim si avto, izpit ni pomemben...Zgoraj omenjenega kolega je fotr doma pocakov z vabilom na socialno, pa tudi ni pomagalo. Stvari so sle tok dalec, da sem skoraj pristal v zaporu.Resil me je samo (po besedah sodnice) casovni razmak med dogodkom in obravnano( ze prej sem imel svasta)

Pri 21 dojamem, da nekak to ni to. Naredim sredno do konca, preselim se v Ljubljano, studiram in delam. Domov hodim enkrat na 2 mesca, ker sem delal samo vikende.

Danes pri 26 imam se 2 izpita in diplomo. Mislm, da sm se kr skulirov...vcasih se se zgodi, da zuram 2 dni :) Kolega dobil punco, cist skuliran, ne nabijam :)


Mislm, da se je na koncu pokazal mamin trud pri vzgoji. Obzalujem, da sem prizadel takratno punco na miljon moznih nacinov in sekiral mami.

Oce tebi svetujem, da se pogovoris s sinom(man to man). Povej mu, da nalivanje ni frajersko, da to lahko pocne dobesedno vsak, tezje je doseci druge cilje v zivljenju. Motivirej ga za solo, razlozi mu nej gleda 5 let naprej. Enkrat bo rabil sluzbo, kar je pa danes brez sole tezko (tudi s solo je, sam jo iscem ze ulala s tehniskim faxom). Spodbudi ga za sport,..
Skoraj bi pozabil, obvezno naj pove glede punce kako se pocuti, tudi ce bo takoj zavrnil pogovor, ga malo "pritisni", ker z alkotm ne bo resil nic.

Oprostite, ker sem imel malo izpovedi :)

Srecno !
Default avatar
Spoštovani

Najprej bi se vam zahvalil za vse odgovore.Vaši prispevki mi veliko pomenijo.Po' revoluciji' doma in skorajšnji vojni so se stvari malo umirile.Ta revolucija in nekajdnevna vojna in tihi teden z ženo je dal misliti vsem.Meni, njej in tudi njemu.Mislim , da sem še pravočasno pritisnil na zavoro, pri polni hitrosti sem nenadoma blokiral kolesa in postavil na kocko vse.Šok.
POtreben šok.Sin je videl da mislim resno, moja tudi, sedaj pije med tednom sok.V petek je peljal prijatelje na ples (ko vozi ne pije) , v soboto pa je zažuriral.Nisem ga slišal kdaj in kakšen je prišel domov .Mislim pa da se zaveda kam pelje, vlak ko prestopiš mejo.Ko zabava postane odvisnost in posledična nesvoboda.Nihče odvisen ni svoboden.Ko užitek in sprostitev ob koncih tedna postane premalo.Ko počasi lezeš v blato v počasnih krogih spirale do dna.Rešitev je samo umiranje na obroke z vsemi težavami alkoholne odvisnosti ali abstinenca.Videl sme abstinente po mnogih letih odvisnosti kako nesrečni so.Vsi.Brez izjeme.Njihove ubite oči zrejo nekam daleč.Ali pa so 'močni' toda nikoli radostni.
Alkohol ubija počasi, toda med njegovo počasno morilsko potjo ubija še vse naokoli.Močnejši je od ljubezni, močnejši od grožnje smrti.Vem, ker vem kako je umiral moj oče.Prvo je ubil nas...potem je ubil še sebe.Nikoli ne bom pozabil v solzah in trepljenju prečutih noči.Nikoli ne bom pozabil očetovih motnih oči, ki me niti niso videle.Njegov pogled tavajoč nekam daleč.
POtem je umrl.
POčasi umiral v bolnišnici Sežana in na koncu na Japljevi.Nisem vedel, da umira...Za njegovo stanje je vedela samo mati.Tako rad sem ga imel navkljub vsemu.Nikoli me ni tepel.Nikoli se ni pogovarjal z menoj.Bil je nekje daleč v megli alkoholnega opoja, jaz pa sam na tem svetu.In samota me spremlja še danes.
Nekaj dni pred smrtjo sva šla v bolnišnico na obisk...z materjo.Ležal je tam ves suh in z ogromnim trebuhom polnim vode od bolnih jeter.Nismo veliko govorili...le mama je rekla, če greva kupit obleko... ....Nisem vedel ,zakaj obleko , to sem se zavedel šele takrat , ko je prišel stric v internat...Poklicali so me ven na recepcijo in rekel sem :kaj pa ti tukaj delaš stric?Odvrnil mi je :Oče ti je umrl...takrat se mi je podrl svet.Bila je boleka za načrtovan pogreb.Tako rad sem ga imel...navkljub vsemu.Tako lep in prijeten človek je bil...
PO obisku z mamterjo sem ga obiskal tam a Japljevi še sam...Še vedno vidim njegov obraz suh, izpit in ubit.In njegovo shirano telo v progasti pižami zadnje sobe desno .Sobe za umiranje...KO je rekel zadnje besede:popravi mi kolo...ono dedkovo.Odvrnil sem mu:popravil bom tudi motor...
takrat sem ga živega videl zadnjič.Ko je ležal na parah doma ga nisme hotel videti.Skrit na podstrešju hiše sem čakal pogreb.
POtem je po nekaj dnevih prišel stric v internat....Glasnik smrti mojega očeta.Ko to pišme jokam, solze mi tečejo iz oči na mizo..Od tega je že 33 let.A spomin je še živ kot bi se zgodilo včeraj...
JOkam...
In sedaj sin , moj sin krenil na to pot...Raje bi umrl kot gledal reprizo te zgodbe.


Oče
Default avatar
Živijo,

predlagam vam Družinsko Zdravljenje. Zdravljenje s pomočjo knjig in zdravljenje s pomočjo bivših odvisnikov, ter uspešnih terapevtov. Pri nas je minilo deset let, ko sem odšla do očetovega zdravnika po napotnico zanj za na Pohorje... žal sem bila edina iz cele družine, ki sem se več let pripravljala sama s knjigami na ta trenutek in kljub temu, da je sestra končala zdravstveno šolo, jaz sem pa pristala na gradbeni, ker se ni nihče od staršev ukvarjal z menoj, le skupnost koliko sem sama vzela...žal nismo imeli družinskih terapij, ker je pa žal tudi mama alkoholičarka in nas je spretno odrinila na stran, da je slučajno ne bi skapirali...alkoholiki so dobri manipulatorji in lažnjivci! Predvsem pa z leti napredujejo v telesnem in duševnem propadanju! Ker nisem opravila tudi sama celostnega zdravljenja pred desetimi leti, sem si dobila tudi partnerja alkoholika, z njim imam dva prečudovita otroka, njega pa sem po sedmih poskusih in s pomočjo strokovnih delavcev in prijateljev iz kljuba le brcnila v zadnjico in ga poslala nazaj k njegovim alkoholičarskim staršem...


Želim vam Uspešno Pot!
Default avatar
ATA jaz bi eno pivo spija če lehko? Jaz tega mladeniča poznam osebno, ker je moj najboljši prijatelj ter brat obenem tudi šef, mama, ter še trije avtobusi prijatelof. Mimo/grede pa prodam še tablete za živce ter gume za namizni tenis, cena ni zadnja.
[right]Lp, rdeča kapica[/right]

Pozor pozor! Odgovor je trik ;)
Default avatar
24 letni sin je napisal/a:

Razumemo in hvala za humorni, a z veliko poanto povedani komentar.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Naročilo na ePosvet:
https://med.over.net/video-svetovanje/e ... l-soc-del/
Default avatar
Pozdravljeni!

Se opravičujem za moj sarkazem v prejšnjem postu. Mi samo lahko kdo pove iz katerega konca slovenije je ta mladenič? Hvala že v naprej za odgovore.

Lep pozdrav, P.
Default avatar
Verjetno skoraj iz vsakega konca Slovenije
Default avatar
Oče je napisal/a:
prelepo in ganljivo napisano.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja E-posvet
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren