Med.Over.Net

Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

DTO-Zaloška29-odd.Andreja Kastelica

Default avatar

GREEN MAN

Pozdrav vsem skupaj!

Že nekaj časa si želim predebatirat z vami,kaj si mislite o oddelku dr.Andreja K. na Zaloški 29, znan kot DTO v LJ?
Zagotovo nekateri zelo dobro poznate ta program, saj je edini v SLO, ki se uradno ukvarja z detoksikacijo od prepovedanih drog. In ravno pri tem >edini< imam sam zelo veliko pomislekov..
Tudi sam žal ZELO dobro poznam ta DTO na Zaloški, saj ga v določeni vlogi že več let spremljam, a zaradi zasebnosti tega ne mislim opisovat, in četudi ga sicer že od nekdaj izjemno hvalim in podpiram, pa me je v zadnjem času zmotilo vse več zadev..
Človek bi pomislil,da ustanova, ki v neki državi nima sploh nikakršne konkurence, zaradi tega toliko bolj ustvarja le najboljše in se trudi biti popolna, uporabna ter koristna, tako zase kot najprej za uporabnike.. Žal pa opažam,da pri njih že dolgo ni več tako.

Kot EDINA samostojna tovrstna ustanova v celotni državi ima kot prvo le 14 REDNIH POSTELJ za VEČ TISOČ narkomanov po vsej Sloveniji, zaradi česar so čakalne vrste neustrezno, da ne rečem "nevarno" dolge, vsaj za prenekaterega posameznika, ki išče njihovo pomoč v različnih resnih stiskah in situacijah.. Zaradi tega so ustanovili "obvezno" PRIPRAVLJALNO skupino, ki naj bi služila uporabnikom z zlorabo večih drog naenkrat, kar pa žal niti malo ni tako.. Mimo te skupine pride na oddelek namreč več drugih narkomanov,ki za to skupino skoraj niti ne izvejo oz.ker ob prijavi sočasno zlorabo drugih substanc preprosto prikrijejo (laganje večina odvisnikom ni ravno tuje, kar na oddelku zagotovo zelo dobro vejo), torej služi skupina zgolj opravičevanju njihovemu pomanjkanju prostora na oddelku, dolgim vrstam in jasno proračunu ustanove, hkrati pa v jezi tistih, ki so ob prijavi iskreno (naivno) priznali,da uživajo tudi druge substance, ustvarjajo "prisilno" laganje med njihovimi vrstami, ko si tudi sami želijo ali največkrat nujno potrebujejo čimprej priti na oddelek..
Namesto te skupine bi bilo bolje izračunati koliko več sto odvisnikov pride(ČAKA) na eno od 14 postelj, kar pomeni, da bi bilo najbolj koristno raje povečat kapacitete oddelka, ampak zadnja leta itak spoznavamo,da zdravstvo ni več človeku v namen,ampak sama sebi in čim manjši kapaciteti DELA njenih uslužbencev, za enako plačo ali pogosto višjo od izpred let..

Kot drugo so zaposleni v tej ustanovi daleč od ustrezno izobraženih oz.,kar je še bolj pomembno, daleč od ustrezne izkušenosti in nujno potrebnega znanja, zaradi česar se uporabniki vse bolj pritožujejo, pa tudi sama statistika uspešnosti kaže na to.. Kar vam lahko iz prve roke garantiram tudi sam.
Večkrat sem se že vprašal zakaj podobnega detoksikacijskega oddelka ni tudi kje drugje v SLO in nemalo od uporabnikov mi je zaupalo, da so le-te celo obstajali,a jih je dr.Andrej Kastelic sam "uspel nekako prepovedati" in tako dosegel,da so jih ukinili, kar pomeni,da si vsekakor prizadeva, da to ostane zgolj "njegovo" področje.....
V redu,če je že temu tako, zakaj si potem ne prizadeva, da zadeva vsaj pri njih poteka kot je treba, uspešno,produktivno in predvsem STROKOVNO?

V zadnjem času poslušam tudi zgodbe o tem,kako so EDINEGA zares ustreznega in dobrega terapevta oz.zdravnika, ki se je na njihovem oddelku edin kot tak pojavil v 12-ih letih, odpustili po enem letu njegovega delovanja, medna zaradi kadrovskega viška, medtem ko so ohranili vse ostale terapevte, ki jih uporabniki sploh ne dojemajo kot strokovnjake, kaj šele da bi v njih videli ustrezen in učinkovit kader, ki bi jim na diagnozo sploh kakorkoli ustrezal.. Znana zgodba? Ja,žal, tipično slovenska. Očitno je ta odpuščeni dr.NN preveč konkuriral njihovi strokovnosti, je v kvaliteti preveč izstopal med njimi, in so ga "mogli" zato odpustit.. Uporabniki so se menda jokali zaradii njegovega odhoda, kar vam verjetno marsikaj pove,saj jih ni malo,ki so priznali,da jim je EDINI znal vliti voljo in upanje s svojim tapravim pristopom..!!
Že tako je psihiatriji težko najti dobrega terapevta, saj jih gre večina v ta poklic zgolj zaradi lastnega manjvrednega kompleksa, zaradi ega in občutka vzvišenosti, ko se le-ti lahko vsaj na delovnem mestu naslajajo nad bolj šibkimi in ogroženimi ljudmi, nad svojimi pacienti.. Brez zamere,ampak iz ne le svojih izkušenj lahko zagotavljam,da je najboljši terapevt zgolj in samo tisti,ki je nekoč tudi sam izkusil podobno, kakršnih je 1%, medtem ko so vsi ostali sami zase večji pacienti od svojih "strank" in zares nimajo blage veze, kaj šele sposobnosti pomagat drugim, niti, kar je najbolj tragično, same želje in iskrene potrebe po pomoči ljudem v stiski!!

Ker je pismo že precej dolgo,a še zdaleč nisem napisal niti pol vsega, kar vem in imam za napisat, bom vseeno končal..
Nisem zgrožen le nad delom tega oddelka, saj se medijsko posvečam vsemu zdravstvu, ampak zelo bi vam bil hvaležen za vaša mnjenja, da mi tudi sami poveste svoje izkušnje, saj se prav temu oddelku zaradi določenega "razloga" še posebej posvečam..
Hvala. Lep večer in nadaljujem prihodnjič!
Default avatar

bernardka

Zdravo Greenman, se popolnoma strinjam s tabo.Točno tako in še veliko slabše je na tem oddelku. Sam poznam eno terapevtko , ki sploh ni življenska , naj samo omenim npr. tam želijo , da starši sodelujejo in sicer vsak petek dopoldne. Ko sem omenil, da moja mami ne more vsakič dobiti dopusta, je samo zabrusila da teh 8 petkov bo pa že doma , saj si ljudje iz MS lahko vzamejo čas in pridejo v Lj. A ona ne ve , da nimajo vsi starši tako dobrih služb kot ona( da bi si pa ona kdaj popoldan vzela čas, pa ne) Pa še čuda traparij se tam dogaja res.

l.p.
Default avatar

kontakt green meen

želela bi kontakt, kateri terapevt je bil ok? GREEN MAN SE STRINJAM S TABO,veliko nas je istomislečih s teboj. Tam so res poden od podna, razen, če nimaš kuverte in si od določenega v sorodu. Še več mislijo, da se jim nič ne more.., da lahko pošiljajo take narkomane na drugi svet.
Default avatar

metuljčica

Pozdravljeni,

se strinjam za DTO , je res premalo postelj , pa premajhen % ozdravljenosti je.

Mislim, da bi morali tam zamenjati par terapevtov , pa bi bilo bolje. Isto ampak res NUJNO ISTO bi bilo treba narediti red na Metelkovi ambulanti. Kaj pa ,če bi tam rajše koga poskušali zdraviti, ne pa da iz njih poleg tega da jim dajo nadomestek droge , delajo še zombijeiz teh bogih odvisnikov. Videvam te uboge odvisnike, kako so "prbiti reveži", potem pa se z njimi pogovarjam , pa zvem , da vse te tablete dobijo kar uradno predpisane v tej ambulanti. No ne vem , če so vsi odvisniki tudi psih. bolniki, da dobijo enormne doze psihotikov, če drugega ne , jih tisti ki jih dobijo, ne konzumirajo , pa jih prodajo drugim in če vzameš 3x-no dozo , si isto kot če bi bil na drogi. Kombinacija z metadonom ,tableti ter drogo je pa ubitačna . Zdej sem zvedel, da je en tak model ki hodi na Metelkovo, doma hotel v tem stanju mamo z nožem zabosti , se je reva komi rešila pred prihodom reševalcev in policije. Samo, da je bil tuki še PLIN v igri zraven. Nekaj je treba ukreniti, ne vem pisati ministru za zdravje al ne vem komu, naj kdo predlaga , ker neketere družine so resno ogrožene, s tem pa tudi okolica.
Default avatar

ljubicakrepal

DTObi bilo potrebno zapreti, saj je samo za nekatere služba, kjer samo uživajo tam zaposleni. Nimajo odnosa do pacientov.Nujno bi bilo potrebno sprejeti ukrepe v vezi zdravljenja odvisnikov. Ne more samo Kastzelic imeti klinike in tak monopol v Sloveniji. Na Metelkovi se znajdejo odpisani od DTO, saj jih ta klinika na veliko pošilja na Metelkovo. Potrebno je seznaniti ostalo javnost, pa si nihče ne upa.
Default avatar

Anonymousss

Metadon nikoli ni bila rešitev zdravljenja odvisnosti... Je le program na katerem nekateri mastno služijo (Kastelic... ITD.) Zdravljenje odvisnosti od metadona je bistveno DALJŠE in TEŽJE od zdravljenja heroina! Oče metadonske klinike Kastelic že tako uboge odvisnike vpelje v še tršo drogo kot je hors. Edino dokazano učinkovito zdravljenje odvisnosti je s pomočjo terapij, pogovorov in marihuane (za lajšanje simptomov). Kastelica bi morali zapreti, ampak v koruptlandu to seveda ni mogoče :(
Default avatar

Anonymousss

Metadon nikoli ni bila rešitev zdravljenja odvisnosti... Je le program na katerem nekateri mastno služijo (Kastelic... ITD.) Zdravljenje odvisnosti od metadona je bistveno DALJŠE in TEŽJE od zdravljenja heroina! Oče metadonske klinike Kastelic že tako uboge odvisnike vpelje v še tršo drogo kot je hors. Edino dokazano učinkovito zdravljenje odvisnosti je s pomočjo terapij, pogovorov in marihuane (za lajšanje simptomov). Kastelica bi morali zapreti, ampak v koruptlandu to seveda ni mogoče :(.
Default avatar

odvisni otrok

Kastelic podpira Metadon, dolga čakalna doba cca 3 -4- mesece, za prihod na zdravljenje in pogoj, da si na Metadonu, na visoki dozi, sprejem in kmalu po sprejemu ven na cesto, na Metelkovo.Naj ocenijo procent uspešnih pacientov, naj že kdo vzame to pod nadzor.Razočarani pacienti združimo se.
Default avatar

deco

dto je zakon kader je zakon vsi so legende na dtoju sam če ne morš ne morš ne dto ja krivit
Default avatar

edenizmed100...

sam na dto-ju se nisem bil,kljub 10let na ganu plus deveto leto na metadonu ter benzodeazepinih,veliko jih bo reklo da je cakaalna vrsta in razdalja le moj izgovor,vendar!zelel sem le omeniti da bi se mogel celoten sistem metadonskih centrov moglo konkretno biti pod nadzorom ki je le mogoc,saj so ljudje razlicni tako tudi njihovi motivi in zelje to pa velikokrat ne gre,sam sem na enem najslabsih centrov v slo,v posavju kamor dr.kastelic se praga ni pristopil da ne govorim o predstojnem zdravniku,ki je splosni zdravnik,spodaj v kleti je pa njegovo ime za okras!sam sem zavrnil vrsto predlaganih zdravil saj sam vem da antipsihotiki tu nimajo kaj iskati oz. predpisovanje njih le zaradi njihovih mocnih stranskih ucinkov zdravilo samo pa je namenjeno cisto drugim psihicnim boleznim npr. kvantiax ki je le v bistvu prejsni serquel,kar sem tudi jasno zavrnil z pojasnilom da ne zelim biti zjutraj kot "oprana cota",ki se vlece kot megla!poleg tega statistike aali cisto bezno opazanje je pa to ,da je najhuje kaksna epidemija zlorabe dveh glavnih kao nadomestkov se je razvila,kaj si folk spusca v zile je neverjetno,pa ceprav nimam kaj soditi sam sem zmerom rekel tableta je za v zelodec prav tako metadon in substitol ce je ze potreba naajbolj zalostno je pa da je meja starosti ko se folk vkljuci v program vse manjsa,prijavljajo se ljudje z nizko toleranco in kar naenkrat jim ta zelo poskoci,ze zame je bil to šok pa je bila moja toleranca ze preden sem se prijavil katastofa!cuvajte se in vsem zelim zdravja ter ne obupat!ce mi ne bomo drzali skupaj,...
Default avatar

nezadovoljni

Strinjam se z vami. Sramotno je kako uničujejo ljudi, ki res potrebujejo pomoč. Veliko zaposlenih sploh ni usposobljenih za zdravljenje odvisnikov, npr. splošni zdravnik!? Psihiatri obstajajo samo zato, da predpisujejo zdravila, ki ponavadi naredijo še več škode, največkrat sploh ne znajo poslušati in pomagati. Še veliko slabše je zdravljenje od prepovedanih drog na Metelkovi 9, na CPZOPD LJUBLJANA. Tam namreč dobesedno uničujejo ljudi in svoje pacijente. Skoraj vsi zdravniki-ce komaj govorijo slovensko, govorijo pol slovenščino. Bojim se, da tudi razumejo bolj malo. Zdravnice, ki tam delajo prav tako niso ustrezno usposobljene, s tem mislim, da splošna zdravnica, ki dela hkrati v splošni ambulanti in na CPZOPD in ima več sto pacijentov ne more kvalitetno opravljati dela. V tujini in drugje po svetu tako zdravljenje z metadonom ali heptanonom traja 1 mesec, saj so ta zdravila zelo škodljiva. Uničujejo kosti, organe in so skoraj enako škodljiva kot heroin ali druge droge. Tu pa ljudem ozr. pacijentom dajejo metadon ozr. heptanon piti leta in leta. Ne vem kako je to sploh dovoljeno npr. kako lahko pustijo pacijentu piti 18 tablet metadona vsak dan 2 leti, kljub temu, da je oseba negativna pomeni, da ne jemlje prepovedanih drog. S takim dejanjem so zdravniki le zakoniti dilerji. Nekateri pacijenti hodijo na tako terapijo 10 let. Ta program je zelo neučinkovit. Služi zgolj samemu sebi in ustvarja zelo bolane ljudi. Ne vem kje so nadzorne službe, kje so inšpekcije. Pacijenti se bojijo pritožiti, pa tudi veliko jih ne ve komu se lahko pritožijo, saj je to edina ambulanta, ki nima nikjer na oglasni deski naslova kam se lahko nezadovoljni pacijenti pritožijo. Glede na to, da država in vsi davkoplačevalci plačujejo ta program, ki ni poceni bi lahko ustrezni organi ozr. službe ukrepali in terapijo organizirali tako, kot je drugje po svetu. Resni pacijenti, tisti, ki se želijo pozdraviti ne potrebujejo leta za to.
Default avatar

eden od mnogih nezadovoljnih

Te dve ustanovi DTO in Metelkova dobesedno uničujeta ljudi in ne zdravita. Zanima me koliko ljudi so ozdravili na Metelkovi. Dobro bi bilo videti statistiko tega.!? Pacijentom predpisujejo neustrezna zdravila, kot so antipsihotiki za nespečnost lepo vas prosim. Kaj takega. Namesto, da vzdržujejo odvisnost in jo največkrat tudi poslabšajo s svojimi zdravili, bi morali pacijente obravnavati resno, zdravljenje bi moralo trajati manj časa in bolj individualno saj niso vsi oedvisniki isti. Veliko jih ima tudi druge bolezni. Psihologa sicer imajo ampak jaz sem to izvedel po 10-tih letih zdravljenja. Psihiatra so sedaj zopet dobili pa je skoraj tako kot, da ga ni, saj drugega kot pisati antidepresive, antipsihotike, in druga zelo škodljiva zdravila ne počne!! Lepo in dobro bi bilo, da bi se kdo poglobil v problematiko in pomagal pomoči potrebnim saj ja drog vse več in zasvojencev z njimi tudi.
Default avatar

nezadovoljno zadovoljen

CZOPD oz. DTO mi je je precej znan, lahko bi celo rekel da sem bil redni gost. Tam sem bil prvič še, ko je bil v stari stavbi z največ (se mi zdi) 6 pacienti.
Precej truda, rezultati slabi. Dobri rezultati so bili samo, ko sem končal celi program in hodil potem še nekaj let ambulantno k psihiatrinji.
Ampak ti dobri rezultati tudi niso bili dolgoročni. Sčasoma sem spet padel, se pobral, spet padel, se pobral, spet padel, se pobral....
Kdo je odgovoren? DTO? Metelkova? Ne, itak sem odgovoren jaz in samo jaz. Terapevti te lahko samo opremijo z določenim znanjem, tehnikami in ,da z njimi mogoče razpucaš kake probleme to je pa tudi vse.
Procent "ozdravljenih" je pa nizek povsod, ker je to komplicirana zadeva. Zdaj sem že nekaj let samo na metadonu, želje po drogah nimam, živim normalno.

Se pa strinjam, da je kvaliteta programa dosegla svoj vrhunec s prvotno ekipo, ki je zgradila ta program, ampak sčasoma z odhodom tistih izkušenih in prihodom novih terapevtov je kvaliteta strmo padla.
Žal tisti prvotni terapevti niso svojega znanja/izkušenj prenesli naprej in situacija je zdaj taka, da odvisnost zdravijo ljudje, ki odvisnost poznajo samo s papirja in predavanj.
Prva ekipa se je učila na napakah, današnja misli da ve vse o vsem. Sicer nimam pravice trditi, da je program slab, ampak mene osebno je razočaralo kaj je postalo iz te ustanove.
To, da imajo 14 ali koliko postelj je normalno, ker ne moreš voditi zdravljenja za 30 ljudi naenkrat. Že pri 14-ih je včasih kaos.
Bolj smiselno bi bilo tak center odpreti vsaj v vsaki regiji. Pogledati kaj v programu, bi se dalo izboljšati, ker program ostaja enak, saj je po njihovo popoln in njihovo znanje je popolno. Le pacienti so ali obetajoči ali nemogoči.

Metelkova in ostali centri za podeljevanje substitucijske terapije niso centri za zdravljenje odvisnosti, kako to ni jasno?
Jaz npr. se tam ne zdravim, ampak sem na vzdrževalni terapiji in bom na vzdrževalni terapiji dokler bo potrebno. Za vedno če bo treba.
Da dr. Kastelic oz. DTO zahteva, da se prijavite na Metadon je razumljivo. Kaj naj paciente znižujejo z nezakonitim Heroinom? Naj bo detoksikacija takoj na nulo in bo vsak pacient zapustil oddelek po 24ih urah?

Sistem ima vsekakor svoje napake. Pacienti smo težki in imamo svoje napake. Na koncu je vsak odgovoren samo zase in na koncu vsak plača za svoje napake.
Default avatar

nebom šinfala

moja izkušnja?
Okej, bom povedala, čeprav je materiala kar precej. Naj prvo povem KAKO SEM DANES.
Danes je en dan v juliju 2016 in trezna sem. Zame je treznost zavedanje, da počnem tisto, kar počnejo "normalni ljudje". Recimo grejo v službo. Pridejo domov, skuhajo kosilo. Imajo psa, s katerim se ukvarjajo, ker svojih otrok nimajo..In še in še..
Naredila bom izjemo in bom svoje misli zarolala šest let nazaj. Šest let nazaj sem bila na začetku svoje poti, po kateri stopam danes. Na eni strani fizična odvisnost od opijatov, sesuta družina, brez prijateljev, vsa prestrašena, da ne zmorem več..Hvala bogu, da sem imela svojo boljšo stran( še danes jo imam:), ki me je prepričala, da se naj grem zdravit. In sem šla.
Do l.2010 sem za sabo imela 8 let narkomanskega življenja. Če je to sploh vredno omenjati..to sploh ni bilo življenje, to vse skupaj je bila ena velika žalost. Tako prazna sem bila.
Prišla sem torej(SAMA!) do točke, ko sem hotela naprej, ne nazaj. Dobro sem si splanirala, vse dobre in slabe strani zdravljenja fajn premislila. Dala sem si čas za razmislek.
Potem so stvari stekle. Izgubit itak nisem imela(več ) kaj. Tako nizko, kot sem bila takrat, nikoli več nočem biti.
Nisem imela pojma o dto-ju. Ostali zadetki so mi govorili, to ja.Pa tega kastelica omenjali.
Vseeno sem si rekla, da si dam šanso. Morala sem hoditi na njihov pripravljalni program, vmes se prijavit na metadon. Hors sem vmes odpikala. Pravzaprav sem bila po dveh mesecih že na zaprtem oddelku.
Tam se je pa začelo. Ven so mi začeli butat občutki, lepi in manj lepi, strah, nemoč..8 LET DROGIRANJA in niti enega dneva treznosti je pač zahtevalo svoj davek. Tam notri sem se zavedala kako nizko sem. Prvič v življenju sem se ustrašila sama sebe. Spuščanje na 0 je bilo zelo težko in boleče. Psihično sem bila ob nižanju odmerka še bolj sesuta. Če karikiram; počutila sem se kot nebogljen dojenček, ki šele začenja z življenjem.
Šele tam notri sem dojela, kje je vzrok in kako moram drugače.
Programa nisem dokončala, sem pa dobila izjemno izkušnjo, za katero sem danes zelo hvaležna. Notri, sploh na zaprtem oddelku, je bila sestava teh 14-tih pacientov zelo zelo pestra. Vsi z neko svojo prtljago, vsi težki po svoje. In ranjeni.
Četudi smo prostovoljno privolili,da nam vzamejo tisto, kar nam je pomagalo, da smo lažje zdržali takrat in v tistih pogojih- pa ne pomeni,da je zdravljenje mačji kašelj.
Pišete, kakšni so terapevti..Mene osebno nihče ni (posebej) motil. Seveda so mi v spominu ostali tisti, ki so bili res vredni tega naziva ( recimo Uroš Metljak) , oziroma njihov način dela je bil res "TOP"! Za Uroša sem izvedela da je čez dve leti odšel na svoje in danes vodi svojo terapijo z izkušnjami, ki jih ima seveda več kot dovolj:)
Na oddelku je bilo ogromno medsebojnih konfliktov. Četudi nisi hotel, si hitro sam koga užalil, grdo užalil, ker odvisnik, ki mu vzamejo drogo, je vzkipljiv in rahlih živcev. Prihajalo je do predčasnih odhodov, ker ljudje pač niso zdržali. Ne vem, ali so šli zaradi terapevtov.
Jaz sem šla, ker sem se ustrašila sama sebe. Toliko časa sem bila od jutra do večera vsak dan,24h zadrogirana, da sem pozabila kdo sem. Sebe sem se ustrašila. Pa tudi mislim,da nisem bila še pripravljena. Poleg tega sem istočasno v obdobju tik pred zdravljenjem spoznala svojega zdajšnjega moža. In on mi je bil tedaj dovolj velik razlog, da se sama po predčasnem odpustu nisem vrnila na stare tire.
Danes sva še kar skupaj:)) Še kar rada se imava in to si vsak dan poveva.
Dto me je prvi naučil, da so odnosi pomembni. In tega se držim še danes.
Jaz sem danes srečna.
Po predčasnem izpustu sem bila izgubljena, vendar sem raje, kot da bi še kdaj šla nazaj na ulico, odšla v ambulanto in se prijavila na buprefomorfin. Ne gre drugače in meni pomaga.
Normalno živim.
Moja edina "droga" je to zdravilo. Cigareti, ostala psihiatrična zdravila...sem dokončno izbrisala iz svojega urnika. Rečem si, da sem normalna. Normalni kadite cigarete in spijete kakšno pivo. Jaz niti eno niti drugo. Imam svoje zdravilo. To je edino kar mi je ostalo. In dajte mi mir, da je to odvisnost. Odvisnost je tudi nikotin, ja??!
Tako da.. Vse se vrti drugače in okoli drugih vsebin. Pridejo novi ljudje, življenje pa postane čudovito.

Hvala.
Default avatar

ožbe

Pozdrav,

presenečen sem nad komentarji. Meni je DTO (stari) pomagal 97. Presenečen sem, da nihče ne omenja medicinskih sester, ki se bile TOP prijazne in so večinoma skrbele za nas..Najbolj so mi v spominu ostale ; Sonja, Tanja, Nina i delovna terapevtka ( ne spomnim se imena). Kastelic je bil na oddelku občasno ( parkrat na skupinah)..Jaz sem puncam hvaležen za vse lepe besede.. Bog ve, če so še tam v službi?

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren