Zasvojenost in pomoč

Odgovarjajo: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti • Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka • Peter Topić, univ. dipl. soc. del., psihoterapevt • Pia Hren, dipl. biopsihologinja

kako začeti

Default avatar

Tina68

Sama bi rabila prenehati z alkoholom ceprav med tednom ne pijem bolj za vikend ali kak dogodek a takrat nimam mire
Default avatar

Pinolita

Tudi jaz sem ocitno zadela dno. Dan mi vec ne mine brez alkohola, zacelo se je kmalu po samomoru mojega oceta, ki je bil ravno tako odvisnik, ce ne ze prej.
Enostavno nevem kaj bi pocela in potem hop v trgovino po pijaco... sem se relativno mlada ampak zivljenje gre mimo mene tako hitro. Bojim se, da so krivi geni? Vsi razen babice po ocetovi strani so bili namrec alkoholiki poleg tega pa se depresija... babica pa trpi za manicno depresijo. Nevem kako naj zacnem, sem kar na koncu
Default avatar

Andreja

Pinolita je napisal/a:
Tudi geni vplivajo, še bolj pa okolje, v katerem si odraščala. Bila si v stiku s pijančevanjem in v tvojem repertoarju reševanja vseh problemov je kot opcija tudi alkohol. In to visoko na lestvici. Tega se ni enostavno otresti in potrebuješ veliko odločitev, da zmoreš spremeniti svoj vzorec.

Odraščati v družbi ljudi, ki pijejo je izredno naporno in pušča globoke rane. Izguba očeta zaradi samomora je temu dodala še piko na i.
Odlična novica je, da imaš vse, kar potrebuješ za prvi korak. To je tvoja želja in vedenje, da tako ne želiš več naprej.
Za začetek bi ti rekla, da si preberi knjigo Anje Klančar, Ko izgubiš. Podobno kot ti je izgubila starša in začela zlorabljati alkohol. Vse lepo opiše v knjigi. Potem pa jo poišči na internetu in pojdi na eno njeno srečanje, kjer predstavljajo svojo knjigo, da jo spoznaš in lahko vprašaš tudi kaj v živo. Brez sodbe in iz lastnih izkušenj to bo povedala, kako je našla pot iz brezna.

Ena izmed možnosti je, da se vključiš v kakšno skupino. Seznam je objavljen na spletni strani www.brezalkohola.si. to, da zamenjaš družbo je logično nadaljevanje. Najdi ljudi, ki živijo kot si ti želiš in vključi še v aktivnosti, ki jih počnejo oni. Tako boš prevzela nekatere dobre navade.

Tudi ni nujno, da si zadaš, da nikoli več ne boš pila. Vzemi si en dan za dnem. Danes se odločiš za današnji dan, da ne boš. O jutri niti ne razmišljaj.

Vse kar ti pišem je ideja, ki je delovala za druge, morda bo tudi za tebe. Vsekakor pa poslušaj sebe in naredi tako kot ti veš, da je prav.
Če tega sploh ne veš, pa pojdi do osebnega zdravnika in mu naravnost povej, kaj se ti dogaja in kam te lahko usmeri. Točno bo vedel kaj je dostopno v vaši bližini.

Nič ni narobe, da zaupaš svojo mračno stisko. Tukaj smo, da si pomagamo. Vsak ima v svoji preteklosti ali sedanjosti nek križ in sramoto, s katero živi. Ko se ti odpreš in zaupaš svetu, dobiš podporo.

Poskrbi, da ne boš imela preveč časa. Ker potem si v skušnjavi, da greš v trgovino in se ga napiješ. Namesto tega pospravljaj po stanovanju, okolici, pojdi na sprehod, v lokalnem društvu postani prostovoljka, pokliči prijateljico, pomagaj babici, beri knjigo, pocrkljaj kakšno živalco, napiši pismo, tudi če ga ne pošlješ. Prižgi svečko in opazuj ogenj, napiši kakšno lepo iz vzpodbudno besedo drugim na tem forumu.
Ljudje so vedno bolj v stiski in pod pritiskom. Topla beseda jim prižge nekaj upanja. In ko boš tako osrečila koga v svoji bližini ali pa neznanca na forumu, se boš tudi sama bolje počutila. Pozitivni krog se bo za začel. No, zdaj pa poišči izkaznico od knjižnice in gremo po knjigo od Anje. Pa robčke pripravi, ker boš jokala. In tudi to je priložnost, da spustiš nekaj žalosti iz sebe in potem obvezno poskrbi zase. Skuhaj si en cajcek, skopaj se in zavij v toplo odejo. Počivaj.
Nori december je tukaj na naših vratih. Odlična priložnost, da varčujemo z energijo, naredimo letno bilanco, sanjamo o lepši prihodnosti in si napišemo kak cilj v svoj dnevnik.
Januarja, ko bodo vsi popadali od utrujenosti pa boš začela se počasi dvigovati. In ko pride pomlad ... Kaj veš, kaj ti lepega prinese.

Punca, zaslužiš si lepše življenje. Hvaležna si lahko, da so ti tvoji pokazali, kako ni vredno živeti. Zdaj pa vzemi njihovo nenavadno darilo in se dvigni.

Te beremo spet.
***

Problemov ne bomo rešili z istim načinom razmišljanja, kot smo jih ustvarili.
Albert Einstein


Stojim Vam ob strani.

Moderatorji

Andreja Verovšek , univ. dipl. soc. del, mag. poslovnih znanosti
Andreja
Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket
Peter Topić , univ. dipl. soc. del., psihoterapevt
peter.topic
Pia Hren , dipl. biopsihologinja
Pia Hren